februarie 2009
Autorul şi ilustratorul de carte pentru copii Doug Cushman va găzdui un workshop despre munca de ilustrator dar şi cea de scriitor, joi, 19 februarie 2009, ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti (str. Arthur Verona). Creatorul personajelor Aunt Eater şi Inspector Hopper, autor a peste 90 de cărţi, Doug Cushman îi va sfătui pe tinerii ilustratori români cum să îşi construiască un portofoliu şi cum să reuşească să ducă propriile proiecte la publicare.

Intrarea este liberă. Cei care doresc să aibă o discuţie privată cu autorul american, să-i arate acestuia portofoliul sau să-i ceară sfatul, se pot înscrie la deschiderea atelierului pentru o taxă de 10 euro.

Workshop-ul este organizat de către SCBWI (Society of Children's Book Writers and Illustrators), la iniţiativa Alinei Darian, autoarea cărţilor de poveşti ilustrate Prinţul în Palatul de Sticlă şi Dragonul care iubea ceaiul, apărute la editura Soarele şi Luna.

"În România, piaţa de carte pentru copii este încă în formare. Avem ilustratori şi scriitori talentaţi care se confruntă însă cu dezinteresul editurilor româneşti şi cu monopolul cărţilor importate. O soluţie este colaborarea cu editurile occidentale şi eu cred cu tărie că nu este atât de greu să-ţi găseşti un editor afară dacă ştii ce paşi să urmezi. De aceea l-am invitat în România pe Doug Cushman. Cu o carieră de peste 20 de ani, un autor care trăieşte din poveştile sale este cel mai în măsură sa motiveze şi să-i direcţioneze pe artiştii români demoralizaţi că nu au cum să-şi facă cunoscute creaţiile. Nu va fi un workshop în care se vor discuta lucruri abstracte, dimpotrivă. Doug este americanul extrem de deschis, cu o privire mult mai dezinvoltă şi mai relaxată asupra creaţiei decât noi, europenii, cărora ne place să menţinem aura de mister în jurul surselor de inspiraţie sau a metodelor de lucru. Dar workshop-ul lui Doug va fi unul interactiv, care sper să aducă motivaţie şi inspiraţie tinerilor artişti români", mărturiseşte autoarea Alina Darian.

Acest workshop este doar primul dintr-o serie de ateliere care au menirea de a-i încuraja şi ajuta pe artiştii români, dar şi de a mobiliza editurile şi a stârni curiozitatea marelui public.

Cu această ocazie pe site-ul LiterNet cei interesaţi pot avea acces la o expoziţie virtuală de ilustraţie de carte pentru copii, ilustraţii realizate de către artişti membri SCBWI: Doug Cushman, Bridget Strevens-Marzo, Jeanne de Sainte-Marie şi John Shelley.

Despre Doug Cushman
Doug Cushman este un artist american care a început prin a crea benzi desenate dar şi-a câştigat reputaţia scriind şi ilustrând cărţi pentru copii. Premii: Reuben Award for Book Illustration oferit de către National Cartoonists Society, New York Times Children's Books Best Sellers, The New York Public Library's Best 100 Books of 2000, Book Illustration Award 1996.

Despre SCBWI

SCBWI este singura organizaţie ce oferă servicii complete pentru cei care scriu sau ilustrează cărţi pentru copii. Creată în Los Angeles în anii '70, numărând azi 19.000 de membri în întreaga lume, societatea acţionează ca o reţea de schimb de informaţii între scriitori, ilustratori, editori, agenţi literari, librari, educatori. SCBWI are un rol vital în cariera autorilor de cărţi pentru copii, într-o meserie care presupune pe de o parte izolare iar pe de alta necesitatea cooperării cu alţii. SCBWI este reprezentat în România de către autoarea Alina Darian.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus