România Liberă / aprilie 2004



Sîmbătă seară, în faţa Teatrului de Comedie era lume multă. O fanfară care, ni s-a spus, defilase prin centrul Capitalei se aşezase acum şi bucura lumea adunată ca la urs.

Ursul, de data asta, a fost comedia Poker de Adrian Lustig, a cărei premieră, în sala teatrului, fireşte, nu afară, a fost un adevărat eveniment. Piesa, editată într-un volum de Editura Compania, a beneficiat şi de o regie de zile mari, semnată de marele Alexandru Tocilescu. Tocilescu nu a ratat nici una dintre aluziile la actualitate cuprinse în textul lui Lustig, spectacolul căpătînd conotaţii politice dintre cele mai acute. Mai nici una dintre temele zilei nu lipseşte din text şi de pe scenă, de la traficul de influenţă la evaziunea fiscală, la mita luată de parlamentarii Puterii pentru a bloca procese sau a facilita afaceri, pînă la amanta basarabeancă a omului influent.

Un moment foarte plăcut pentru publicul din sală a fost cel cu televiziunea, naţională desigur: pe un ecran mare se desfăşurau ştirile sportive, transmise în direct, ceea ce l-a enervat pe senatorul Puterii, care a dat un telefon de protest că nu s-au prelungit cele politice, după care ecranul s-a umplut de inscripţia "Defecţiune tehnică". Plăcut trebuie să fi fost acest moment şi pentru preşedintele-director general al TVR, aflat în sală în acel moment. Nu ştim dacă spectacolul va fi văzut de vreun om politic român, dar n-ar strica să vedem parlamentarii duşi cu... Parlamentul la vizionări, pentru a încerca să se convingă ce imagine au în ochii simplilor cetăţeni, deşi artiştii care fac acest spectacol nu sunt deloc simpli: Alexandru Tocilescu şi-a realizat viziunea, uşor diabolică, cu ajutorul actorilor George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan şi Simona Stoicescu, alături de care au evoluat, în scene rapide şi de mare efect, ca diavoli şi bodyguarzi: Andreea Căpitănescu, Gabriel Călinescu, Relu Poalelungi, Ion Gilică şi Florin Zincuţa. Remarcabile costumele Ancăi Răduţă şi decorul lui Puiu Antemir.

Revenind la vizita parlamentarilor la teatru, poate că n-ar strica să li se pună acestora şi înregistrările cu aplauzele publicului, la primele spectacole, pentru o mai bună imagine a lor asupra lumii pe care-şi imaginează că o stăpînesc.

Festivalul Comediei Româneşti va continua toată săptămîna aceasta.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus