aprilie 2009
Caravana filmelor, 2009
Caravana Filmelor, programul cultural şi educaţional organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu scopul de a atrage din nou atenţia publicul român către cinema, a ajuns la jumătatea primei ediţii.

În data de 25 martie 2009, Caravana Filmelor a debutat la Suceava, continuându-şi apoi traseul prin Dorohoi, Piatra Neamţ, Bacău, Focşani, Buzău, Ploieşti. Programul iniţiat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a fost apreciat diferit de la un oraş la altul. În unele cazuri, Caravana a fost întâmpinată de cinefilii încântaţi de posibilitatea de a revedea filme la cinema, în regim de festival, în altele, publicul a fost format atât din tineri, care au receptat acest program ca fiind o formă culturală de entertainment, cât şi din adulţi nostalgici după vremurile în care cinematograful era la loc de cinste.

În fiecare oraş în care a poposit Caravana, au fost distribuite chestionare spectatorilor, pentru a monitoriza rezultatele acestei iniţiative a Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc. Această metodă de cercetare va fi utilizată pe tot parcursul Caravanei, primele rezultate parţiale urmând să fie anunţate în cadrul celei de-a opta ediţii a TIFF-ului (29 mai - 7 iunie 2009). La finalul primei luni de proiecţii, filmele româneşti conduc în topul preferinţelor publicului, Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil şi Nunta mută, în regia lui Horaţiu Mălăele, adunând în cinematografele improvizate un număr considerabil de spectatori.

În a doua jumătate a Caravanei, organizatorii pregătesc o surpriză publicului român: avanpremiera filmului Katalin Varga, coproducţia româno-britanico-maghiară, regizată de Peter Strickland şi produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film). Prezentat în premieră în cadrul Competiţiei oficiale a Festivalului de la Berlin din acest an, Katalin Varga a obţinut Ursul de Argint pentru coloana sonoră (sound design). După 26 de ani, este primul premiu câştigat la Berlinală de un film de lung-metraj cu participare majoritar romanească, de la Pas în doi al lui Dan Piţa, premiat cu o menţiune specială a juriului în 1986.

Katalin Varga este povestea unei femei violate în tinereţe, care pleacă împreună cu fiul ei de 11 ani în căutarea agresorului, Antal, într-un sat din Munţii Carpaţi. Antal este acum un alt om, complet diferit de cel din trecut, iar în Katalin se duce o luptă interioară între dorinţa de răzbunare şi aceea de a-l ierta pe Antal, tatăl fiului său.

Sibiu este primul oraş care va găzdui mult aşteptata pelicula, pe 26 aprilie 2009, urmând ca filmul să fie proiectat mai departe la Târgu Mureş pe 29 aprilie, la Timişoara pe 5 mai şi la Oradea pe 16 mai.

Premiera oficială a filmului Katalin Varga în România va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, filmul urmând să fie proiectat în prezenţa echipei şi a actorilor din rolurile principale.

Din 24 aprilie Caravana Filmelor merge mai departe, în următoarele 7 oraşe: Sibiu (24 - 26 aprilie), Târgu Mureş (28 - 29 aprilie), Timişoara (4 - 5 mai), Braşov (12 - 13 mai), Oradea (15 - 17 mai), Alba Iulia (19 - 20 mai), Craiova (22 - 24 mai), cu proiecţii de film românesc şi străin, în cinematografe amenajate ad-hoc, cu dorinţa de a recuceri publicul de film din România, oferindu-i posibilitatea unei vizionări "ca la carte".

După prima jumătate a traseului prin ţară al Caravanei, organizatorii ţin să mulţumească instituţiilor şi autorităţilor locale, care au permis şi au ajutat la realizarea cinematografelor neconvenţionale, precum şi reprezentanţilor mass-media, care au apreciat iniţiativa APFR-ului şi au promovat proiectul la nivel local, oferind Caravanei statutul de "eveniment" în fiecare oraş inclus în programul ei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus