Duminică, 26 aprilie 2009, de la ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, Doamna Manuela Cernat prezintă conferinţa cu tema Ion Cantacuzino, un aristocrat al cinematografiei româneşti.
Expozeul va fi însoţit de o proiecţie de film. Fragmente din Odesa în flăcări ne vor dezvălui aspecte şocante despre drama refugiaţilor din Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi ororile comise de trupele ocupante. După război filmul a fost interzis. Timp de decenii, a fost considerat definitiv pierdut. Nu demult, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor Cinecittà din Roma.
Realizat în coproducţie româno-italiană, în 1942, de unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai vremii, italianul Carmino Galleone, Odesa în flăcări a fost încununat cu Marele Premiu al Festivalului de la Veneţia, în 1942.
Producţia, după cum vom afla în conferinţă, s-a datorat, în mare măsură lui Ion Cantacuzino, numit director al Oficiului Naţional Cinematografic în plină perioadă de război.
Despre Manuela Cernat
Deţinătoare a Premiului pentru Critică al Uniunii Cineaştilor încă din 1978, primeşte în 2002 Diploma Curţii Imperiale a Japoniei. În 2003, aportul său la cultura românească a fost recompensat cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Comandor, iar, în 2004, statul italian îi acordă distincţia Steaua Solidarităţii italiene, în grad de Cavaler.
Şefă a Catedrei de Comunicare Audiovizuală a UNATC, Manuela Cernat este membru în Biroul Executiv şi Preşedinte al Centrului Român în cadrul Societăţii Europene de Cultură de la Veneţia şi membru al New York Science Academy.
Membră a Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din România, membru al Consiliului Ştiinţific în cadrul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, Manuela Cernat a contribuit la dezvoltarea culturii române printr-o activitate publicistică deosebit de vastă. Este autor a numeroase volume de cercetare, traduceri, studii publicate în volum şi scenarii de filme documentar.
Volume publicate
2000 - Jean Negulesco, Un român la Hollywood
1996 - Noapte de Crăciun, ediţia a II-a
1994 - Noapte de Crăciun (poveşti religioase pentru copii)
1983 - Concise History of Romanian Cinema
1983 - Arms and the Film
1983- Filmul şi armele, ediţia a II-a
1976 - Filmul şi armele
1975 - Cinematograful românesc contemporan, 1949-1975 - în colaborare cu Ion Cantacuzino.