mai 2009
Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Cubei la Bucureşti organizează, cu prilejul celei de-a cincizecea aniversari a înfiinţării Institutului Cubanez de Film şi Industrie Cinematografică, Zilele filmului cubanez 2009. Festivalul va avea loc în perioada 4-7 mai 2009 la Cinema Union din Bucureşti, Str. Ion Câmpineanu, nr. 21.

Pe durata eventului vor fi expuse în Sala Cinema Union 12 afişe originale de film din producţia Institutului Cubanez de Artă şi Industrie Cinematografică.

Filmele se prezintă în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba română. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului.

Program
Luni, 4 mai 2009, ora 19:00

Suite Havana
Cuba şi Spania, 2003, documentar, 84 min
Regia: Fernando Pérez
Sinopsis
: Havana, în zilele noastre, este un punct de referinţă pentru mulţi; un mister pentru alţii şi un vis plin de contradicţii şi contraste pentru cei care o iubesc sau o critică. Suite Havana este prezentarea unei zile simple din viaţa a zece cubanezi obişnuiţi. Pentru a exprima cinematografic cotidianul unei realităţi particulare şi unice nu se folosesc nici interviuri, nici dialoguri, nici naraţiune, doar imagini, sunete şi muzică. Nu există doar o singură Havana, există multe Havane invizibile şi diferite în care se trăieşte.

Marti, 5 mai 2009, ora 16:00 şi joi, 7 mai 2009, ora 18:00

Tres veces dos / De trei ori doi
Cuba, 2003, lungmetraj de ficţiune, 84 min.
Regia: Pavel Giroud, Lester Hamlet şi Esteban Insausti
Sinopsis
: Filmul prezintă trei poveşti. Povestea I "Flash": Un tânăr fotograf se cutremură în faţa straniilor apariţii din lucrările sale, în timp ce pregăteşte expoziţia care îi va impulsiona cariera. Povestea II "Lila": Aflând despre apropiata întoarcere a celui care a fost iubirea tinereţii sale, Lila este cuprinsă de amintiri. Povestea III "Lumina roşie": Două personaje solitare suplinesc inexistenţa dragostei cu fantezii sexuale, până în momentul în care întâmplarea le face să se întâlnească la lumina roşie a unui semafor.

Marti, 5 mai 2009, ora 18:00 şi joi, 7 mai 2009, ora 20:00

Hello, Hemingway
Cuba, 1990, lungmetraj de ficţiune, 90 min.
Regia: Fernando Pérez
Sinopsis
: Acţiunea filmului se situează în anii '50 şi ne prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri studenţi cubanezi. Entuziasmată de literatura nord-americană, datorită cărţii Bătrânul şi marea de Hemingway, Larita visează să scape de sărăcie şi să meargă să studieze în Statele Unite. Pe de altă parte, Victor este mai îngrijorat de aspectele politice din Cuba şi de nedreptatea socială.

Marti, 5 mai 2009, ora 20:00 şi miercuri, 6 mai 2009, ora 15:30

Páginas del diario de Mauricio / Pagini din jurnalul lui Mauricio
Cuba - Spania, 2006, lungmetraj de ficţiune, 135 min.
Regia: Manuel Pérez Paredes
Sinopsis
: Havana, lună septembrie a anului 2000. Mauricio împlineşte 70 de ani. Un om care a rămas singur odată cu pierderea neaşteptată a soţiei sale. Istoria este povestită prin intermediul unei treceri în revista a trăirilor din ultimii 12 ani ai existenţei sale, îmbinându-se retrospective şi fapte din prezent, care abordează momentele-cheie ce i-au definit drumul către acea zi. Se întrepătrund dimensiunile personale şi contextul social al ultimei decade a secolului XX cubanez, marcat de profunde schimbări politice, economice şi sociale, care au schimbat bazele etice şi umane ale acestor generaţii apărute pe scenă noului mileniu.

Miercuri, 6 mai 2009, ora 18:00

Un paraíso bajo las estrellas / Un paradis sub stele
Cuba - Spania, 1999, lungmetraj de ficţiune, 90 min.
Regia: Gerardo Chijona
Sinopsis
: Frumoasa Sissy îşi doreşte să ajungă artistă a miticului cabaret "El Tropicana", la fel ca şi mama sa. Din nefericire, tatăl ei, Cándido, camionagiu, se opune vehement şi nici nu vrea să audă vorbindu-se despre asta. Într-o zi, Cándido îl accidentează pe tânărul Sergito, de care se îndrăgosteşte Sissy. Sergito are o singură aluniţă, care provoacă o mulţime de complicaţii şi descoperiri.

Miercuri, 6 mai 2009, ora 20:00 şi joi, 7 mai 2009, ora 15:30

Roble de olor / Arome tari
Cuba - Spania - Franţa, 2003, lungmetraj de ficţiune, 135 min.
Regia: Rigoberto López Pego
Sinopsis
: Prima jumătate a secolului XIX, zonă Caraibelor. O femeie de culoare, frumoasă şi distinsă din Haiti şi un comerciant german, romantic, sunt eroii poveştii de dragoste care a făcut să rodească plantaţia cea mai bogata din Cuba: Angerona. Ursula Lambert şi Cornelio Souchay sunt ceva mai mult decât reprezentanţii a două culturi care s-au întâlnit, sunt două identităţi, două moduri de a privi viaţă. Dragostea este o utopie, o luptă pentru consumarea unui destin, acela al unei mari plantaţii, Angerona, pentru frumuseţea şi fragilitatea sa.

Institutul Cubanez de Arta şi Industrie Cinematografica (ICAIC) înfiinţat în 24 martie 1959, a avut un rol important în cultura cubaneză, producând în această jumătate de secol mai mult de 5000 de titluri de lungmetraje, scurtmetraje, documentare şi filme de animaţie. În acelaşi timp a fost strâns legat de creşterea mişcării culturale şi muzicale cunoscute sub numele de Nueva Trova, de amplificarea graficii politice, artei şi timpului, atât pe continent, cât şi în lume, toate acestea contribuind la impulsionarea şi consolidarea noului cinematograf latino-american şi reprezentând doar trei exemple care evidenţiază avântul său.

Pe parcursul celor 50 de ani s-au remarcat figuri emblematice ale cinematografului cubanez printre care Tomás Gutiérrez Alea, Julio García Espinosa, Santiago Álvarez, Juan Carlos Tabío, Fernando Pérez, ale căror producţii au făcut cinematografia cubaneză cunoscută în întreaga lume şi au făcut-o să primească multiple premii şi recunoaşterea pe plan internaţional.

Cei 50 de ani de cinematografie cubaneză se sărbătoresc în Cuba şi în întreaga lume, de-a lungul întregului an, cu prezentări de filme artistice, documentare, filme de animaţie, festivaluri, ateliere, simpozioane etc. Filmele cubaneze vor fi prezentate în 2009 la cele mai importante festivaluri de film de pe toate continentele, în Statele Unite şi majoritatea ţărilor din America Latină şi Europa.

În România, Ambasada Cubei şi Institutul Cervantes din Bucureşti sărbătoresc această aniversare prezentând un eşantion de filme cubaneze şi o mică expoziţie de afişe cubaneze de film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus