Ziarul de duminică / mai 2009
17 Again
Cazurile de filme hollywoodiene pe tema saltului în timp al unei persoane nu sunt puţine. Mai întotdeauna este vorba despre şansa pe care destinul i-o oferă unui adult de a-şi lua viaţa de la capăt, a-şi retrăi tinereţea şi a-şi îndrepta greşelile, iar uneori despre un copil devenit brusc adult. Ajunge doar ca eroul respectiv să şi-o dorească şi atunci o zână bună, o vrăjitoare binevoitoare, o maşină a timpului, un protector cu puteri paranormale, un îngeraş, Moş Crăciun sau orice alt personaj cu un zâmbet uşor misterios, care cunoaşte în amănunt fişa sa biografică, îi îndeplineşte dorinţa. Schema e arhicunoscută. De la clasicul It's a Wonderful Life, al lui Frank Capra, cu James Stewart în rolul principal, la seria Back to the Future, în care Marty McFly (interpretat de Michael J. Fox) călătorea în timp pentru a salva căsnicia părinţilor lui, de la Big, în care puştiul jucat de Tom Hanks se trezea peste noapte în haine şi trup de adult până la echivalentul său feminin, 13 Going on 30, cu o Jennifer Garner în rol de fetiţă metamorfozată în femeie şi până la Freaky Friday, în care mama şi fiica interpretate de Jamie Lee Curtis şi Lindsay Lohan făceau schimb de identităţi, scenariştii au fost tentaţi de asemenea poveşti.

Teoretic, deci, nimic spectaculos în acest 17 Again, în care un bărbat blazat de 37 de ani, care regretă amarnic alegerile făcute în viaţă, se întoarce peste noapte la vârsta de 17 ani. Personajul lui Mike O'Donnell, fostă vedetă a echipei de baschet a liceului, care a renunţat la carieră pentru a-şi întemeia o familie în momentul în care iubita lui a rămas însărcinată, iar în prezent e în pragul divorţului, are o slujbă nesatisfăcătoare şi doi copii adolescenţi asupra cărora nu are nici o autoritate, e destul de previzibil, iar ipostaza lui juvenilă nu prea ar avea de ce să stârnească interesul. Însă ceea ce scoate categoric filmul în evidenţă şi dă savoare poveştii este şirul de găselniţe pe care scenariştii le presară pe parcurs. Pe o schemă cam prăfuită şi banală, scenaristul Jason Filardi (Bringing Down the House) presară o mulţime de momente comice şi de secvenţe tandre, pe care şi distribuţia excelentă le pune permanent în valoare. De la Zac Efron (interpretul lui Mike O'Donnell în ipostaza de licean), noua febleţe a adolescentelor, un actor de 22 de ani dotat nu doar cu frumuseţe fizică, ci şi cu expresivitate şi naturaleţe, care abia aici e pus în valoare după rolurile cam puerile din producţiile Disney care i s-au oferit până acum, până la frumoasa Leslie Mann în rolul soţiei lui mature, de la Michelle Trachtenberg şi Sterling Knight în rolul copiilor lui O'Donnell la excelenţii Thomas Lennon şi Melora Hardin în rolul fostului tocilar ajuns un milionar excentric şi al directoarei liceului, de care acesta e îndrăgostit, toată lumea îşi joacă rolurile cu prospeţime şi convingere. Iar povestea evoluează mult mai ingenios decât ne-am fi aşteptat, pentru că e spusă cu sinceritate, sensibilitate şi umor.

Marele pariu, integrarea credibilă a adultului cu trup de adolescent în grupul de liceeni, maturitatea şi umorul lui detaşat, care îl transformă rapid în lider al grupului, dar mai ales acrobaţiile pe care le face pentru a-şi feri copiii de pericole sunt tot atâtea secvenţe reuşite, pe care regizorul Burr Steers le conduce cu umor şi relaxare. Un film în care există şi discursul pe tema alegerilor şi priorităţilor în viaţă, şi a importanţei familiei, şi a urâţeniei singurătăţii şi a infinitelor posibilităţi, dar şi nesăbuinţe pe care le are tinereţea. Numai că nimic nu este băgat cu sila pe gâtul spectatorului, iar convenţiile sunt mereu inteligent camuflate sub dinamismul filmului. În plus, scenaristul are ideea excelentă de-a face mereu trimiteri la subiectele fierbinţi ale zilei - excelente momentele cu cei doi îndrăgostiţi fani ai seriei Lord of the Rings, de la replicile în elfă la costumaţiile bizare.

Un film cu adevărat simpatic, tonic şi înzestrat cu un simţ al comediei şi o plăcere de-a povesti pe care rar le-am urmărit în ultima vreme pe ecrane.


17 Again, SUA, 2009.
Regia: Burr Steers.
Cu: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Michelle Trachtenberg, Matthew Perry, Sterling Knight, Hunter Parrish, Melora Hardin.


Regia: Burr Steers Cu: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Matthew Perry, Tyler Steelman, Allison Miller

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus