mai 2009
Festivalul Maiart a apărut în momentul în care o mână de studenţi s-au hotărât să schimbe ceva în cultura românească. Şi nu sunt vorbe mari. Aşa a început tot. Au văzut în ce direcţie se îndreaptă tineretul şi au dorit o schimbare de perspectivă. Poţi face ceva folositor cu timpul tău liber! Asta a fost premisa de la care au pornit, educarea non-formală a tinerilor în ceea ce priveşte cultura, prin activităţi diverse precum dans, teatru sau muzică. Şi încet-încet, atât prin festival, cât şi prin activitatea asociaţiei şi colaborările pe care le-au avut pentru diferite evenimente (Festivalul Floare de colţ, proiectul Kartier 2005, 2006, Târgul de Cultură Urbană, Zilele Bucureştiului etc. ), studenţii au reuşit să facă din Maiart un nume cunoscut printre tineri.

Festivalul se află deja la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în zilele 16 şi 17 mai 2009, începând cu ora 12 PM, în sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa".

Pentru concurs au fost primite peste 80 de formulare de înscriere, însumând în jur de 150 de liceeni, care vor fi jurizaţi de persoane cu experienţă în domeniile ce fac subiectul celor trei secţiuni. Participanţii au posibilitatea de a se exprima liber prin intermediul artei, în cadrul concursurilor organizate la festival, dar şi de a interacţiona cu tineri ce împărtăşesc aceleaşi pasiuni sau înclinaţii, indiferent de liceul din care fac parte. De asemenea, ei concurează pentru Premiul Festivalului Maiart sau pentru o recunoaştere a publicului, având cea mai bună reprezentaţie din cele trei categorii.

La finalul fiecărei zile de concurs vor fi spectacole de teatru şi stand-up comedy din portofoliul unor trupe cunoscute, precum InDArt, Arca lui Noe şi Trupa TIM. Competiţia se va încheia cu premierea de duminică seara, 17 mai, plus alte spectacole dedicate tinerilor.

Din lista primilor participanţi vor reveni la această ediţie trupe din licee precum: Nicolae Kretzulescu, Ion Creangă, Gh. Asachi, Eugen Lovinescu, Mihail Sadoveanu, Gh. Şincai, Grigore Moisil, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Costin Kiriţescu, Cantemir Vodă, Colegiul Tehnic Traian, Şcoala Centrală, dar şi facultăţi din cadrul Universităţii Bucureşti sau trupe de sine stătătoare (InDArt, Arca lui Noe). Vor fi puse în scenă piese atât interpretate de trupele participante, cât şi creaţii proprii ale acestora. Printre piesele care se vor juca în cele două zile de concurs se numără: Titanic vals, Liceeni de ieri şi de azi, Mimă eminesciană, Prinţesa şi bobul de mazăre, Adevăr şi legendă despre Paşte.

Câştigătoarea de anul trecut la secţiunea muzică, Corina Iosif, ne-a împărtăşit câteva cuvinte din experienţa ei: "Pentru mine, festivalul de anul trecut a fost ceva unic, ceva nou. A fost primul festival mai mare la care am participat. M-am simţit foarte bine atât pe scenă, cât şi ca spectator. Mi-au plăcut piesele de teatru, mi-au plăcut dansurile, muzica a fost de calitate şi, pe deasupra, ceva remarcabil: s-a cântat live. Faptul că, deşi nu fac canto, am reuşit să ies pe locul I m-a încurajat şi m-a făcut să mă simt cu adevărat special. Încă de când s-a terminat festivalul de anul trecut, abia aşteptam să aud ceva de următoarea ediţie. Ceea ce face acest festival atât de bun şi de plăcut este faptul că tot ceea ce este acolo este făcut de oameni normali, talentaţi şi fără pile, de studenţi şi elevi obişnuiţi, care iubesc arta. Mă număr printre ei, de aceea abia aştept sa fiu din nou pe scenă, în lumina reflectoarelor. Îmi pare totuşi rău pentru lipsa de fonduri, de sponsorizări şi pentru lipsa de interes de care dau dovadă persoane care ar putea ajuta la descoperirea şi susţinerea unor tineri cu adevărat talentaţi. În rest, numai de bine. Abia aştept să ajung acolo!"

Juriul este format din: Mihai Căpăţână, Claudia Crişan, George Hodor.

Mihai Căpăţână este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte, clasa actriţei Margareta Pogonat. Când i-a fost propusă participarea sa în juriul acestei ediţii, s-a bucurat că poate juriza, nu doar juca în faţa unui public. Este apreciat ca având un mare potenţial, interpretând roluri în propria trupă, la Casa de Cultură a sectorului 4.

Claudia Crişan face parte dintr-o familie de artişti, mama sa fiind doamna Elena Crişan, fostă profesoară de canto a multor cântăreţi de folk autohtoni. Claudia este absolventă a Conservatorului cu nota 10, specializările chitară, vioară, pian şi canto. În prezent este membră a corului Preludiu.

George Hodor este un actor care încearcă să îmbine dragostea de teatru cu cea pentru tinerele talente. Şi până acum i-a ieşit. A jucat la Teatrul Mic, în piesa Popcorn, dar şi la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, în Omul care a văzut moartea. În plus, predă cursuri de teatru elevilor de generală şi liceu.


Evenimentul este sprijinit de Casa de Cultură a Studenţilor, Asociaţia Culturală InDArt, Speed-moto. Premiile constau în principal din cărţi oferite de sponsorul principal, editura Tritonic, dar şi pachete speciale de la Demmer Teehaus.

Asociaţia Culturală pentru Tineret Maiart este rezultatul unei iniţiative studenţeşti şi se doreşte a fi un succes al tuturor tinerilor, pe lângă atributul de un bun promoter al culturii prin artă. Asociaţia este o structură non-profit, organizată de voluntarii Maiart şi desfăşoară mai multe proiecte de sprijinire a artei şi culturii.

Publicul interesat poate afla detalii despre festival, dar şi despre activitatea asociaţiei, accesând site-ul www.maiart.ro sau vizitând blogul culturalmaiart.wordpress.com.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus