mai 2009
Paşii greşiţi care duc spre prăbuşire - este filmul semnal de alarmă al lui Nuri Bilge Ceylan. Speranţa că poţi evita consecinţele, că le poţi schimba printr-o stratagema este doar o iluzie, ne aminteşte trioul Ebru Ceylan, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan, care semnează scenariul filmului. Asumarea voit strâmbă a realităţii este judecată cu asprime în Üç maymun / Cele trei maimuţe.

De cate ori nu ne întrebăm fiecare dintre noi dacă nu am putea plăti un preţ mai mic? De câte ori nu sperăm că printr-o întâmplare fericită vom putea să întoarcem răul în bine? Am uitat parcă satisfacţia de a plăti preţul cerut ca răsplată a aprecierii pe care o acordăm şi uităm să ne bucurăm de încununarea trudei de a atinge un ţel pe care ni l-am propus.

Experienţa de fotograf a lui Nuri Bilge Ceylan se simte din primele cadre. Filmul vorbeşte prin imagini, cadrele sunt veritabile tablouri vii. Am asistat la un miracol: fără nici un cuvant, fără nici un indiciu ajutător înţelegem ce simt oamenii doar din imagini. Nuri Bilge Ceylan ajunge până la intuiţia noastră şi o transformă în certitudine. Filmele mute şi-ar fi dorit să aibă un Nuri Bilge Ceylan.

De ce ne ducem existenţa în condiţii de frică şi incertitudine continuă? Cum te poţi descurca în haţişul de probleme, greutăţi şi bucurii ispititoare? Raspunsurile sunt la fiecare dintre noi, chiar dacă nu vrem să recunoaştem, sau să le recunoaştem. Liniştea cere muncă, toleranţă şi capacitatea de a te bucura de viaţa din jur.

Vă recomand filmul Üç maymun al lui Nuri Bilge Ceylan. Este o capodoperă!

Regia: Nuri Bilge Ceylan Cu: Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Ercan Kesal, Cafer Köse

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus