dimineatacrossover / mai 2009
Maria Balabas: Cum schimbă muzica lumea în care trăim?
Omar Sosa: Cred că avem un rol important ca muzicieni, ca oameni creativi pentru că tot ce se întâmplă în lume acum, după părerea mea, este mult prea agresiv. Prea multă violenţă, prea mult marketing, venit din domeniul corporatist, sunt prea multe produse pe care aceste corporaţii încearcă să le vândă oamenilor, spunând că trebuie să se îmbrace, să se poarte, să gândească într-un anume fel. Deci cred că, prin muzică, încercăm să ne exprimăm libertatea. În al doilea rând, încercăm să îi facem şi pe ceilalţi să fie părtaşi la ceea ce simţim. În cel de-al treilea rând, încercăm să ne exprimăm tradiţia, să fim aproape de tradiţia noastră şi să-i facem pe oameni să înţeleagă că trebuie să-şi ţină propria tradiţie vie, nu contează de unde vin. Trebuie să înveţe să-i respecte pe bătrâni, pentru că, în opinia mea, ei deţin adevărul. Atunci când vorbesc cu bătrânii simt că respir experienţa lor. În alt rând, ceea ce încercăm cu muzica este să fim fericiţi, să ne bucurăm de acel moment. Nu încercăm să cântăm doar muzică filosofică sau politică sau contemporană ci să ne simţim bine. De aceea, câteodată ajungem doar la un simplu groove, nu complex, doar un simplu groove, încercăm să dăm libertate corpului. Încercăm să spunem celor care ne ascultă: "Ok, ai un limbaj al corpului, îl cunoşti, mişcă-te, nu contează dacă vii din Norvegia, Bulgaria, Ungaria, Cuba... toţi avem ritmul în sânge şi ne putem mişca. Nu trebuie să fii dansator. Mişcă-te!

M.B.: Care ar trebui să fie cele mai importante valori pentru această lume sau pentru oamenii săi?
O.S.: Sunt două. Onestitatea, e prima. Dacă ai onestitate, atunci vei căuta libertatea, dacă încerci să găseşti libertatea începi să fii tu însuţi, dacă eşti tu însuţi eşti TU. Iar dacă acest lucru se întâmplă eşti o persoană unică în lume. Însă trebuie să împărtăşeşti această voce cu tine şi cu ceilalţi. Aceasta este pentru mine fundaţia: onestitatea. O altă valoare este luciditatea. Fără luciditate, suntem morţi.

M.B.: Muzica ta se schimbă după locul în care cânţi?
O.S.: Nu neapărat. Încercăm să cântăm ceea ce cântăm. Pentru că nu ştim ce vom cânta până când nu cântăm. Nu repetăm deloc. Avem doar câteva măsuri, chiar şi atunci când mergem în studio stăm acolo o săptămână şi cântăm. Ştii? Noi găsim muzica în ceea ce simţim în momentul acela, din ceea ce ne spune vocea interioară atunci, în conexiunea dintre noi.

M.B.: Vreau să te întreb cum s-a schimbat muzica ta de-a lungul timpului.
O.S.: Ah, nu ştiu... s-a schimbat ceva-ceva, dar schimbarea nu este radicală. Schimbarea în muzica mea apare din legăturile diverse pe care le am cu anumiţi muzicieni, pentru că totul apare din libertatea noastră şi prin dorinţa noastră de expresie personală. Deci, totul se află în interdependenţă cu cei care sunt în acel moment în formaţia mea.

M.B.: Trebuie să te înţelegi foarte bine cu cei cu care cânţi, pentru că ştii, sunt trupe care se adună, cântă împreună nişte partituri şi atât.
O.S.: Da, dar nu aceasta este Calea cea dreaptă. Noi vrem să fim liberi. Nu-i spun lui Mola ce să cânte... nici el mie.

M.B.: Cum i-ai găsit pe băieţii aceştia?
O.S.: Când călătoreşti prin lume, întâlneşti muzicieni. De exemplu l-am întâlnit pe Mola acum mai bine de 10 ani... cred că mi-a telefonat timp de trei ani să cântăm împreună, dar abia acum s-a potrivit. Pe Julio îl ştiu din liceu, de când eram adolescenţi... abia acum s-a ivit ocazia. Mai avem un percuţionist, Mark Gilmour, pe care l-am întâlnit în Germania. Pe Childo l-am găsit în Barcelona, cânta într-un club, m-am îndrăgostit de felul cum ţinea basul, dar a trebuit să treacă iarăşi un timp până când basistul nostru de atunci să spună că nu mai vrea să cânte în această formulă, are nevoie de o structură fixă; atunci l-am sunat pe Childo şi trebuie să fie vreo 9 ani de când cântăm împreună.

M.B.: Muzica trăieşte prin momente sau momentele prin muzică?
O.S.: Sunt amândouă. Trebuie să găseşti balanţa dintre Yin şi Yang. Muzica trăieşte prin momentele tale, iar momentele vor trăi prin muzică. Împreună - creează un moment spiritual. Pentru că este potrivirea. Potrivirea perfectă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus