Sînt trei ani - aflăm din programul de sală - de cînd unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite balete din repertoriul devenit reper clasic, Giselle de Adolphe Ch. Adam, nu s-a mai dansat pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Premiera se anunţa interesantă, căci are "în spate" regia şi adaptarea coregrafică ale lui Mihai Babuşka şi scenografia Adrianei Urmuzescu, şi "în faţă", în lumina reflectoarelor, în fruntea distribuţiei, doi balerini de mare reputaţie, Anastasia Kolegova din Rusia şi Ovidiu Matei Iancu. Am aşteptat seara zilei de 2 mai 2009 cu bucurie şi speranţă şi pot spune că aşteptările nu mi-au fost înşelate şi că noua Giselle de pe scena ONB este un spectacol ce trebuie văzut!
Baletul Giselle (premiera a avut loc în 1841, la Paris, în coregrafia lui J. Coralli şi J. Perrot) - ca şi multe alte balete ce au făcut epocă în istoria artei dansului - îşi leagă numele şi de cel al maestrului coregraf Marius Petipa care, între anii 1871-1903, a ocupat poziţia de Premier Maître de Ballet la Teatrul Regal din St. Petersburg. Considerat cel mai mare maestru al baletului clasic, Petipat a dăruit scenelor din întreaga lume versiuni coregrafice excepţionale la toate marile creaţii de gen, de la Corsarul şi Coppelia la Raimonda şi Lacul lebedelor.
Versiunea baletului Giselle, pe care ansamblul ONB ne-a oferit-o la ultima premieră, se bazează mult pe varianta clasică arhicunoscută legată de numele celor trei mari coregrafi. Ce aduce nou, ce schimbă Mihai Babuşka, cel care semnează acum regia şi adaptarea coregrafică? În principal, detalii menite să pună în valoare un personaj - poate cel mai mult a avut de cîştigat în importanţă şi amploare rolul pădurarului Hans (Alin Gheorghiu) -, să dea mai multă strălucire numerelor de ansamblu şi, nu în cele din urmă, să evidenţieze latura emoţională a dansului în detrimentul demonstraţiilor pur tehnice. În viziunea lui Mihai Babuşka, Giselle capătă o nouă prospeţime, o nouă viaţă. Balerinii sînt, în acelaşi timp, dansatori şi actori cu trăiri intense şi sincere, pe care publicul le percepe şi le preia.
Am rezerve faţă de decorurile Adrianei Urmuzescu. Poate că şi aici detaliile ar fi trebuit să facă scena mai puţin desuetă. Accept convenţia copacilor de carton, dar, la ridicarea cortinei, castelul în miniatură, pictat pe fundal ca un desen stîngaci de copil, mi s-a părut parcă... prea mult (sau, mai bine zis, prea puţin!). Mult mai frumoasă scenă în actul secund!
În fosă, orchestra ONB, într-una dintre zilele cele mai fericite, avînd la pupitru un dirijor de pe acum specializat în acompaniamentul pe viu al spectacolelor de balet. Bagheta sigură şi vigilenţa lui Ciprian Teodoraşcu au condus spectacolul cu brio şi, mai ales, în deplin respect faţă de balerini.
Ansamblul de balet al ONB este în formă bună. Scenele de dans din primul act au fost aplaudate entuziast. Dintre solişti i-am remarcat, desigur, pe Alin Gheorghiu, în rolul Hans - poate puţin exagerat, puţin fals în dramatismul exterior al jocului actoricesc -, pe Laura Blică Toader, în rolul Myrtha - deosebit de expresivă! -, pe Andra Ionete şi pe Vlad Toader, într-un frumos pas de deux din primul act.
În rolurile principale, balerinul Ovidiu Matei Iancu - acrobat şi elegant în salturi spectaculoase - şi balerina-oaspete Anastasia Kolegova de la legendarul Teatru Mariinski din St. Petersburg. Datorită Anastasiei Kolegova nu voi putea uita niciodată bucuria acestei seri de balet! Ce am admirat mai întîi?! Frumuseţea apariţiei, delicateţea prezenţei, concentrarea ce a făcut-o pe interpretă să fie cu adevărat, timp de două ore, Giselle, fata cea nefericită, înşelată în dragoste şi moartă de durere - ca un adevărat personaj romantic -, uluitoarea tehnică de balet clasic ce permite realizarea celor mai dificile mişcări cu o aparenţă de totală lipsă de efort, sentimentul de plutire, de imaterial, de vis, de nălucă, puritatea stilistică a abordării rolului de la prima la ultima mişcare! În programele ONB sînt anunţate încă şase interprete pentru Giselle: Corina Dumitrescu, Cristina Opincaru, Oana Popescu, Adina Tudor, Bianca Fota şi Adela Crăciun. Grea sarcină de a dansa după Anastasia Kolegova, artista care a ridicat ştacheta interpretării acestui rol undeva sus, foarte sus, în apropierea perfecţiunii!