România Liberă / februarie 2003
Ed Wood
Cîte feluri de declaraţii de dragoste pentru cinematograf, arta care a marcat viaţa atîtor oameni din secolul 20, există? După Cinema Paradiso, puteţi vedea o altă formă, cu totul diferită, de a exprima această fascinaţie teribilă, care poate merge pînă la dulcea teroare a contopirii vieţii cu filmul şi a filmului cu viaţa (să nu uităm nici Noaptea americană a lui Franµois Truffaut). Dacă în Cinema Paradiso vedem ce se întîmplă în faţa pînzei albe a ecranului, alte filme ne arată măcinarea creatorului din spatele acestui ecran, din spatele camerei de filmat, adică a regizorului (capodopera acestui subiect este, desigur, 8 1/2 al lui Federico Fellini).

Astfel este şi filmul Ed Wood, în regia unuia dintre cei mai excentrici regizori americani din prezent, Tim Burton; dacă nu aţi văzut deja filmul, sub nici un pretext nu trebuie să-l pierdeţi. Acest film unic, filmat integral în alb-negru, are un erou, la rîndul său, unic: Edward D. Wood jr., considerat "cel mai prost regizor al tuturor timpurilor", performanţă într-adevăr greu de obţinut. Nici o enciclopedie de film nu îl pomeneşte pe Ed Wood, dar SF-urile sale din anii ‘50, de un prost gust incredibil, care friza absurdul, au încîntat copilăria lui Tim Burton, care l-a scos din uitare cu acest omagiu afectuos.

Filmele edwoodiene (Glen or Glenda, Bride of the Monster, Plan 9 from the Outer Space) sunt filme de serie B, mustind de naivitate, cu tendinţe spre morbid şi grandilocvenţă. Des a fost distribuit în ele Bela Lugosi, veritabil idol al lui Ed Wood, interpret strălucit al lui Dracula în anii ‘30, dar uitat în anii ‘50 şi ros de morfină. Ed Wood, acest regizor genial de prost, şi-a continuat "cariera" pînă la moartea în mizerie, la 54 de ani, necunoscînd decît eşecuri, dar păstrîndu-şi încrederea în sine şi în visele sale. Mai trebuie menţionată atracţia lui Ed Wood pentru travestiuri şi blănurile de angora, semn al excentricităţii sale desăvîrşite.

După expresia lui John Waters: "Numai lui Tim Burton putea să-i dea prin cap să facă un astfel de film". Ed Wood, spirit afin cu Tim Burton, dar mai puţin norocos, este jucat în mod strălucit de Johnny Depp. Filmul respiră o dragoste sinceră şi patetică pentru cinematograf şi este, de asemenea, un emoţionant elogiu al diferenţei. Pentru cine a văzut însă precedentul film al lui Burton cu Johnny Depp, Edward Scissorhands (1990), legătura dintre ele va fi evidentă. În rolul lui Bela Lugosi apare Martin Landau, distins pentru interpretarea sa cu Globul de Aur şi Oscarul pentru rol secundar.

Fişa tehnică :

Ed Wood, SUA, 1994
Regia : Tim Burton
Cu : Johnny Depp, Martin Landau, Patricia Arquette, Sarah Jessica Parker şi Jeffrey Jones
Regia: Tim Burton Cu: Johnny Deep, Martin Landau

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus