iunie 2009
În perioada 11-13 iunie 2009, Institutul francofon regional de studii strategice - Stat de drept şi societate civilă vă invită la Zilele Bogdan Ghiu. La Cluj.


*****

Lansare de carte
Jacques Derrida, Despre gramatologie
Traducere în româneşte, note şi comentarii de Bogdan Ghiu
Editura Tact, 2009

Joi, 11 iunie 2009, la ora 19:30, Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac nr.35.
Vor vorbi: Bogdan Ghiu, Ciprian Mihali, Emilian Cioc, Andrei State, Virgil Paşca

În 1967, an de graţie pentru gândirea contemporană, Jacques Derrida se impunea, exploda, efectiv, prin trei cărţi simultan: La voix et le phénomène. Introduction au problème du signe dans la phénoménologie de Husserl, L'écriture et la différence şi De la grammatologie. Lucrare clasică a filosofiei contemporane, Despre gramatologie analizează necesara şi totodată imposibila constituire a unei ştiinţe a scriiturii, a literei, pentru a ieşi din falsa întâietate metafizică, tradiţională, a cuvântului, a vorbirii, vizând însăşi esenţa omului: arhi-scriitura. Despre gramatologie formulează şi propune două din conceptele fundamentale ale noii filosofii deconstructiviste: la différance şi la suplémentarité. Despre gramatologie este principala carte-manifest a epocii actuale. Pur şi simplu.


*****

Conferinţă
Criză, anti-criză, contra-criză. Să fim pragmatici!

Vineri, 12 iunie 2009, ora 17.00, Sala Mare a Casei Matei

"Criza" a devenit un bun comun. "S-a dat drumul" la folosirea de hipermarket a cuvântului "criză". Putem vorbi liber, ba chiar suntem îndemnaţi s-o facem în permanenţă, despre "criză". Până acum, accesul la "criza"-grilă era strict restricţionat şi atent circumscris, de "nişă". Acum, criza a fost brusc liberalizată ca "echivalent universal", putem traduce şi transpune totul în termeni de "criză", "criza" trebuie să circule pentru a produce plusvaloare de sens, dar modul ei de întrebuinţare este strict controlat, obligatoriu, unic: "anti-criza" ca politică de implementare a "crizei", căreia, restituind sensul prim al pragmatismului, trebuie să-i opunem contra-criza.


*****

Happening - conferinţă audio
Dada Democracy. The Dada Intemporal: Tzara-Spinoza-Athens.
Art instead of the politics

Sâmbătă, 13 iunie 2009, ora 19.30, Café Enigma, str. Iuliu Maniu, nr. 12.

Preînregistrată radiofonic, la prima lectură (la fel ca şi ascultătorii), de doi jurnalişti ai Secţiei Engleze de la Radio România Internaţional, conferinţa, supusă formatului de radiojurnal, reprezintă un experiment de comunicare ambientală artificial mediată, menit a stimula auzul "periferic", ascultarea "rumorală", interceptarea intermitentă şi fragmentară specifică omni-mediului urban, saturat de mesaje. Ea asociază cele mai recente discuţii din teoria democraţiei privind înlocuirea alegerilor cu tragerea la sorţi cu poetica poemului dadaist şi cu semnificaţiile antice ale acestei practici politice uitate.

Dada Democracy. The Dada Intemporal: Tzara-Spinoza-Athens. Art instead of the politics a fost prezentată în premieră pe 17 mai 2009 în cadrul proiectului "The Bijlmer Spinoza-Festival" realizat într-o suburbie a oraşului Amsterdam de către artistul Thomas Hirschhorn.


*****
Lansare de carte
Bogdan Ghiu, Eu(l) artistul. Viaţa după supravieţuire
Editura Cartea Românească, 2008

Sâmbătă, 13 iunie 2009, ora 19.30, Café Enigma, str. Iuliu Maniu, nr. 12.
Vor interveni: Bogdan Ghiu şi Ovidiu Ţichindeleanu.

Nevoia de artă a omului contemporan, pe care capitalismul "creativ" o satisface cu surogate, cere tot mai mult o artă-tehnică de existenţă (tekhne tou biou). Omul este condamnat să devină artist, iar arta, să "dispară". Vă spune asta cineva obligat să înveţe a pândi tranziţii şi a transforma permanent tehnici de supravieţuire în arte de viaţă. Bogdan Ghiu propune un eseu-manifest-predicţie despre prezentul şi, mai ales, despre viitorul artei, ca ultim recurs al omului. O nouă umanitate apare. Noi fuziuni, noi osmoze, noi alianţe sunt în curs. Arta propriu-zisă se ascunde, se resoarbe, se banalizează, "decade", devenind util-invizibilă: artă a existenţei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus