Hotnews.ro / iunie 2009
"What happens in Vegas stays in Vegas", spune poetul. Se pare că poetul se referea şi la o petrecere a burlacilor din care te trezeşti fără un dinte, dar şi fără memorie, cu un tigru în baie, o găină şi un bebeluş în cameră, dar fără burlac. Todd Philips, autorul lui Starsky & Hutch, ne oferă una dintre cele mai haioase comedii ale verii, un film imprevizibil şi haios, care e, înainte de toate, scris aşa cum trebuie.

Nu prea ai cum să te plictiseşti pentru că eşti atras încă de la început într-o intrigă poliţistă, filmul deschizându-se cu momentul în care viitoarea mireasă e sunată în toiul pregătirilor finale de către cavalerul de onoare şi anunţată că mirele s-a pierdut, neexistând nicio şansă de a fi recuperat.

Printr-un flashback care ne întoarce cu două zile în urmă aflăm că doi prieteni, învăţătorul Phil şi dentistul Stu, se pregătesc să îşi ducă cel mai bun prieten - pe Doug -, la Las Vegas, pentru a sărbători ultimele zvâcniri ale burlăciei. De grupul deja sudat se lipeşte şi fratele miresei, Alan, un individ lăţos şi ciudat, a cărui nevoie de relaţii umane e mascată de un comportament cam anormal.

Ce îşi propun tinerii bărbaţi să facă în Las Vegas nu întrece bunul simţ şi totul debutează cu o duşcă pe acoperişul hotelului dar, cînd se trezesc a doua zi dimineaţa fără efectivul complet, cu apartamentul vraişte, o migrenă asociată cu amnezie, un tigru în baie, un nou-născut, un dinte lipsă şi o stripteuză devenită soţia unuia dintre ei, lucrurile se complică cu mult peste limita admisă de imaginaţie.

Ce urmează e încercarea celor trei bărbaţi de a-şi da seama ce s-a întîmplat şi mai ales de a da de urma lui Doug, care trebuie expediat la timp spre cununie. Cu fiecare pas înapoi se mai dezleagă un mister care se poate oculta în secvenţa următoare, iar soarta lui Doug pare la un moment dat destul de incertă.

Filmul este în primul rând bine scris. Povestea e consistentă şi imaginativă, iar replicile sunt aproape în permanenţă comice (unele fiind de-a dreptul memorabile, cum e cea legată de Holocaust). Ce te cucereşte probabil în primul rând la The Hangover / Marea mahmureală e faptul că eşti luat tot timpul prin surprindere. Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla în secunda următoare. Oricând poate apărea un mafiot chinez isteric şi gol din portbagajul maşinii sau însuşi Mike Tyson pe post de proprietar de tigru.

Ce nu spune filmul decât pe genericul de final e ce s-a întâmplat de fapt în acea noapte memorabilă. Înşiruirea pomelnicului tuturor prostiilor pe care le-au făcut cei patru bărbaţi aparent cu capul pe umeri te face să te întrebi dacă în spatele amneziei provocate de drogul din băutură n-a stat cumva şi o uitare voluntară.

Ce vedem noi pe genericul de final eroii nu vor afla niciodată. În schimb, ceea ce îşi amintesc din aventura pe care au parcurs-o împreună i-a transformat şi le-a întărit prietenia.

Nu trebuie să te cheme musai Judd Apatow ca să faci comedii reuşite despre bărbaţi imaturi.


The Hangover

Regia: Todd Philips
Cu: Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Mike Tyson.

Regia: Todd Philips Cu: Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Mike Tyson

1 comentariu

  • extrem
    [membru], 19.06.2009, 16:31

    Un fel de monty python d-ai nostri, vulgari, din popor. Hilar, umor absurd din plin. Lucruri care se evita a fi spuse / aratate, aici apar in plenitudine.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus