Observator Cultural / iulie 2009
Watumi Festival & Fringe este primul festival care introduce noţiunea de "fringe" în România şi care promovează arta în toate formele ei. Conceptul s-a născut în 1947, în Edinburgh, cînd opt trupe de actori au evoluat, fără să fi fost invitate, la primul festival internaţional găzduit de oraşul scoţian. Acest demers a revoluţionat ideea festivalurilor de artă, permiţînd artiştilor să se adreseze publicului în cadrul unor astfel de manifestări artistice de amploare. Astăzi, noţiunea de "fringe" este asociată cu liberalizarea artei, cu coborîrea sa din turnul de fildeş spre publicul larg. Misiunea Watumi Festival & Fringe este de a oferi o platformă de expunere oricărui artist şi de a transmite mesaje pozitive publicului. Festivalul se adresează unei largi categorii de public, venind în întîmpinarea unei cereri crescînde de artă neconvenţională.

Watumi Festival & Fringe este organizat de Asociaţia pentru Susţinerea şi Promovarea Artiştilor cu sprijinul autorităţilor locale şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Expoziţiile de artă plastică vor rămîne deschise publicului pe întreaga perioadă a festivalului (22-26 iulie 2009), între orele 11.00-22.00.

Secţiunea de "Arte plastice" a Watumi Festival & Fringe cuprinde o selecţie de artişti atît consacraţi, cît şi aflaţi la început de drum. Expoziţiile se vor desfăşura în două locuri importante din centrul Braşovului: Centrul Cultural "Reduta" şi Teatrul Dramatic "Sică Alexandrescu". Aceste expoziţii vor fi însoţite de o serie de workshopuri susţinute pe Terasa Hooties.

Printre participanţi se numără şi doi artişti reprezentaţi de Anaid Art Gallery, Alexandru Rădvan şi Tara von Neudorf, pe care i-am urmărit constant în paginile Observatorului cultural. Instalaţia Memoriile lui Constantin, semnată de Rădvan, propune desene de mari dimensiuni pe netex. Seria aduce în prim-plan figura legendară a împăratului roman: "Constantin, un personaj menit să schimbe prin decizia sa de a oficializa o nouă religie destinul omenirii, un om aflat între tradiţia şi spiritualitatea lumii de pînă atunci şi mirajul iubirii aproapelui, un conducător prins între tentaţia puterii absolute a Imperatorului şi acceptarea supunerii în faţa unui nou zeu, crucificat şi învigător al morţii" (Alexandru Rădvan).

Alexandru Rădvan începe să expună încă din anul 2000. Dezvoltînd un program artistic extrem de coerent şi bine definit, creaţia sa cuprinde subiecte precum mituri, religie şi modalităţi de raportare a societăţii la aceste probleme. Gîndind şi imaginînd proiecte artistice de o mare anvergură, expoziţiile lui Alexandru Rădvan reprezintă un punct de cotitură şi o asumare obsesivă a subiectelor abordate de către artist.

Instalaţia audio-video Generation Djihad a lui Tara este inspirată de război, terorism, conspiraţie, radicalitate. Profund marcat de ceea ce citeşte şi urmăreşte în media, de masacrele televizate şi de războaiele devenite parcă simple reclame sîngeroase, Tara propune o serie de 60 de desene virulente cu subiecte decupate din conflictele armate ale lumii. Fie că este vorba despre conflicte reale sau imaginare, Generation Djihad descrie o stare de fapt, descrie lumea în care trăim şi societatea care ne înconjoară.

Tara este artistul radical prin excelenţă. El nu se supune nici unei legi sau rigori şi nici unei grile canonice. Artistul se foloseşte de orice şi de oricine în conturarea plastică a ideilor sale. Încorporează în lucrările propuse tot ceea ce există în comportamentul, memoria, fantezia sau coşmarurile oamenilor, reflectînd lumea aşa cum este ea: multiplă şi organică. Organicitatea acesteia, adesea vulcanică şi delirantă, conturează o rivalitate continuă, văzută ca forţă ce atrage şi macină în acelaşi timp. Despre ceilalţi expozanţi vom scrie în numerele viitoare, în măsura în care lucrările propuse de ei vor atrage atenţia pe parcursul Festivalului.

Braşovenii sau turiştii aflaţi săptămîna aceasta în oraşul de sub Tîmpa vor avea ocazia de a lua parte la un eveniment inedit în ţară, care, pe lînga secţiunea de "Arte plastice", conţine şi secţiuni de "Muzică" şi "Teatru". Salutăm iniţiativa şi aşteptăm cu încredere feedback-ul publicului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus