Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Vaslui, oraş de film

Blogul Tv Veioza ARTE prezintă filmul documentar Vaslui, oraş de film


august 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Filmările pentru Vaslui, oraş de film s-au desfăşurat pe data de 26 iunie 2009, zi în care filmul Poliţist, adjectiv a avut premiera în oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu, în prezenţa regizorului şi a actorilor, împreună cu cei care au susţinut realizarea filmului.

Regizorul a ales oraşul natal pentru avanpremiera filmului, "în semn de mulţumire şi de apreciere pentru oamenii de aici". Poliţist, adjectiv a fost filmat integral în Vaslui. "Locul acesta este foarte important pentru mine, Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine", spune Corneliu Porumboiu.

Documentarul Vaslui, oraş de film urmăreşte relaţia regizorului cu oraşul în care s-a născut, a locuit până la 18 ani şi care i-a inspirat primele scenarii, ca şi felul în care se raportează vasluienii implicaţi în film, la propunerile lui Corneliu, la viaţa în Vaslui şi la filmul Poliţist, adjectiv; reacţiile spectatorilor la proiecţia filmului, de la Glendale Cinema din Silver Mall Vaslui.

Veioza ARTE a comprimat cele întâmplate într-un documentar de 50 de minute, filmat în maniera Dogma 95, realizat sub forma unui interviu-discuţie informală, pe parcursul plimbării prin locurile reprezentative ale oraşului, între Andrei Ioniţă, care la rândul său s-a născut şi a trăit în Vaslui până la 18 ani - şi Corneliu Porumboiu -, dar şi alţi vasluieni implicaţi în producţia filmului.

Poliţist, adjectiv, lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, care a primit în 2009, la Cannes, Premiul FIPRESCI (Fédération Internaţionale de la Presse Cinématographique) destinat secţiunii Un Certain Regard şi Premiul Juriului aceleiaşi secţiuni, a fost lansat în cinematografele din ţară pe 3 iulie 2009.

Vaslui, oraş de film este probabil primul film documentar, gândit şi produs special pentru mediul on-line românesc. Filmul este un produs independent, realizat din resurse proprii, şi va fi pus "la liber" pe internet, sub o licenţă Creative Commons - Veioza Arte promovând accesul liber la informaţie şi cultură. Proiectul este unul non-profit, singurul său scop fiind acela de a fi văzut de cât mai multă lume.

Cu această ocazie se lansează blogul Veioza ARTE ca proiect independent. Colaborarea noastră cu Green Channel, fostul producător al emisiunii Veioza ARTE, a luat sfârşit pentru această producţie. Prin urmare, vom păstra blogul ca platformă de prezentare a proiectelor artistice româneşti şi a artiştilor români, prin reportaje şi filme documentare, realizate în stil propriu.

Sageata Echipa: Andrei Ioniţă, Tania Cucoreanu, David Schwartz şi Matei Schwartz.
 Toate articolele despre Vaslui, oraş de film


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer