august 2009
Filmările pentru Vaslui, oraş de film s-au desfăşurat pe data de 26 iunie 2009, zi în care filmul Poliţist, adjectiv a avut premiera în oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu, în prezenţa regizorului şi a actorilor, împreună cu cei care au susţinut realizarea filmului.

Regizorul a ales oraşul natal pentru avanpremiera filmului, "în semn de mulţumire şi de apreciere pentru oamenii de aici". Poliţist, adjectiv a fost filmat integral în Vaslui. "Locul acesta este foarte important pentru mine, Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine", spune Corneliu Porumboiu.

Documentarul Vaslui, oraş de film urmăreşte relaţia regizorului cu oraşul în care s-a născut, a locuit până la 18 ani şi care i-a inspirat primele scenarii, ca şi felul în care se raportează vasluienii implicaţi în film, la propunerile lui Corneliu, la viaţa în Vaslui şi la filmul Poliţist, adjectiv; reacţiile spectatorilor la proiecţia filmului, de la Glendale Cinema din Silver Mall Vaslui.

Veioza ARTE a comprimat cele întâmplate într-un documentar de 50 de minute, filmat în maniera Dogma 95, realizat sub forma unui interviu-discuţie informală, pe parcursul plimbării prin locurile reprezentative ale oraşului, între Andrei Ioniţă, care la rândul său s-a născut şi a trăit în Vaslui până la 18 ani - şi Corneliu Porumboiu -, dar şi alţi vasluieni implicaţi în producţia filmului.

Poliţist, adjectiv, lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, care a primit în 2009, la Cannes, Premiul FIPRESCI (Fédération Internaţionale de la Presse Cinématographique) destinat secţiunii Un Certain Regard şi Premiul Juriului aceleiaşi secţiuni, a fost lansat în cinematografele din ţară pe 3 iulie 2009.

Vaslui, oraş de film este probabil primul film documentar, gândit şi produs special pentru mediul on-line românesc. Filmul este un produs independent, realizat din resurse proprii, şi va fi pus "la liber" pe internet, sub o licenţă Creative Commons - Veioza Arte promovând accesul liber la informaţie şi cultură. Proiectul este unul non-profit, singurul său scop fiind acela de a fi văzut de cât mai multă lume.

Cu această ocazie se lansează blogul Veioza ARTE ca proiect independent. Colaborarea noastră cu Green Channel, fostul producător al emisiunii Veioza ARTE, a luat sfârşit pentru această producţie. Prin urmare, vom păstra blogul ca platformă de prezentare a proiectelor artistice româneşti şi a artiştilor români, prin reportaje şi filme documentare, realizate în stil propriu.

Echipa: Andrei Ioniţă, Tania Cucoreanu, David Schwartz şi Matei Schwartz.

Regia: Andrei Ioniţă Cu: Corneliu Porumboiu, Andrei Ioniţă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus