Prăznuim cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti din 11 până în 13 septembrie 2009, de la zece dimineaţa la şase seara. Cumpărăm sau ne bucurăm ochiul şi inima cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor.
expoziţii / ateliere / instalaţii / concert
sala Acvariu - Troiţe din Valea Slănicului, Buzău - 11- 30 septembrie 2009 / orele 10 - 18
sala Foaier - 60 de biserici din lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei - 11- 30 septembrie 2009 / orele 10 - 18
sala Foaier - concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul - 13 septembrie 2009 / ora 16
Târg mic, alternativ la cele tradiţionale, Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri este un tip de act cultural care îşi propune să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine. Încercăm prin expoziţii, ateliere, instalaţii să reconstituim o tipologie a obiectului de gen şi să radiografiem alchimia interioară a creaţiilor contemporane în care tradiţia încă locuieşte. Ca şi în ceilalţi ani, evenimentul nu îşi propune un rating comercial, ci încearcă o primenire - recuperarea fragmentară a unui teritoriu dominat de o inflaţie agresivă a prostului gust, ignoranţei, confuziei - ca reacţie la suprasaturarea pieţei cu obiecte de cult de proastă calitate sau deturnate de la sensul iniţial.
Expoziţia Troiţe din Valea Slănicului - Buzău recompune fragmentar printr-o serie de printuri fotografice şi instrumentar de teren un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului, urmăreşte decuparea vizuală şi prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial, o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele cercetate.
Expoziţia 60 de biserici de lemn este un document asupra situaţiei actuale a bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei, un instrument de lucru pentru proiecte ulterioare de restaurare, cercetare etnologică, arhitectură etc. şi face parte dintr-un proiect mai amplu de intervenţie de urgenţă pentru monumentele aflate în situaţie critică, bisericile de lemn fiind un element esenţial în cadrul peisajului cultural din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei. Cele 60 de biserici de lemn conţin circa 3000 mp de pictură care se află în diverse stări de degradare. La unele monumente atât obiectul de arhitectură cât şi pictura este în prag de colaps.
Organizatori şi iniţiatori proiect: Fundaţia DALA, OAR, UAUIM.
Partener principal: Muzeul Ţăranului Român
Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul a fost înfiinţat în anul 2001 din dorinţa de a face cunoscută într-o mai mare măsură cântarea bizantină, muzica tradiţională a Bisericii Ortodoxe. Grupul poartă numele schimonahului Nectarie (†1899), unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi de la Sfântul Munte din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi, probabil, cel mai de seamă psalt român.
Fondat de Valentin Gheorghe - fost protopsalt al bisericilor Sf. Arhangheli "Stavropoleos" şi Sf. Grigorie Palama din Bucureşti - Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Cântările pe care grupul le interpretează sunt scrise cu precădere de către psalţi români din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) şi de tineri alcătuitori din zilele noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu).
Bilet de intrare: 4 lei, 2 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari
Parteneri: O.A.R., U.A.U.I.M., Fundaţia Dala, U.N.A., Cocor Media Channel, R.A.T.B.
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Smart FM, Port.ro, Hot News, LiterNet, Observator cultural, Ziua