septembrie 2009
Ambasada Mexicului şi Muzeul Ţăranului Român vă invită la Zilele filmului mexican, 2009 la Noul Cinematograf al Regizorului Român - Studioul Horia Bernea

Ciclul Viziunea lui Julio Bracho
Luni, 14 septembrie 2009, 18:30

La virgen que forjó una patria / Fecioara care a zămislit o Naţiune
regia: Julio Bracho, 1942,
durata: 110 minute,
genul: istoric,
distribuţia: Ramon Novarro, Domingo Soler, Gloria Marín, Julio Villarreal, Alberto Galán şi Ernesto Alonso.
Sinopsis: Există o zicală care spune că poporul mexican este 90% catolic şi 110% "guadalupean", şi asta îşi are partea sa de adevăr: Pentru Mexic, Fecioara de Guadalupe este mai presus de simbolul religios, ea face parte din identitatea naţională. Regizorul Julio Bracho a ştiut perfect să capteze dimensiunile acestui fenomen şi, în 1942, a filmat pelicula Fecioara care a zămislit o Naţiune. Curios este faptul că intriga poveştii se plasează în timpul Războiului de Independenţă, când părintele Miguel Hidalgo şi alţi insurgenţi discută despre simbolul revoltei. În timpul discuţiei ajung la Fecioara de Guadalupe, iar acţiunea trece la povestirea faptelor din Tepeyac. În mod curios, este o lucrare avangardistă pentru acea perioadă, având în vedere faptul că ne prezintă un Miguel Hidalgo cunoscător elementar al psihologiei maselor, care stăruie în mod special asupra valorii sintetice a Fecioarei ca simbol.

Marţi, 15 septembrie 2009, 16:00

¡Ay, qué tiempos señor don Simón! / Ah, ce timpuri dragă domnule Simón!
regia: Julio Bracho, 1941,
durata: 110 minute,
genul: comedie muzicală,
distribuţie: Joaquín Pardavé, Arturo de Córdova, Mapy Cortés şi Anita Blanch.
Sinopsis: Tânăra văduvă Inés şi prietena ei Beatriz de Alpuche se hotărăsc să intre la un spectacol de teatru destinat în exclusivitate bărbaţilor. Astfel, Inés află că logodnicul ei o înşală. Şi, pentru ca problemele ei să nu se încheie aici, Inés nu îşi dă seama că la intrare o văd surorile bătrâne Méndez, care vor acum să o excludă din comitetul Ligii de Apărători ai Bunei Morale. Totul se schimbă atunci când, în timpul spectacolului, Beatriz şi Inés descoperă că preşedintele respectivului comitet, Domnul Simón, se ascunde după draperiile lojei pentru a se feri de priviri indiscrete.

Marţi, 15 septembrie 2009, 18:00

Historia de un gran amor / Povestea unei mari iubiri
regia Julio Bracho, 1943,
durata: 155 de minute,
genul: dramă romantică,
distribuţie: Jorge Negrete, Domingo Soler, Gloria Marín, Sara García, Julio Villarreal.
Sinopsis: Acţiunea filmului este situată în Mexicul anilor 1800, iar intriga se desfăşoară în jurul unei relaţii amoroase dintre două persoane care provin din clase sociale diferite şi pune accentul pe obstacolele pe care cei doi trebuie să le treacă pentru a putea trăi această relaţie.

Miercuri, 16 septembrie 2009, 16:00

Distinto amanecer / O altfel de dimineaţă
regia: Julio Bracho, 1943,
durata: 108 minute,
genul: dramă,
distribuţia: Andrea Palma, Pedro Armendáriz, Alberto Galán, Beatriz Ramos.
Sinopsis: Un lider sindical este asasinat din ordinul coruptului guvernator Vidal. Octavio, colegul liderului asasinat, caută documentele care să îl compromită pe asasin. Urmărit de către zbirii lui Vidal, Octavio se întâlneşte cu Julieta, o fostă colegă de facultate. Julieta îl ajuta în căutarea documentelor, în timp ce în ea se dă lupta între dragostea pe care o simte faţă de el şi obligaţiile pe care le are faţă de familia sa.

Miercuri, 16 septembrie 2009, 18:00

La cobarde / Laşitatea
regia: Julio Bracho, 1952,
durata: 155 de minute,
genul: dramă,
distribuţia: Irasema Dilián, Ernesto Alonso, Carlos Navarro şi Andrea Palma.
Sinopsis: O fetiţă este salvată de mai multe persoane de pe un vas norvegian aflat in derivă. Între aceste persoane este şi colecţionarul de artă Arturo şi nepoţii săi, Roberto şi Julio. Cei doi şi sora lor Irene vor creşte alături de fetiţă pe care o vor numi Mara. Mai târziu, Roberto va studia medicina şi Julio va pleca în Europa, pentru a studia pianul. Cei doi o iubesc pe Mara. Când află că Julio pleacă, Mara acceptă să se căsătorească, pentru a-i face în ciudă, cu unchiul Arturo, care o iubea şi el. Julio se întoarce şi, când află de nuntă, îi propune Marei să se sinucidă împreună pe vasul abandonat. Doar el face acest lucru, ei îi lipseşte curajul.


Ciclul Filmul mexican şi literatură
Joi, 17 septembrie 2009,16:00

Pedro Páramo, de Juan Rulfo
regia: Carlos Velo, 1967,
durata 110 minute,
distribuţie: Ignacio López Tarso, Fulgor Sedano, Pilar Pellicer şi Julissa
Sinopsis: Juan Preciado îi promite mamei sale, aflată pe patul de moarte, să meargă la Comala, în căutarea tatălui său, pentru a-şi cere drepturile. În realitate, Juan nu are de gând să îndeplinească promisiunea făcută mamei sale, dar "visează cu ochii deschişi" şi îşi face din Pedro Páramo o iluzie şi o speranţă. Decide, astfel, să plece din Sayula, satul său, către Comala, pentru a-şi îndeplini promisiunea şi a-i cere tatălui său drepturile, pentru a-l face să "plătească scump" faptul că îi lăsase uitării.

Vineri, 18 septembrie 2009, 16:00

Rosa blanca / Trandafirul alb, de Bruno Traven
regia: Roberto Gavaldon, 1961,
durata: 135 de minute,
genul: dramă,
distribuţie: Ignacio López Tarso, Christiane Martel, Reinhold Olszewski şi Rita Macedo.
Sinopsis: Trandafirul alb este o lucrare deosebită care scoate în evidenţă calităţile cinematografice ale ilustrului Gabriel Figueroa. Filmul a fost terminat în 1961, dar nu a văzut lumina ecranului timp de unsprezece ani datorita naturii sale predominant politice. Mexicul suferea efectele salturilor succesive ale economiei petroliere din anii '60, motiv pentru care realizarea unui film pe această temă era o problemă delicată. A fost deseori greşit etichetat ca fiind antiamerican: nu este. Filmul se poziţionează, totuşi, împotriva naturii abuzive a corporaţiilor petroliere, un fapt acut care are o mare importanţă în zilele noastre.

Luni, 21 septembrie 2009, 16:00

Los albañiles / Zidarii, de Vicente Leñero
regia: Jorge Fons, 1976,
genul: dramă,
durata: 122 de minute,
distribuţie: Ignacio López Tarso, Katy Jurado, Jaime Fernández şi Salvador Sánchez.
Sinopsis: Povestea începe cu ancheta crimei comise asupra paznicului de noapte (Ignacio Lopez Tarso). Pe parcursul acestei anchete, spectatorul intră într-un ambient tensionat, surprinde corupţia, furturile, faptele de infidelitate, invidia şi relele tratamente la care sunt supuşi muncitorii de către supraveghetori. În film apar numeroşi mari actori mexicani. Se pune accentul pe limbajul colocvial, dar scopul real este acela de a surprinde cât mai exact situaţia în care trăiau oamenii în acea perioadă. Poliţia nu reuşeşte să pună mâna pe adevăratul asasin, iar spectatorul trebuie să-şi folosească propriile indicii şi imaginaţia pentru a recunoaşte vinovatul, motiv pentru care filmul este încărcat în oarecare măsura de mister.

Marţi, 22 septembrie 2009, 16:00

Doña Bárbara, de Rómulo Gallegos
regia: Fernando de Fuentes, 1943,
durata: 138 de minute,
genul: dramă romantică, distribuţie: María Félix, Julián Soler, María Elena Marqués şi Andrés Soler.
Sinopsis: După ce studiase dreptul în Caracas, Santos Luzardo se întoarce să aibă grijă de ferma lui din Altamira, în câmpia venezueleană dominată de doña Bárbara. Femeia i-a supus pe ţăranii din regiune printr-un amestec de viclenie, cu duritate şi vrăjitorie. Întâlnirea dintre Santos şi doña Bárbara face ca "devoratoarea" să se îndrăgostească de tânăr şi să încerce să-l facă al ei cu orice preţ.

Marţi, 22 septembrie 2009, 19:00

La habitación azul / Camera albastră, de Walter Doehner
regia: Walter Doehner, 2003,
durata: 135 de minute,
genul: drama,
distribuţie: Elena Anaya, Patricia Llaca, Juan Manuel Bernal şi Damián Alcázar.
Sinopsis: Toño şi soţia sa, Ana, decid să se întoarcă în satul părinţilor lui Toño după o lungă şedere în Ciudad de Mexico. Dar lucrurile se complică încetul cu încetul, odată cu reîntâlnirea dintre Toño şi Andrea, o prietenă din vremea liceului. Se dezlănţuie dorinţele pe care cei doi şi le-au reprimat în adolescenţă. Pasiunea dintre cei doi îi face pe aceştia să ajungă la momente neexplorate şi asta în timp ce, în sat, zvonurile nu se lasă aşteptate.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea la ciclul de filme mexicane este liberă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus