septembrie 2009
În perioada 16-18 septembrie 2009, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) se desfăşoară Zilele Filmului Irlandez. Evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Bucureşti şi Institutul Irlandez de Film. Vor fi proiectate două filme de lungmetraj: Kings în regia lui Tom Collins, Cré Na Cille, în regia lui Robert Quinn, documentarul Cinegael Paradiso de Robert Quinn şi un grupaj de şapte scurtmetraje.

Seria proiecţiilor se deschide pe 16 septembrie 2009, cu filmul Kings. Vor lua cuvântul E.S. domnul John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, domnul Michéal Ó Meallaigh, director de programe la postul de televiziune TG4 Irlanda, doamna Irina Margareta Nistor, critic de film şi doamna Tania Radu, vicepreşedinte ICR.

Proiecţiile au loc începând cu ora 18.30. Filmele în limba engleză vor fi subtitrate în limba română, iar filmele în limba irlandeză vor fi subtitrate în limba engleză şi în limba română.

Program
Miercuri, 16 septembrie 2009, ora 18.30
Kings
, 2007, 85'
Regia: Tom Collins
Povestea unor prieteni care au emigrat în Anglia la sfârşitul anilor '70 cu promisiunea de a reveni în Irlanda. După 25 de ani, doar unul dintre ei se întoarce acasă, Jackie, al cărui trup a fost găsit într-o staţie de metrou, zdrobit de un tren. În acest moment prietenii săi sunt forţaţi să se confrunte cu posibilitatea unui adevăr dureros şi anume că nu a fost vorba de un accident ci de sinucidere.
Propunerea Irlandei pentru cel mai bun film într-o limbă străină la Oscar, 2008.

Joi, 17 septembrie 2009, ora 18.30
Cré Na Cille
, 2007, 94'
Regia: Robert Quinn
Un film despre o ură obsesivă, care a luat naştere din gelozie. Puternica rivalitate iniţială dintre două tinere surori o lasă pe Caitríona cu inima frântă după ce bărbatul de care aceasta era îndrăgostită îi este furat. Caitríona niciodată nu-şi va ierta sora, iar ura acumulată împotriva acesteia o ghidează în fiecare zi, atât pe lumea aceasta cât şi pe cealaltă.
Nominalizări: Premiile IFTA -Irish Film and Television Award-, 2008, Cea mai bună actriţă în rol principal: Bríd Ní Neachtain, 2008; Cel mai bun regizor: Robert Quinn. Premiile IFTA, 2008, Premiul special pentru cel mai bun film în limba irlandeză.

Vineri, 18 septembrie 2009, ora 18.30
Cinegael Paradiso
, Documentar, 2004, 53'
Regia: Robert Quinn
Cinegael
este un cinematograf independent înfiinţat de producătorul de film Bob Quinn, în care fiul său, regizorul Robert Quin şi-a petrecut copilăria. Filmul se concentrează asupra contribuţiei pe care cinematograful a avut-o asupra vieţii culturale a comunităţii locale, precum şi asupra industriei de film irlandeze.
Premii: Festivalul Internaţional de Film Cinénygma- Luxembourg, 2004, Premiul Publicului, Galway Film Fleadh, 2004, Cel mai bun film documentar, Celtic Film and Television Award, 2005, Spirit of the Festival Award.

Vineri, 18 septembrie 2009, ora 19.30
Scurtmetraje


Granny O'Grimm's Sleeping Beauty / Frumoasa din pădurea adormită a lui Granny O'Grimm, 2008, 5'. Regia: Nicky Phelan
Granny O'Grimm repovesteşte basmul Frumoasa din pădurea adormită.
Premii: Galway Film Fleadh, 2008, New Irish Animation, Premiul I, Festivalul Internaţional de Film - Palm Springs, 2008, Premiul Publicului

The Beekeeper's Son / Fiul apicultorului, 2008, 10'. Regia: Jamie Hannigan
Un puşti pleacă pe furiş de lângă un bătrânel şi porneşte să cutreiere împrejurimile.
Premii: Nominalizat la UIP Prize, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, 2008

Uncle Bill's Barrel / Butoiul Unchiului Bill, 2008, 10'. Regia: Eoin Ryan
O poveste de groază despre un personaj ciudat care refuză să stea în mormânt.

Abbi's Circle / Cercul lui Abbi, 2008, 15'. Regia: Siobhan Twomey
Cercul lui Abbi: 3 filme scurte care descriu aventurile lui Abbi, o tânără nigeriană care locuieşte în Dublin.
Premii: Stranger Than Fiction Film Festival, 2007, Cel mai bun film irlandez

A Film from My Parish: 6 Farms / Un film din satul meu: 6 ferme, 2008, 7'. Regia: Tony Donoghue
Un documentar remarcabil despre fermierii în vârstă de lângă casa regizorului, rămaşi într-un trecut de care nu vor să se desprindă.

Féileachán, 2008, 12'. Regia: Cecilia McAllister
O mamă are o cădere psihica şi încearcă să reconstruiască relaţia cu fiica ei.
Premii: Festivalul de Film de la Cork, 2008, Cel mai bun film in limba irlandeză

Whatever Turns You On / Ce te dă peste cap, 2008, 3'. Regia: Declan Cassidy
O poveste neobişnuită despre un furt.
Premii: Festivalul Internaţional de Film de la Florenţa, 2008, Cel mai bun film; Festivalul Internaţional din Keery, 2008, Cel mai bun film irlandez; Festivalul Internaţional Filmstock, Marea Britanie, 2008, Premiul Publicului; Aspen Shortfest, SUA, 2009, Cel mai bun film de scurtmetraj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus