octombrie 2009
Lecturile publice sunt, pretutindeni, forma cea mai directă de comunicare a scriitorilor cu publicul lor, unul din cele mai vii şi mai preţuite evenimente ale scenei culturale. Este evident astăzi că, dincolo de intimitatea cititului, iubitorii de literatură caută să-l cunoască, să-l audă, să-l simtă pe autor în relaţia cu propriul text.

Discuţiile dintre scriitor şi cititorii lui, purtate de fiecare dată după lectura unui fragment de roman sau a unei povestiri, sunt deseori mai incitante, mai autentice şi mai lămuritoare decât clasicele dezbateri critice.

Povestitorii de la Şosea este un proiect care îşi propune să aducă în faţa publicului MŢR, lună de lună, pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români.

Vino la Clubul Ţăranului pentru a-i asculta citind şi pentru a-i întreba multe şi mărunte!

Miercuri, 14 octombrie 2009, la ora 19.00, la Povestitorii de la Şosea, invitatul serii este Radu Cosaşu. Moderator - Paul Cernat.

Radu Cosaşu este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. A fost redactor la revistele Sportul popular şi Cinema (1967-1987), iar după 1989 devine cofondator, alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea, al revistei de cultură Dilema (astăzi Dilema veche). Din 1993, lucrează în redacţia revistei Dilema veche, unde, de la primul număr, semnează rubrica "Din vieaţa unui extremist de centru". În perioada 1973-1989 a publicat un ciclu de nuvele (în şase volume) intitulat Supravieţuiri (Editura Cartea Romaneasca) şi inspirat din experienţa sa politică şi literara, pus sub semnul unei consecvente autocritici duse până la autoironie. După 1989, aceste Supravieţuiri, fără modificări oportuniste, la zi, au fost montate într-o ordine cronologică, permiţând o nouă lectură, în sensul clasic al unei "educaţii sentimentale", precum şi în cel postmodern al autoficţiunii (Rămăşiţele mic-burgheze, 2002; Armata mea de cavalerie, 2003; Logica, 2004; Pe vremea când nu mă gândeam la moarte, 2005; Gărgăunii, 2006). În afara acestui ciclu nuvelistic au mai apărut: Mătuşile din Tel Aviv (1993), O supravieţuire cu Oscar (1997), InSISIFicarea la noi pe Boteanu (1998), Autodenunţuri şi precizări (2001). În 2007 a fost laureatul Uniunii Scriitorilor, conferindu-i-se Premiul Naţional pentru Literatură.

În frazele lui Radu Cosaşu, cuvintele se află în plină desfătare. Nu văd cum ar putea fi altfel câtă vreme nuanţele, tonurile şi capriciile limbii, toate, absolut toate, îşi fac veacul acolo ca într-un soi de paradis textual. O asemenea dresură (fără bici, fără zahăr cubic) - de vorbe noi şi vechi, de exclamaţii şi îndoieli, de limpezimi şi metafore, de râs şi plâns, de constatări şi închipuiri, de stânga şi dreapta ori de iepuri şi tigri - eu unul n-am mai pomenit. (Filip Florian)

La LiterNet au apărut două volume semnate de Radu Cosaşu care pot fi descărcate gratuit aici. Alte articole semnate de Radu Cosaşu pe LiterNet aici.


Sponsor: Fundaţia Horia Rusu
Partener: Clubul Ţăranului, Cocor Media Channel
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Smart FM, 121.ro, Port.ro, Hot News, Observator cultural, LiterNet, Suplimentul de cultură

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus