octombrie 2009
Festivalul Internaţional de Film, Varşovia, 2009
La Varşovia, se află în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Film (9-18 octombrie 2009), de curând acceptat în cel mai select circuit festivalier din lume, alături de festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Locarno, Karlovy Vary, Tokyo, Mar del Plata, Moscova, Montreal, Shanghai şi Cairo.

Ediţia din 2009 înseamnă peste 200 de premiere cinematografice, prin care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film, dar şi titluri recente de Park Chan-Wook, Steven Soderbergh sau Duncan Jones. Juriul este prezidat de celebrul compozitor hollywoodian de origine poloneză Jan A.P. Kaczmarek. Cel mai important premiu al Festivalului, denumit Premiul Primarului Oraşului Varşovia, după numele finanţatorului, este de 25.000 de euro.

Cinematograful românesc, foarte prizat şi în Polonia, este bine reprezentat, filmele noastre figurând atât în secţiunea competitivă, cât şi în populara secţiune dedicată maeştrilor filmului contemporan sau în secţiunea de scurt-metraj.

Primul episod al Amintiri din Epoca de Aur, scris de Cristian Mungiu şi regizat de Constantin Popescu, se află în secţiunea competiţională, iar Poliţist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat într-o secţiune specială, alături de alte filme premiate la mari festivaluri. Presa poloneză nominalizează filmul lui Porumboiu drept unul dintre cele mai aşteptate. Marcela Ursu, producătorul filmului, va prezenta pelicula publicului polonez înaintea fiecărei proiecţii. Cel de-al treilea lung metraj românesc prezentat este filmul lui Radu Jude Cea mai fericită fată din lume. La secţiunea scurt-metraj, figurează filmul Înainte şi după 22/12/1989 de Andrei Cohn.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus