Europa FM / decembrie 2002
Bourne Identity, The
Hollywoodul e din ce în ce mai mult un teren unde sunt puse în practică armele marketingului cu scopul de a obţine mai mulţi bani. Aşa cum există Pepsi Cola - rival pentru Coca Cola, există şi filme care au fost create simultan după reţete similare, doar că au altă distribuţie (ambalaj).


Mat Damon vs Ben Afleck 1-0

În 1997 erau lansate simultan Deep Impact şi Armaggedon - ambele filme povestind despre posibilul impact al Pămîntului cu un asteroid uriaş; în 1998 două studiouri produceau 2 filme de război - Saving private Ryan şi The thin red line / La hotarul dintre viaţă şi moarte, concurîndu-se direct. În termeni de marketing, avem de-a face cu "me-too brand".

Chiar şi acum pe marile ecrane din România avem două asemenea "produse", The sum of all fears / Pericol absolut şi The Bourne Identity. Ambele vorbesc despre cîte un agent CIA care are de înfruntat spioni periculoşi, ambele sunt inspirate de cărţi celebre, vîndute în multe sute de mii de exemplare în lumea întreagă. Mai mult chiar, fiecare are în rolul principal cîte un actor tînăr, sofisticat şi la modă, actori care sunt chiar buni prieteni între ei. În The sum of all fears, agentul CIA este Ben Affleck, iar dincolo - Jason Bourne este Mat Damon. Au debutat împreună, au cîştigat un Oscar împreună, dar de data asta Damon a învins.

În The Bourne Identity, cu toată faţa lui inocentă şi drăgălaşă, Mat Damon se dovedeşte credibil în rolul agentului CIA, iar secvenţele de început în care vorbeşte cu poliţiştii într-un parc din Zurich sunt remarcabile.


Aleargă Bourne aleargă

În The Bourne Identity, Damon este un agent secret. Atît de secret încît nici el nu ştie. Şi-a pierdut memoria după ce a ratat o misiune. Drept rezultat se trezeşte în largul mării, cu două gloanţe în spate, dar şi cu o capsulă sub piele care conţine un cifru de la o bancă elveţiană. Descoperă cu surprindere că ştie să vorbească mai multe limbi străine, ba chiar se descurcă admirabil în materie de maşini şi arte marţiale, dar mai constată şi că viaţa îi e în pericol. Aşa că plăteşte o tînără frumoasă cu 20.000 de dolari ca să-l ducă pînă la Paris şi face dragoste cu ea doar o dată în banii ăştia!!! Fata e Franke Potente din Aleargă Lola aleargă şi are parte şi de data această de "alergătură", căci trebuie să se apere de cei care vor să-l omoare pe Bourne.


Bourne - viitorul James Bond?

Filmul The Bourne Identity are toate ingredientele peliculelor cu spioni: urmăriri cu maşini, acţiune, bătaie directă (arte marţiale), explozii, cîteva echipamente computerizate sofisticate, un pic de sex şi o frumoasă prezentare a unor peisaje splendide din Europa (doar că Zurich-ul din film este, de fapt, Praga). Partea frumoasă este că avem o combinaţie reuşită între Damon şi Potente (e edificatoare scena-preludiu în care el o spală pe cap pentru a-i îndepărta vopseaua) şi pentru asta ar trebui să mai avem un nou film cu Jason Bourne ca să înţelegem ce s-a întîmplat mai departe cu ei. Poate devine Bourne noul 007, ceea ce n-ar fi o schimbare tocmai rea.

Fişă tehnică:
The Bourne Identity
Regie: Doug Liman
Scenariu: Tony Gilroy şi William Blake Herron, după un roman de Robert Ludlum
Distribuţie: Matt Damon, Franka Potente, Clive Owen, Chris Cooper, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Julia Stiles, Brian Cox.
Regia: Doug Liman Cu: Matt Damon, Franka Potente, Julia Stiles

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus