octombrie 2009
22 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
Katyn, regia Andrzej Wajda, 117 min. (2007);

23 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
33 sceny z życia / 33 de scene din viaţă
, regia Małgorzata Szumowska, 95 min. (2008);

24 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
Jeszcze nie wieczór / Încă nu este seară
, regia Jacek Bławut, 96 min. (2008);

25 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
Sztuczki / Trucuri
, regia Andrzej Jakimowski, 95 min. (2007);

26 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
0_1_0
, regia Piotr Lazarkiewicz, 86 min. (2008);

27 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
Boisko bezdomnych / Stadionul vagabonzilor
, regia Kasia Adamik, 119 min. (2008);

28 octombrie 2009, Cinema Union ora 17.30
Cztery noce z Anną / Patru nopţi cu Anna
, regia Jerzy Skolimowski, 90 min. (2008).

toate filmele sunt subtitrate în limba română


Detalii despre filme:

Katyn
Polonia, 2007, 118 min.

Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Andrzej Wajda, Władysław Pasikowski, Przemysław Nowakowski
În distribuţie: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Żmijewski, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka

Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. După invadarea Poloniei de Germania hitleristă, pe teritoriile poloneze pătrund, la 17 septembrie 1939, detaşamente ale armatei sovietice, urmând ordinul lui Stalin. Toţi ofiţerii polonezi ajung în robia sovietică. Pe acest fundal este relatată povestea a patru familii poloneze, a femeilor care ani de zile şi-au aşteptat soţii, fiii, fraţii şi taţii, ajunşi prizonieri şi ulterior ucişi de NKVD. Anna, soţia unui căpitan din Regimentul 8 Ulani din Cracovia, îşi aşteaptă soţul, refuzând să creadă că a fost omorât de ruşi. Soţia unui general află despre moartea soţului său în aprilie 1943, odată cu descoperirea de către nemţi a uneia dintre gropile comune în care au fost aruncate cadavrele celor executaţi în pădurea de la Katyn. Afectată de acest crunt joc al morţii este şi Agnieszka, sora unui pilot care a împărtăşit destinul militarilor polonezi. Singurul care se salvează este Jerzy, prietenul căpitanului de cavalerie, care se înrolează în Armata Populară.


33 sceny z życia / 33 de scene din viaţă
Polonia, 2008, 95 min.

Scenariul şi regia: Małgorzata Szumowska
În distribuţie: Julia Jentsch, Maciej Stuhr, Peter Gantzler, Małgorzata Hajewska, Andrzej Hudziak, Iza Kuna

Julia, în vârstă de 30 de ani, este de profesie fotograf şi trăieşte într-o familie înstărită de intelectuali. Soţul ei, Piotr, este un compozitor apreciat - acum pregăteşte premiera celei mai recente lucrări la Köln. Mama Juliei, Basia, este o renumită autoare de romane poliţiste, iar tatăl, Jurek, este documentalist. Viaţa lor fericită, care se împarte între Cracovia şi moşia de la ţară, ia brusc sfârşit. Mai întâi moare câinele iubit de toţi, pentru ca, la scurt timp, Basia să fie diagnosticată cu cancer. Boala soţiei îl dărâmă pe Jurek, iar Piotr nu poate fi distras de la activităţile sale. Fără ajutorul lui Adrian, prietenul cu care-şi împarte atelierul, Julia ar rămâne singură în faţa provocărilor vieţii.


Jeszcze nie wieczór / Încă nu este seară
Polonia, 2008, 96 min.

Regia: Jacek Bławut
Scenariul: Jacek Bławut, Jacek Piotr Bławut, Stanisław Józefowicz
În distribuţie: Jan Nowicki, Nina Andrycz, Sonia Bohosiewicz, Irena Kwiatkowska, Danuta Szaflarska, Lech Gwit, Beata Tyszkiewicz

La "Casa Actorului" din Skolimów soseşte într-o bună zi Jerzy, o stea a cinematografului şi teatrului. Viaţa sedentară a vârstnicilor locatari este tulburată de apariţia personajului excentric, care le propune să joace "Faust" de J. W. Goethe. În acelaşi timp, Jerzy flirtează cu Margareta, o angajată senzuală a centrului. Încă nu este seară este un film despre iubire, despre trecerea timpului şi despre actori - despre extravaganţele şi visul lor de a interpreta încă un rol important, poate ultimul. Din distribuţia filmului fac parte mari personalităţi ale teatrului şi cinematografiei poloneze.


Sztuczki / Trucuri
Polonia, 2007, 95 min.

Scenariul şi regia: Andrzej Jakimowski
În distribuţie: Damian Ul, Ewelina Walendziak, Tomasz Sapryk, Rafał Guźniczak, Iwona Fornalczyk, Joanna Liszowska

Stefek, un băieţel de şase ani, visează să îşi găsească tatăl, care cu ani în urmă şi-a părăsit soţia pentru o altă femeie. Când întâlneşte pe peronul gării un necunoscut ce pare să semene cu cel din fotografia tatălui, începe să se folosească de o serie de trucuri ingenioase pentru a-l împiedica pe bărbat să plece din oraş şi pentru a-l aduce în magazinul mamei lui. În vreme ce sora lui, Elka, încearcă să se angajeze la o companie italiană, jucând totodată rolul de mamă pentru fratele ei mai mic, optimistul Stefek îşi pune în mişcare imaginaţia debordantă pentru a-l readuce acasă pe tatăl lor.


0_1_0
Polonia, 2008, 86 min.

Regia: Piotr Lazarkiewicz
Scenariul: Krzysztof Bizio, Piotr Lazarkiewicz
În distribuţie: Wojciech Brzeziński, Małgorzata Buczkowska, Marta Chodorowska ş.a.

Acţiunea filmului se petrece într-o singură zi, într-un oraş de la malul mării. O zi obişnuită din viaţa a şapte cupluri de tineri. Deşi nu se cunosc, cu toţii au fost în trecut martorii unui eveniment care le-a marcat existenţa. Fiecăruia altfel. Maciek a avut un accident de maşină, acum este ţintuit într-un scaun cu rotile. Îşi bănuieşte soţia de infidelitate, agresivitatea şi obsesiile lui distrugându-le relaţia. Kasia a găsit bărbatul alături de care ar dori să-şi petreacă viaţa. Când însă acesta îi mărturiseşte că până nu demult a fost femeie, nu poate face faţă noii realităţi. Celelalte cupluri au, la rândul lor, alte secrete şi drame ascunse.


Boisko bezdomnych / Stadionul vagabonzilor
Polonia, 2008, 119 min.

Regia: Kasia Adamik
Scenariul: Przemysław Nowakowski
În distribuţie: Marcin Dorociński, Rafał Fudalej, Piotr Jagielski, Marek Kalita, Maciej Nowak, Jacek Poniedziałek

Eroul principal al filmului este Jacek Mróz, un fost jucător al reprezentativei naţionale de fotbal a Poloniei, căruia o accidentare i-a întrerupt foarte devreme cariera. Acum în vârstă de 40 de ani, Jacek a devenit alcoolic şi nu îşi poate găsi locul în mediul sportiv. Familia îl alungă de acasă şi ajunge pe stradă, întâlnindu-i aici pe Preot, Cosmonaut, Ministru, Nebun, Miner, Curcan. Ce ar putea avea în comun? Deocamdată locuinţa - Gara Centrală. Devin prieteni şi formează o echipă de fotbal a... vagabonzilor. Jacek le este antrenor şi îi învaţă să dribleze printre pasageri, trenuri şi patrule de poliţie. Deşi e greu de crezut, în scurt timp pornesc să cucerească lumea - la Campionatul Mondial de Fotbal al Vagabonzilor.


Cztery noce z Anną / Patru nopţi cu Anna
Polonia, 2008, 90 min.

Regia: Jerzy Skolimowski
Scenariul: Ewa Piaskowska, Jerzy Skolimowski
În distribuţie: Artur Steranko, Kinga Preis, Jerzy Fedorowicz, Redbad Klijnstra

Leon lucrează la crematoriul unui spital unde Anna, femeia de care s-a îndrăgostit şi încearcă în mod obsesiv să se apropie, este infirmieră. Pentru a putea intra în casa ei, o ameţeşte cu pastile care-i provoacă un somn profund. Petrece astfel ore întregi lângă femeia adormită, făcând lucruri aparent absurde: îi vopseşte unghiile, îi repară ceasul cu cuc, face curat după petrecerea de ziua ei. Cu fiecare vizită e din ce în ce mai îndrăzneţ. Într-un final este prins de o patrulă de poliţie. 4 nopţi cu Anna este primul film realizat de Jerzy Skolimowski după 17 ani în care a renunţat la cinema în favoarea picturii şi a poeziei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus