mai 2010
Concert Buena Vista Social Club


JESUS 'AGUAJE' RAMOS, MANUEL GALBÁN,
BARBARITO TORRES, GUAJIRO MIRABAL

Angel Terry, Carlos Calunga, Idania Valdés, Rolando Luna,
Filiberto Sánchez, Luis Alemany, Raúl Nacianceno.

Cubanezii de la Buena Vista Social Club vor petrece 4 zile la Bucureşti, arătându-se deosebit de interesaţi de tradiţiile româneşti de Rusalii. Chiar în duminica de Rusalii, aceştia vor cânta două piese în direct la emisiunea Dănuţ SRL de la TVR.

Ca urmare a anulării concertului din Cipru, muzicienii legendari de la Buena Vista Social Club vor petrece la Bucureşti 4 zile. Ei vor ateriza duminică venind de la Zurich şi vor participa la o serie de activităţi promoţionale în cursul serii. Ziua de luni va fi dedicată repetiţiilor şi probelor de sunet, pentru ca seara, începând cu ora 20, cei 13 muzicieni să dea o demonstraţie de virtuozitate şi clasă publicului român, care, din păcate, în ultimii ani, a fost lăsat să creadă că orice trupă de muzicieni din Cuba este demnă de renumele mărcii Buena Vista Social Club.








Înainte de plecarea spre Barcelona, marţi şi miercuri vor fi două zile libere în programul celor de la Buena Vista Social Club, aceştia manifestându-şi curiozitatea în legătură cu tradiţiile româneşti ocazionate de sărbătoarea Rusaliilor. Cubanezii sunt familiarizaţi cu sărbătoarea catolică de Pentecost, care coincide anul acesta cu duminica Rusaliilor, însă vor să afle cât mai multe despre tradiţiile populare româneşti şi ritualurile pre-creştine cum ar fi dansul Căluşarilor.

În anii '90, Buena Vista Social Club, împreună cu Ry Cooder şi Wim Wenders au readus la viaţă un repertoriu de stiluri uitate (son, bolero, danzón şi guajiro) care acum sunt faimoase în lumea întreagă. Astăzi, Orquesta Buena Vista Social Club continuă această tradiţie, având în componenţă nume noi, cum ar fi incredibilul vocalist Carlos Calunga, pe lângă veterani ca trompetistul Guajiro Mirabal sau virtuozul lăutei Barbarito Torres. Împreună cu Jesus Aguaje Ramos şi Manuel Galbán, aceştia au colaborat la multe dintre apariţiile discografice sau turneele sub titulatura Buena Vista Social Club Presents de-a lungul ultimilor 12 ani.

Componenţa actuală include 13 muzicieni din Havana, care au avut în 2009 un succes imens în Marea Britanie, în turneul de 22 de spectacole cu casă închisă. Colegi de trupă încă de la începuturi cu Eliades Ochoa, Ruben Gonzalez sau Cachaito Lopez, actualii componenţi ai Orquesta Buena Vista Social Club au acompaniat în studio dar şi pe scene din Japonia până în America de Sud şi din Europa şi Statele Unite până în Australia nume deja legendare precum Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo sau Compay Segundo.





În ultimii 5 ani, Fundaţia Culturală Phoenix a promovat în România în repetate rânduri artiştii cubanezi garantaţi de marca Buena Vista Social Club, precum Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Roberto Fonseca, Guajiro Mirabal, Cachaito Lopez sau Manuel Galbán. Valoarea incontestabilă a acestor muzicieni legendari este confirmată de-a lungul timpului de numeroase nominalizări sau premii Grammy, precum şi cronici exuberante în publicaţii prestigioase ca Wall Street Journal, The Guardian, New York Times, Le Monde sau El Pais.

După spectacolul cu casă închisă din 2006, Orquesta Buena Vista Social Club revin la Bucureşti, într-unul dintre cele peste 30 de concerte deja confirmate în toată lumea. Concertul va avea loc în data de 24 mai 2010, la Sala Palatului, începând cu orele 20:00.


Biletele costă între 100 şi 300 lei şi se găsesc în reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la Sala Palatului şi magazinul Muzica şi online pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro.


Video:

Orquesta Buena Vista Social Club - Chan Chan live la Royal Albert Hall (Octombrie 2009)







0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus