Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2014

10 pentru FILM la TIFF 2014

mai 2014
10 actori talentaţi din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa şi specialiştii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014), în cea de-a treia ediţie a programului 10 pentru FILM. Între 5 şi 7 iunie 2014, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri şi premiere de film, vor fi prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor, dar şi celor direct interesaţi să descopere talente noi în cinema - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

În cele două ediţii de până acum, 10 pentru FILM a promovat 20 de actori de diferite vârste, din toate colţurile ţării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran. Cei selectaţi fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producţii autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broşuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist. Programul este prezentat de Mercedes-Benz România.

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica şi Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Actorii selectaţi sunt: Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara), Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Katalin Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós), Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj), Silvana Mihai (Godot Cafe Teatru, studentă la Universitatea de Teatru şi Film "I.L. Caragiale", Bucureşti), Rareş Andrici (Teatrul Metropolis şi Teatrul Foarte Mic din Bucureşti), Vlad Bîrzanu (Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea), Sorin Dobrin (Teatrul Bulandra şi Godot Cafe Teatru din Bucureşti), Ioan Paraschiv (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).

Aplicaţia TIFF 2014 este disponibilă în App Store şi Google Play.
Ne găsiţi pe: www.tiff.ro | facebook: TrasilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român şi Uniunii Cineaştilor din România
Prezentat de: Silva
Sponsor principal: Raiffeisen Bank
Maşina oficială: Mercedes-Benz