Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Môme, La / La vie en rose

Focul Piaf - La Môme / La vie en rose


Alex. Leo Şerban

Libertatea, martie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Marion Cotillard dă totul în rolul cîntăreţei Edith Piaf din La vie en rose - una din cele mai emoţionante reconstituiri biografice văzute în ultimul timp.

Piaf (un pseudonim de scenă care în franceză înseamnă "vrăbiuţă") era o mînă de femeie cu o voce ca un vulcan. Atunci cînd începea să cînte - aplecată peste microfon într-o simplă rochie neagră - nu puteai să nu te minunezi cum de putea să iasă o voce atît de puternică dintr-un trup atît de micuţ. Non, je ne regrette rien a fost mai mult decît un şlagăr care a înfruntat timpurile: era însuşi epitaful lui Piaf, răpusă de o viaţă plină de excese la numai 47 de ani (arăta de 74!)...

Prezentat în deschiderea Festivalului de la Berlin de anul acesta, filmul lui Olivier Dahan a impresionat publicul, dar a împărţit critica şi nu a obţinut, pînă la urmă, niciun premiu. Păcat: Cotillard, măcar ea, l-ar fi meritat cu prisosinţă - a fost de departe cea mai bună actriţă de la Berlinală! Tînără şi frumoasă, nu doar că s-a supus cu stoicism şedinţelor istovitoare de machiaj pentru a semăna cu Piaf, dar a reuşit să preia toate mişcările acelui corp chinuit şi s-o "reînvie" pe cîntăreaţă cu un talent şi o dăruire care impun admiraţia.

Filmul este unul clasic, deşi viaţa lui Piaf (care numai "roz" nu a fost!) nu e povestită ca la carte de la A la Z: începe aproape de final, se-ntoarce în copilăria cîntăreţei (dusă de colo-colo, ca o valiză, de o mamă alcoolică şi un tată circar de stradă ce-o lasă într-o casă de toleranţă, unde a învăţat - ei da, chiar acolo! - rugăciunea şi a simţit căldura unui cămin), apoi curge cumva linear înspre sfîrşit, cu cîteva întoarceri în momente semnificative. Există unul tulburător - atunci cînd află de moartea iubitului său Marcel Cerdan, pe care chiar ea îl chemase să vină cît mai grabnic la New York - pus în scenă cu brio de Dahan: Piaf se trezeşte dimineaţa, îl vede pe Marcel alături de ea în pat, dar este de fapt un vis în care apropiaţii săi, muţi şi trişti, se codesc să-i dea vestea accidentului de avion... Emoţia vine însă şi de la scene mai simple - ca atunci cînd, adolescentă, cîntă Marseieza în stradă în faţa unui grup de curioşi.

Toate interpretările sînt superlative, dar Cotillard arde pur şi simplu. Nu o rataţi!
 Toate articolele despre Môme, La / La vie en rose
Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Filme de (re)văzut: Ardere de tot - La vie en rose / La Môme, Alex. Leo Şerban
 O viaţă, dar nu în roz - La môme / La vie en rose, Magda Mihăilescu
 Viaţa în roz şi moartea în alb - La Môme / La vie en rose, Iulia Blaga
 Să-ţi joci viaţa de parc-ar fi a ta - La Môme / La vie en rose, Maria Andrieş
 Filme cu muzica-n sînge (II) - La Vie en rose / La Môme, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Môme, La / La vie en rose


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer