Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Articole diverse

Filme de văzut


Alex. Leo Şerban

Libertatea, noiembrie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nostalgicii western-ului (un gen care cam dispăruse, pentru că Hollywoodul îl mutase în mediul urban) pot arunca o privire pe 3:10 to Yuma / Drumul dreptăţii. E un remake după filmul omonim din 1957, bazat pe o povestire de Elmore Leonard, dar regizorul (James Mangold, care a făcut şi Walk the Line) mai schimbă pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale... Russell Crowe, mai ales, este excelent în rolul banditului Ben Wade: un tip dur şi laconic, care vorbeşte mai mult cu pistolul. Christian Bale este eroul pozitiv care face ce trebuie, dar n-are charisma lui Russell. Iar veteranul Peter Fonda apare şi el, într-un rol secundar, de dragul vremurilor de demult. Un film interesant, cu un look "oldie" şi un final surprinzător.

Cei care se dau în vînt după împuşcături n-ar trebui să rateze Shoot'em Up / Lichidaţi-i!: sînt, se pare, 100 de cadavre la sfîrşitul filmului! (Nimeni n-a mai stat să numere gloanţele.) Clive Owen e supercool în rolul unui "bagabont" care, frecînd menta pe stradă, nimereşte într-o poveste (o femeie borţoasă urmărită de nişte killeri) şi tre' să ia partea femeii, normal... Există cel puţin 4 scene foarte tari, care vi se vor lipi de creier şi veţi dori să le revedeţi (puteţi da "rewind" pe creier), şi una e chiar la-nceput: femeia naşte printre gloanţe, dă colţul, iar Clive ia bebe-ul, îi face o căciuliţă din şosetele lui de lînă şi-l duce la "mama" Monica Bellucci (superbă, ca întotdeauna) să-l alăpteze. Paul Giamatti joacă, neaşteptat, rolul durului care e şeful bandei (scena în care-l torturează pe Owen nu e pentru sufletele sensibile!) şi tot filmul pare o prostioară pe care nu poţi s-o iei în serios, dar făcută megameseriaş. Scenariul şi regia: Michael Davis.

Foarte haios este şi Superbad / Super-răi, un film cu adolescenţi pe care au uitat să-l facă Fraţii Farrelly - şi nici Fraţii Wayans n-au fost p-acolo, aşa că l-a făcut Greg Mottola. Scenarişti şi producători-executivi au fost Seth Rogen (care joacă un poliţist supertembel) şi Evan Goldberg, dar "revelaţia" filmului are un nume imposibil - Christopher Mintz-Plasse, alias Fogell, alias "McLuvin" -, un puşti ochelarist cu faţă de bătrînică şi voce de Familia Simpson, care e mortal.

Dar filmul care chiar nu trebuie ratat se cheamă Azuloscurocasinegro / Albastruînchisaproapenegru (aşa, într-un cuvînt). Este debutul unui spaniol, Daniel Sanchez-Arevalo, despre care s-a spus că ar fi "noul Almodovar". Şi chiar e! Povestea nu-i chiar atît de sucită ca la acesta, dar are cîteva idei care nu i-ar fi displăcut maestrului - cum ar fi faptul că fratele unui puşcăriaş trebuie să se culce cu iubita acestuia ca s-o lase însărcinată pentru că acela e steril, sau că cel mai bun prieten al său îl spionează pe taică-su cînd se duce la masor şi descoperă că e gay... aşa că merge şi el la masor! Filmul (un fel de comedie romantică bine tăvălită prin sex) are stil, are vervă şi are panaş, iar pentru cei care s-au săturat de Hollywood şi vor chestii mai îndrăzneţe este alegerea perfectă. Toate articolele despre Articole diverse
Spacer Spacer