Libertatea / noiembrie 2007
Nostalgicii western-ului (un gen care cam dispăruse, pentru că Hollywoodul îl mutase în mediul urban) pot arunca o privire pe 3:10 to Yuma / Drumul dreptăţii. E un remake după filmul omonim din 1957, bazat pe o povestire de Elmore Leonard, dar regizorul (James Mangold, care a făcut şi Walk the Line) mai schimbă pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale... Russell Crowe, mai ales, este excelent în rolul banditului Ben Wade: un tip dur şi laconic, care vorbeşte mai mult cu pistolul. Christian Bale este eroul pozitiv care face ce trebuie, dar n-are charisma lui Russell. Iar veteranul Peter Fonda apare şi el, într-un rol secundar, de dragul vremurilor de demult. Un film interesant, cu un look "oldie" şi un final surprinzător.

Cei care se dau în vînt după împuşcături n-ar trebui să rateze Shoot'em Up / Lichidaţi-i!: sînt, se pare, 100 de cadavre la sfîrşitul filmului! (Nimeni n-a mai stat să numere gloanţele.) Clive Owen e supercool în rolul unui "bagabont" care, frecînd menta pe stradă, nimereşte într-o poveste (o femeie borţoasă urmărită de nişte killeri) şi tre' să ia partea femeii, normal... Există cel puţin 4 scene foarte tari, care vi se vor lipi de creier şi veţi dori să le revedeţi (puteţi da "rewind" pe creier), şi una e chiar la-nceput: femeia naşte printre gloanţe, dă colţul, iar Clive ia bebe-ul, îi face o căciuliţă din şosetele lui de lînă şi-l duce la "mama" Monica Bellucci (superbă, ca întotdeauna) să-l alăpteze. Paul Giamatti joacă, neaşteptat, rolul durului care e şeful bandei (scena în care-l torturează pe Owen nu e pentru sufletele sensibile!) şi tot filmul pare o prostioară pe care nu poţi s-o iei în serios, dar făcută megameseriaş. Scenariul şi regia: Michael Davis.

Foarte haios este şi Superbad / Super-răi, un film cu adolescenţi pe care au uitat să-l facă Fraţii Farrelly - şi nici Fraţii Wayans n-au fost p-acolo, aşa că l-a făcut Greg Mottola. Scenarişti şi producători-executivi au fost Seth Rogen (care joacă un poliţist supertembel) şi Evan Goldberg, dar "revelaţia" filmului are un nume imposibil - Christopher Mintz-Plasse, alias Fogell, alias "McLuvin" -, un puşti ochelarist cu faţă de bătrînică şi voce de Familia Simpson, care e mortal.

Dar filmul care chiar nu trebuie ratat se cheamă Azuloscurocasinegro / Albastruînchisaproapenegru (aşa, într-un cuvînt). Este debutul unui spaniol, Daniel Sanchez-Arevalo, despre care s-a spus că ar fi "noul Almodovar". Şi chiar e! Povestea nu-i chiar atît de sucită ca la acesta, dar are cîteva idei care nu i-ar fi displăcut maestrului - cum ar fi faptul că fratele unui puşcăriaş trebuie să se culce cu iubita acestuia ca s-o lase însărcinată pentru că acela e steril, sau că cel mai bun prieten al său îl spionează pe taică-su cînd se duce la masor şi descoperă că e gay... aşa că merge şi el la masor! Filmul (un fel de comedie romantică bine tăvălită prin sex) are stil, are vervă şi are panaş, iar pentru cei care s-au săturat de Hollywood şi vor chestii mai îndrăzneţe este alegerea perfectă.
Regia: Daniel Sánchez Arévalo Cu: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre, Héctor Colomé, Raúl Arévalo, Eva Pallarés

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus