Freestyle / septembrie 2008
Dark Knight, The
Dincolo de box office care e super-eroic şi a bătut până acum toate recordurile deţinute de vreun film în primele două săptămâni de lansare, The Dark Knight / Cavalerul negru e primul film din franciză, care nu conţine numele lui Batman. Începe în flăcări, cu sunetul blurat şi se termină cu titlul său. Gimmick-uri inteligente pentru ceea ce s-a numit "primul film de super-eroi adult". Care e PG-13 în America, dar asta nu-l face mai puţin violent şi subversiv. Votat de un număr imens de useri pe imdb (150.000 & counting), a ajuns pe locul întâi (unde se afla The Shawnshank Redemption) şi nu cred că va fi detronat prea curînd (notă: în noiembrie 2008 a ajuns la 300.000 de votanţi şi locul 4 în clasamentul all times).

După cum scriam, în oraşul lui Batman, Gotham City (acum filmat pe bune în Chicago şi nu în decoruri de studio), şi cînd e lumină e întuneric. Oare de ce asta îi face pe americanii, de obicei dornici de happy thoughts şi happy meal să se năpustească la film? În timp ce Batman are de răspuns pentru 5 morţi, în Irak au murit 4.000 de americani. Jokerul poate fi teroristul perfect, într-un climat întunecat, după cum se spune în film, "trăim vremuri corupte", şi eroul devine bad guy odată ce începe să se răzbune.

S-au făcut comparaţii deplasate între Batman şi Bush (şi încă în Wall Street Journal), dar Bruce Wayne e opusul lui George W., deşi se foloseşte de monitorizarea cetăţenilor din Gotham for the greater good, ce face el (prin procura dată lui Lucius Fox) e opusul ordonanţei regimului Bush, numită în mod ironic, "Patriot Act". Realitatea post 11 septembrie 2001 se reflectă şi în filme, fie ele şi adaptări de benzi desenate cu super-eroi, sau mai ales acolo. De aceea în Iron Man au apărut teroriştii din Afganistan, dar dincolo de asta n-ar fi existat nici Iron Man cu Robert Downey jr., nici The Incredible Hulk cu Edward Norton fără Batman Begins (2005), care a arătat cum actori de mare ţinută, pot să joace serios într-un gen considerat neserios. Sigur, istoric vorbind nu s-ar fi întâmplat nimic fără Superman-ul lui Richard Donner din 1978 şi fără Batman-ul lui Tim Burton din 1989. Dar încercări serioase în acest domeniu au fost menite să cadă, dovadă eşecul existenţialist al lui Ang Lee cu The Hulk (2003).

Un film de 2 ore jumătate în care 3 personaje pentru care "disfuncţional" e un alint, se înfruntă mai ales în prim planuri crîncene, pomenind valori umane şi alegeri morale, poate acesta să fie blockbusterul verii 2008? Şi asta cînd MN (Mega-Negativul), Jokerul cu creierii arşi şi părul năclăit şi faţa schimonosită, e interpretat de un actor (Heath Ledger), care e deja mort de 6 luni. Magia ecranului, dar morbiditate maximă, dată fiind natura personajului şi a replicilor lui. Cinematograful este un mediu voyeristic necrofil, dar niciodată nu a avut o asemenea forţă în acest gen de expresie. Dincolo de tabloid, campania pentru un Oscar postum pentru Ledger nu e o glumiţă de fani, ci se poate transforma în realitate.

Meta-romanul grafic seminal, Watchmen al lui Alan Moore (1987), pus în imagini de Zack "300" Snyder, film ultra-anticipat, care va ieşi la anul în martie (şi al cărui trailer a intrat înaintea lui The Dark Knight în SUA), s-ar putea să sufere de un ricoşeu DK, super-eroii din el sunt modelul termenului "disfuncţional" în banda desenată, dar cei din acest episod din Batman îi întrec cu mult şi sunt ancoraţi într-o realitate credibilă şi posibilă.

Notă: Pentru cei interesaţi de influenţele din romanele grafice ale Cavalerului lui Christopher Nolan, ele sunt: The Killing Joke al lui Alan Moore (1988, în care Jokerul o răpeşte pe nepoata lui Jim Gordon and worse), şi Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (1989) de Grant Morrison pentru Joker, Batman: The Dark Knight Returns (1986, principala influenţă pentru Batman-ul lui Tim Burton, care se petrece 20 de ani în viitor, deci cam acum) şi The Dark Knight Strikes Again (2001, alias DK 2) de Frank Miller pentru nume şi anumite situaţii, după cum Batman: Year One (1987) al aceluiaşi Miller a stat la baza lui Batman Begins.
Regia: Cristopher Nolan Cu: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus