ianuarie 2009
Selecţia Anim'est confirmată la Premiile Academiei Americane de Film
Trei dintre filmele prezentate la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est (desfăşurată la Bucureşti în perioada 3-12 octombrie 2008) se află pe lista nominalizaţilor la Premiile Academiei Americane de Film - Oscar.

Lungmetrajul care a deschis senzaţional Anim'est în 2008, Waltz With Bashir, proaspăt câştigător al unui Glob de Aur, este favoritul incontestabil la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. Principalul contracandidat al controversatei pelicule a lui Ari Folman, prezentate anul trecut în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, este tocmai laureatul cu Palme D'Or, Entre les murs (r. Laurent Cantet, Franţa, 2008).


(Waltz With Bashir)


(Oktapodi)

Două filme prezentate în competiţiile Anim'est se află printre cele cinci nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj de animaţie. Câştigătorul Menţiunii Speciale în competiţia Anim'est rezervată filmelor studenţeşti, Oktapodi (r. J. Bocabeille, FX Chanioux, O. Delabarre, T. Marchand, Quentin Marmier, Emud Mokhberi, Franţa, 2008), şi This Way Up (r. Smith & Foulkes, Marea Britanie, 2008), selecţionat în competiţia oficială de scurtmetraj a festivalului şi unul dintre favoritele publicului de la Anim'est, vor avea de înfruntat în cursa pentru Oscaruri celebrul Presto (r. Doug Sweetland, SUA, 2008), realizat de studiourile Pixar, şi alte două scurt metraje independente.



(Oktapodi)



(This Way Up)


(Presto)
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est se va desfăşura în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, organizatorii, preconizând de pe acum un nou record de public, după ce, în 2007 şi 2008, Anim'est a fost festivalul de film care a adus cei mai mulţi spectatori în sălile bucureştene.

Ediţia din 2009 pregăteşte noi surprize fanilor mai noi sau mai vechi ai Anim'est, la festival fiind aşteptaţi de două ori mai mulţi invitaţi decât în 2008. Realizatorii români sunt invitaţi să îşi înscrie filmele în preselecţia pentru cele cinci secţiuni competitive ale festivalului (Lungmetraj, Scurtmetraj, Videoclip & Advertising, Film studenţesc, Film românesc) până la data de 1 iulie 2009, selecţia pentru competiţia oficială urmând a fi anunţată în jurul datei de 10 septembrie 2009. Formularul de înscriere, regulamentul oficial şi datele de contact pentru înscriere se află pe site-ul oficial, www.animest.ro.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi are ca obiective principale promovarea filmului de animaţie în ţara noastră şi stimularea producţiei locale de filme de animaţie. Detalii despre Asociaţia Culturală Estenest şi evenimentele organizate de aceasta se găsesc pe www.estenest.ro.




Filmele NexT, în top la Premiile Oscar 2009
Nominalizările la Oscar aduc din nou în prim-plan filmele prezentate la Festivalul Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT: Auf der Strecke (r. Reto Caffi, Germania, 2008), selecţionat în Competiţia oficială a Festivalului în 2008 şi New Boy (r. Steph Green şi Tamara Anghie, Irlanda, 2008), prezentat, de asemenea, ediţia precedentă, în cadrul secţiunii show-case Countries in Focus: Irlanda, sunt două dintre cele cinci filme care candidează la câştigarea Premiului Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj de ficţiune.


(Auf der Strecke)


(New Boy)
Un alt film nominalizat la aceeaşi categorie a Premiilor Oscar este canadianul Manon on the Asphalt (r. Elizabeth Marre şi Olivier Pont), care va fi inclus în programul celei de-a treia ediţii a Festivalului NexT.

Cea de-a treia editie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT va avea loc în perioada 1-5 aprilie 2009 la Bucureşti. NexT-ul este şi în acest an orientat către promovarea tinerilor cineaşti din lumea întreagă. Pe lângă secţiunile deja consacrate: Competiţie, Şi ei au fost NexT generation (dedicată scurtmetrajelor realizate de regizori români consacraţi), Cristi şi Otto (rezervată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu), Festival Friends şi Semaine de la Critique, NexT 2009 aduce în prim-plan noi cinematografii: Belgia, Australia, Israel şi Serbia vor fi Countries in Focus anul acesta, iar secţiunea Festival Cities cuprinde selecţii ale celor mai bune scurt metraje din programele prestigioaselor festivaluri de la Toronto, Montpellier şi Tallinn.

Una dintre noutăţile absolute ale acestei ediţii a festivalului le reprezintă programele speciale de filme prezentate în Leopards of Tomorrow, secţiunea Festivalului Internaţional de Film de la Locarno rezervată tinerilor cineaşti unde au concurat, de-a lungul timpului, Fatih Akin şi Paul Thomas Anderson, şi în care s-au făcut remarcaţi, în ultimii ani, regizori români de perspectivă ca Adina Pintilie (Nu te supăra, dar...) sau Cătălin Muşat (Ciobanul zburător).

Printre secţiunile noi ale celei de-a treia ediţii NexT se numără şi cea dedicată scurtmetrajelor de succes coproduse de fundaţia germană Robert Bosch Stiftung, grupate într-un program special de două ore.

Secţiunea rezervată filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul Andrei Toncu s-a îmbobogăţit cu un titlu în 2009: thrillerul american To Kill a Killer (r. Ricardo Islas, 2007), al cărui sunet a fost realizat de Andrei Toncu.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Votați acest film/eveniment:

Media: 4.3/5 (42 voturi)

Votați acest articol:

Media: 5.0/5 (1 vot)

0 comentarii

Adăugare comentariu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus