aprilie 2009
Festivalul Internaţional de film NexT, 2009
Joi, 2 aprilie 2009, publicul NexT se trezeşte de dimineaţă: încep seminariile NexT la Orange Concept Store. De la ora 11:00, în cadrul seminarului de Regie, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Stefan Arsenjievic şi Nadejda Koseva vor vorbi despre satisfacţiile şi dificultăţile pe care le presupune cariera de regizor de film în centrul şi estul Europei.

Cei cinci tineri regizori se pot lăuda cu realizări remarcabile: Cristian Mungiu este realizatorul filmului laureat cu Palme d'Or la Cannes în 2007: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Stefan Arsenjievic a câştigat, cu scurt metrajele sale (A)torsion, Little Morning Story, Night Porter, Landscapes, peste 30 de premii naţionale şi internaţionale, printre care Ursul de Aur la Berlin, Premiul Academiei Europene de Film şi o nominalizare la Oscaruri; Corneliu Porumboiu este câştigătorul Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes cu lung metrajul său de debut, A fost sau n-a fost?, film nominalizat la Independent Spirit Awards şi care a participat la peste 50 de alte festivaluri; Radu Jude este regizorul scurt metrajului Lampa cu căciulă (2006), cel mai premiat scurt metraj românesc, câştigător a numeroase premii la Sundance, San Francisco, Los Angeles, Montpellier, Cottbus, Indielisboa, Mediawave, Uppsala; Radu Muntean a concurat, cu lung metrajele Hârtia va fi albastră şi Boogie, la prestigioasele festivaluri de film de la Cannes, Locarno, Karlovy Vary sau Rotterdam, şi a câştigat Premiul Gopo pentru Cea mai bună regie în 2009; Nadejda Koseva este proaspăta câştigătoare a Menţiunii Speciale a Festivalului Sundance în acest an, pentru scurt metrajul său Omlet.

La fel ca în fiecare an, de la ora 13:00, seminarul de Regie va fi urmat de atelierul de Sound design, care îi are ca invitaţi pe Carole Godfroid, Gérard Rousseau, Gábor Erdélyi şi Tamás Székely.

Carole Godfroid a lucrat peste 20 de ani ca director de relaţii internaţionale pentru "Studio l'Equipe", o companie de post-producţie din Bruxelles care oferă o gamă largă de servicii (developare imagine, copii pozitiv, telecine, Digital Intermediate, mixaj şi multe altele). Gérard Rousseau este inginer-şef de sunet şi profesor la Institut National Supérieur des Arts et du Spectacle (Bruxelles), unde predă teoria şi practica mixajului (realizare, sunet şi editare). A lucrat la mai mult de o sută de filme, cu regizori ca Jerzy Skolimovsky, Raoul Ruiz, Claude Goretta, Gérard Corbiau, Philippe Pollet-Villard, Jean Luc Godard, Claude Lelouch, şi a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru Les Miserables du XX Siècle. Gábor Erdélyi şi Tamás Székely sunt sound designerii lung metrajului Katalin Varga, pentru al cărui sunet care au fost răsplătiţi în luna februarie cu Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Deosebită la Festivalul de la Berlin.

Proiecţiile NexT continuă joi în cele două locaţii de anul acesta: Cinema Scala şi Cinemateca Eforie. Începând cu ora 15:00, prima proiecţie la Cinema Scala din istoria de trei ani a NexT va fi dedicată festivalului de film de la Toronto, invitat la această ediţie în cadrul secţiunii Festival Cities. Din programul acesteia face parte şi filmul Ocupaţii / Occupations, realizat de Lars von Trier şi prezentat în cadrul ediţiei aniversare a Festivalului de la Cannes, în 2007. Acesta este doar începutul zilei festivaliere de la Scala, pentru că highlight-ul zilei îl reprezintă primele două calupuri din competiţia NexT, programate de la 17:00, respectiv 20:00. Premiera absolută a celui de-al doilea film românesc prezent anul acesta în selecţia oficială NexT, Nunta lui Oli, în regia lui Tudor Jurgiu, încheie cel de-al doilea program din competiţie şi, totodată, pune punct serii de proiecţii de la Cinema Scala.

La Eforie, secţiunea Countries in Focus aduce în prim plan, începând cu ora 12:00, o selecţie din cele mai bune scurt metraje produse recent în Serbia, iar de la ora 17:00, scurt metrajele de top ale Belgiei. Între cele două programe Countries in Focus, de la ora 15:00, spectatorii prezenţi la Eforie vor putea urmări un program Future Shorts, partener al NexT pentru al doilea an consecutiv. Seara continuă la Eforie cu două secţiuni nou-nouţe: la ora 19:00 - Best of Locarno - Leopards of Tomorrow, o selecţie a filmelor premiate în cadrul programului dedicat tinerilor regizori prezenţi la prestigiosul festival elveţian, iar de la 21:00 - prima parte din selecţia Robert Bosch Stiftung - alcătuită din filme produse cu sprijinul importantei fundaţii germane pentru sprijinirea cinematografiei central şi est europene. Parte a acestui program, filmul bulgăresc Trei surori & Andrei / Three sisters & Andrey, desemnat Cel mai bun scurt metraj bulgăresc la recent încheiatul Festival de film de la Sofia, unde a avut şi premiera mondială, încheie proiecţiile celei de-a doua zile de la Cinemateca Eforie.

După proiecţii şi seminarii, publicul şi invitaţii festivalului sunt aşteptaţi joi seară, începând cu ora 22:30, în Club Silver Church (Calea Plevnei, nr. 60), pentru o petrecere marca NexT, deschisă de concertul formaţiei de rock alternativ Nişte Băieţi.

Biletele la toate proiecţiile din cadrul festivalului NexT se pot achiziţiona de la casele de bilete ale cinematografelor Scala şi Eforie, iar preţul acestora este de 6 lei / proiecţie (tarif unic).

Festivalul NexT este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de Institutul Cultural Român, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs România, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A. - distribuitor autorizat Apple, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus