aprilie 2009
Festivalul Internaţional de film NexT, 2009
A patra zi a Festivalului Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT este dedicată regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului Andrei Toncu, în memoria cărora a fost înfiinţată Societatea Culturală NexT. Astfel, spectatorii de la Cinema Scala vor putea urmări pe parcursul întregii zile, de la ora 10:00 până la Festivitatea de premiere de la 19:00, filmele realizate de cei doi, printre care se regăsesc în acest an multe titluri care nu au mai fost proiectate la ediţiile precedente. Sala de la Cinema Scala aşteaptă deja publicul NexT cu o expoziţie de fotografii de la filmările pentru Marilena de la P7.

California Dreamin' (nesfârşit), lung metrajul regizat de Cristian Nemescu, câştigător al Marelui Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes în 2007, deschide în forţă proiecţiile de la Scala, urmat de o premieră absolută în cadrul secţiunii Cristi & Otto la NexT, de la ora 13:00: filmul american To Kill a Killer (2004), regizat de Ricardo Islas, al cărui sound design a fost realizat de Andrei Toncu în perioada în care acesta a locuit în Statele Unite.

Cele două lung metraje precedă un maraton de peste trei ore, alcătuit din 12 scurt metraje, printre care se numără Lampa cu căciulă, cel mai premiat film scurt autohton, Poveste la Scara C, Mihai şi Cristina, şi mediu metrajul Marilena de la P7, filmul plin de energie regizat de Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu a realizat atât sound design-ul, cât şi sunetul în priză directă şi mixajul final. Pe lângă titlurile care fac an de an furori printre spectatorii de la NexT, sâmbătă aceştia vor putea să urmărească două titluri în premieră: Sagrada Familia (România, 1999) şi Fragile (România, 2000), la care regizorul Doru Niţescu a colaborat cu Andrei Toncu.

Înaintea proiecţiilor din cadrul secţiunii Cristi & Otto, spectatorii de la Scala vor urmări montaje alcătuite din materiale inedite, difuzate pentru prima dată la cinema: filmări making of de la Mihai şi Cristina, To Kill a Killer sau California Dreamin' (Nesfârşit), precum şi interviuri acordate de cei doi pentru televiziuni din România.

După calupul de scurt metraje al secţiunii dedicate filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, NexT îşi deschide larg porţile pentru festivitatea de premiere programată la ora 19:00, la care intrarea spectatorilor este liberă, care va fi urmată de proiecţia filmelor premiate, la 20:30.

La sfârşitul zilei de proiecţii şi seminarii, ultima petrecere NexT 2009 va avea loc la Museo Cafe (Sos. Kiselleff, nr. 21, lângă Muzeul de Geologie), unde cei prezenţi vor putea asista la un concert Nightlosers feat. Elvis Romano.

Peste 2.500 de spectatori au venit la proiecţiile şi seminariile din primele două zile ale festivalului, la Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi Orange Concept Store, iar la evenimentele programate în week-end un număr cel puţin egal de spectatori.

Biletele la toate proiecţiile din cadrul festivalului NexT se pot achiziţiona de la casele de bilete ale cinematografelor Scala şi Eforie, iar preţul acestora este de 6 lei / proiecţie (tarif unic).

Festivalul NexT este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de Institutul Cultural Român, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs România, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A. - distribuitor autorizat Apple, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus