septembrie 2004
Movieland
KING KONG
Universal Pictures, premiera 14 decembrie 2005.

Dacă nu-ţi sună interesant nu eşti fan King Kong şi poţi să uiţi. Accesează altceva.

Filmul original din 1933 (Cooper / Schoedsack) e considerat unul din cele mai mari făcute vreodată (sic!). Remake-ul din 1976, prozeliţii nenumăraţi (vezi B-urile Amicus din anii '70, Tărâmul uitat de timp, Al şaptelea continent şi conceptul Jurassic Park şi verişoara Godzilla nu au reuşit să-l egaleze nici în calitate, nici în faimă. King Kong este o poveste originală dar e inspirat mai ales de Lumea dispărută, prima adaptare după Arthur Conan Doyle (şi primul film senzaţional de efecte, străbunicul lui Jurassic Park, Harry O. Hoyt, 1925).

Este totodată filmul preferat al lui Peter Jackson, cel care i-a schimbat viaţa şi l-a convins să vrea să facă filme. După munca titanică depusă la Trilogia lui Tolkien Jackson a intrat într-o pre-producţie îndelungată pentru tributul său de fan la King Kong. Efectele speciale sunt făcute de Weta, aceiaşi companie care a ocupat de prezentarea Lumii de Mijloc. De când Jackson a făcut Lord of the Rings turismul în Noua Zeelandă a crescut cu aproape 50 %. Totodată s-au creat o mulţime de slujbe şi Weta Digital are comenzi pe care nici nu are timp să le onoreze.

Bugetul lui Kong este de 110 milioane de dolari şi echipa din spatele camerelor e aceiaşi ca la Lord of the Rings. Distribuţia este cel puţin eclectică: Adrian Brody, Naomi Watts, Phillip Seymour Hoffman, Thomas Kretschmann, Colin Hanks-da, este băiatul lui Tom. Şi Gollum, alias Andy Serkis se întoarce. El va fi referinţa fizică pentru mişcările lui Kong. Serkis s-a dus în Africa şi a studiat gorilele, a locuit cu ele o perioadă, un adevărat profesionist care nu va fi văzut decît de tehnicienii care îi vor prelua mişcările pentru a-l “îmbrăca” în Kong.


Fay Wray, femeia fatală de care gorila se îndrăgosteşte în 1933, a murit pe 8 august a.c. în vârstă de 96 de ani dar Jackson s-a întâlnit cu ea şi s-au împrietenit, nu ştim dacă ar fi avut un cameo gen Gloria Stuart în Titanic.




Prima zi de filmare a fost 7 septembrie, în studiourile din Wellington, unde s-a construit vaporul Venture, care îl va transporta pe Kong la New York. Site-ul producţiei este fabulos aşa că dacă aveţi timp clicaţi www.kongisking.net.

Jackson ţine un jurnal video din care până acum au apărut filmuleţe din prima, a treia şi a şasea zi de filmare. Pentru fanii hard-core ai regelui Kong am alăturat un link care vă trimite la scenariul filmului în primul draft din 1996, http://www.scifiscripts.com/scripts/kingkong.txt

Size does matter spunea tag line-ul “verişoarei” Godzilla, Kong is King şi va fi şi regele box-office-ului, dar asta peste 16 luni. Gorilele uriaşe se nasc mai greu ca oamenii, fie ei chiar şi păianjeni....

Din Movieland (chiar dacă virtual),
Alin Ludu Dumbravă

P.S.
Pentru iubitorii de muzică de film. A apărut în fine, deşi postum soundtrack-ul la Timeline, muzica originală de Jerry Goldsmith) cea refuzată pentru filmul lui Richard Donner după Michael Crichton, care a fost re-orchestrat de Bryan Tyler (The Hunted). Se pare că score-ul lui Goldsmith e fabulos. Se putea altfel?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus