februarie 2005
We're all stars now in the dope show

There's a lot of pretty, pretty ones
That want to get you high
But all the pretty, pretty ones
Will leave you low and blow
your mind
(Marylin Manson-The Dope Show)

Ladies und gentlemen, Ursul de Aur s-au dat şi festivalul de la Berlin s-a terminat. Am văzut că LiterNetul a fost omniprezent la Berlinală. Aşteptăm Cannes-ul. Iar eu nu puteam să vă las fără un nou episod din Movieland până după Oscaruri. Ce mă frământă pe mine până luni dimineaţa este cine va lua Oscarul, Clint sau Scorsese? Million Dollar Baby sau Aviator? Clive Owen sau Morgan Freeman? E o ediţie strânsă şi interesantă, a 77-a, în care premiile se vor împărţi.
Prezicerile mele pentru premii sunt (atenţie, nu sunt preferinţele mele personale, eu aş fi votat cu Clint Eastwood şi ca actor, regizor şi ca film (Million Dollar Baby) deşi unanimitatea pentru Jamie Foxx în Ray este 100%.

Deci,
Cel mai bun film: Aviator
Cel mai bun regizor: Martin Scorsese (Aviator)
Cel mai bun actor: Jamie Foxx (Ray)
Cea mai bună actriţă: Hillary Swank (Million Dollar Baby)
Rol secundar masculin Morgan Freeman (Million Dollar Baby)
Rol secundar feminin Cate Blanchett (Aviator)
Cel mai bun scenariu original: ESotSM (Eterna strălucire...)
Cel mai bun scenariu adaptat: Sideways
Cel mai bun film de animaţie: The Incredibles
Cel mai bun film străin: Mar Adentro (Alejandro Amenabar)
Amănunte pe site-ul oficial.

Cazul lui Scorsese este mai mult decât celebru, de patru ori nominalizat până acum ca regizor, ultima oară acum doi ani cu Gangs of New York, prima oară pentru Raging Bull (şi apoi pentru Ultima ispită a lui Cristos şi Good Fellas) şi cu certitudine nu Aviator este filmul pentru care ar trebui să ia mult-râvnita de vanitate statuetă. Nici Hitchccock, nici Welles, nici Howard Hawks nu au primit-o. Şi nici Brian De Palma for that matter. Şi mai există Oscar-ul omagial, de întreaga carieră, pe care îl va primi acum Sidney Lumet, regizor legendar care încă lucrează la vârsta de 80 de ani. Lumet a fost nominalizat de 5 ori (odată ca scenarist-Prince of the City, şi de patru ori ca regizor - 12 oameni furioşi, Network, Dog Day Afternoon, Verdictul). Dacă Lumet n-are Oscar care e problema cu Scorsese? Citisem un articol care spunea că regizorii care iau Oscarul trăiesc mai mult decât cei ce nu-l iau, în medie cu vreo 2 ani jumate. Statistics these days...


Ce s-a mai întâmplat altfel în Movieland?

Datorită lui Sideways - In vino Veritas au crescut vânzările la Pinot Noir cu 15 %. The power of movies. La http://slate.msn.com/id/2113608/ pentru fanii lui Sideways sau ai lui Pinot (noir) o listă a vinurile celebre ale celebrităţilor.

Continuarea la Piraţii din Caraibe are canibali şi insularii protestează, spunînd că strămoşii lor nu s-au mâncat între ei. Nici măcar turişti naufragiaţi? Hans Zimmer va face muzica , nu numai o va produce, aşa cum făcut la prima parte (unde Klaus Badelt i-a reciclat toate temele).

Se pare că Johnny Depp s-a inspirat pentru Willy Wonka (Charlie şi fabrica de ciocolată în varianta Tim Burton) din Marylin Manson, nu muzica ci comportamentul acestui Sendy Claws al showbizului din Bushland. Mai interesant este faptul că Manson ar fi fost opţiunea originală a lui Tim Burton (the beautiful people, the beautiful people)...

Firma Hasbro se ocupă de jucărele pentru Star Wars ep.III, cumpăraţi-vă de acum să nu rămâneţi fără.

Se reface Aventura lui Poseidon la Warner Bros. (regizor anunţat Wolfgang Petersen, teutonul cu Das Boot, Furtuna perfectă şi Troy), Premiera 6 mai 2006. Dacă au probleme cu producţia (anunţată iniţial în studiourile pragheze) mută data. Între timp a ieşit o variantă TV în care apar veteranii Rutger (Hauer) şi Armand (Assante).

Noul Bond (al douăzecişiunulea) are titlul primei cărţi a lui Ian Fleming, Casino Royale. Regizor este neo-zeelandezul Martin Campbell, cel care a fost responsabil de renaşterea francizei acum zece ani (cu GoldenEye). Se zice că Brosnan ar fi cerut 42 de milioane de dolari să joace în Bond 21 (şi al 5-lea pentru el) dar că pachetul de compensaţie pentru că a părăsit rolul este la fel de aproape de sumă. 42 ca să joace, 40 să nu mai joace (!)

Diferenţa ar putea să mi-o dea mie ca să nu mai merg o altă zi la servici. Alin Ludu în Job Another Day sau Tomorrow Never Jobs sau The Job is not enough. Asta că şi aşa vine la cinema parodia franţuzească la Zero Zero Şapte, Double Zero; pe româneşte se cheamă ţeapă.


Din Movieland, aşteptând al 77-lea an de Oscar (după cum spune ştie el cine, adevăratul revelion pentru cinefili şi cinefagi)
Alin Ludu Dumbravă

RIP: A murit Arthur Miller, a murit Ossie Davis, a murit Jim Capaldi (bateristul de la Traffic) şi Hunter S. Thompson s-a sinucis într-un gest-omagiu Hemingway!!! Fear and loathing indeed!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus