noiembrie 2009
DOC EST 2009 este o premieră în România în domeniul filmului documentar de mediu. Aflat la a treia ediţie, Festivalul de Film Documentar de la Iaşi readuce în atenţia publicului un gen cinematografic tot mai popular care prezintă fapte autentice şi probleme arzătoare ale lumii în care trăim. Tema aleasă pentru 2009 de către organizatori - Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German din Iaşi, Asociaţia Mai bine şi Asociaţia Teris - este cea a mediului înconjurător.

În programul evenimentului sunt incluse filme care abordează subiecte sensibile şi controversate: de la încălzirea globală, probleme cauzate de epuizarea resurselor de apă şi cultivarea organismelor modificate genetic, la cazul Roşia Montana şi mineritul în România. Pe parcursul a trei zile, 26-28 noiembrie 2009, între orele 17.00 si 23.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi vor avea loc 12 proiecţii de film, 8 întâlniri cu invitaţii - specialişti în domeniul media şi ecologie din România, Franţa şi Germania - şi o expoziţie de afişe despre energie. Deschiderea Festivalului va avea loc joi, 26 noiembrie, ora 17.00 , la sala Gaudeamus, CCS.

Printre filmele incluse în program se află câteva titluri de referinţă pentru tematica tratată, cele mai multe producţii 2008-2009. Percy Schmeiser - David vs Monsanto (Bertram Verhaag, Germania, 2009), va fi difuzat în premieră în România pe 27 noiembrie 2009 de la ora 20.45. Filmul prezintă cazul unui fermier, Percy Schmeiser, care luptă împotriva abuzurilor companiei agro-chimice Monsanto - principala producătoare de organisme modificate genetic (OGM) din lume. Proiecţia va fi urmată de discuţii la care vor participa fostul director Monsanto - Dragoş-Costin Dima, Gabriel Păun, preşedintele Agent Green şi Carmen Gache, preşedinta Societăţii Ornitologice Române.

În prima seară a Festivalului, pe 26 noiembrie, de la ora 20.00, va fi proiectată o producţie britanică 2009 - The age of stupid (Franny Armstrong, Marea Britanie, 2009) - considerat de către presa internaţională ca unul dintre cele mai importante filme ale timpului nostru. Documentarul vorbeşte despre schimbările climatice care vor avea loc în viitor.

Festivalul se va încheia sâmbăta, 28 noiembrie cu proiecţia filmului Home (Yann Arthus Bertrand, Franţa, 2009), cel mai costisitor şi mai impresionant documentar despre planeta Pamânt, lansat pe 5 iunie 2009, de Ziua Pământului.

Programul detaliat al DOC EST 2009 se găseşte pe site-ul www.docest.ro

Festivalul va alea loc în Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, Sala Gaudeamus. Intrarea este liberă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus