Aproximativ 200 de oameni au participat luni, 30 noiembrie 2009, la lansarea revistei Punctum, în librăria Cărtureşti, iar la eveniment au participat violonistul Alexandru Tomescu şi fotograful Alex Gâlmeanu.
"Am lansat Punctum pentru că îmi lipsea revista de fotografie pe care mi-ar fi plăcut să o citesc", a declarat Cosmin Bumbuţ, editorul publicaţiei. "Am încercat să fac o revistă care să rămână în bibliotecă, printre cărţi. Punctum se adresează celor care vor să depăşească etapa tehnică, discuţiile despre aparate şi obiective, şi să avanseze la un alt nivel al fotografiei", a mai spus el.
"Când discutăm despre fotografie ar trebui să ne gândim mai mult la forma plastică a imaginilor şi la mesajul pe care acestea îl transmit. Nu ne putem limita doar la aparatură şi la latura tehnică", a declarat fotograful Alex Gâlmeanu, editor asociat la Punctum.
Primul număr al revistei prezintă o serie de fotografii realizate de violonistul Alexandru Tomescu. "Am fost foarte onorat de invitaţia de a mă alătura, în calitate de amator, unor nume cunoscute din domeniul fotografiei", a declarat Tomescu. "Cred că revista e pur şi simplu frumoasă. În contextul în care sunt reviste care par deja expirate la cinci minute după ce au ieşit din rotativă, Punctum are viaţă lungă înainte", a mai spus el.
Revista Punctum prezintă şi un material amplu despre Carol Szathmari, primul fotograf de război din lume, realizat cu sprijinul lui Adrian-Silvan Ionescu, profesor de istoria fotografiei la Facultatea de Arte Plastice. "M-am bucurat că reapare în Bucureşti o revistă de fotografie, după cel puţin un deceniu în care acest oraş a fost frustrat de absenţa unei asemenea publicaţii", a spus el. "E un proiect realizat de un colectiv de entuziaşti, practicanţi ai fotografiei, care au făcut pentru acest prim număr o selecţie foarte interesantă: un violonist de geniu secondat de un pasionat fotograf amator, un proiect cu fotografii realizate de deţinute într-un penitenciar de femei, o serie a unui artist japonez care a fotografiat în România şi Ucraina, şi primul articol bine ilustrat, cu imagini reproduse de la biblioteca Academiei Române, despre Carol Szathmari".
La evenimentul de lansare a revistei au mai fost prezenţi Ada Milea, scriitoarea Simona Popescu, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, şi fotografii Bogdan Croitoru şi Dragoş Lumpan.
Revista Punctum va apărea trimestrial, într-un tiraj iniţial de 2 000 de exemplare, şi va fi distribuită prin librăriile Cărtureşti şi la magazinul de echipamente foto F64. Abonamentele şi comenzile online se vor putea face pe www.carti-cheie.ro. Preţul unei reviste este de 29 de lei.
Fotografii de Flavia Cozma.