ianuarie 2010
Premiile Gopo 2010
Cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo - premiile industriei de film din România - va avea loc pe 22 martie 2010! Cel mai important eveniment dedicat în întregime filmului autohton organizat anual în România, Gala Premiilor Gopo a răsplătit în ultimii ani performanţele tuturor categoriilor de profesionişti din industria filmului, regizori, actori, scenarişti, operatori, monteuri, scenografi, compozitori, designeri de costume şi machiaj. În 2009, marii câştigători ai Galei au fost Restul e tăcere, super-producţia regizată de Nae Caranfil, câştigătorul a nouă statuete (inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu), şi Boogie, lung metrajul lui Radu Muntean, care a adunat patru trofee (inclusiv pentru Cel mai bun regizor şi Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Anamaria Marinca).

Pentru nominalizările celei de-a noua ediţii, organizatorii Galei invită producătorii de film din România să îşi înscrie producţiile de scurt şi lung metraj ficţiune şi documentar, producţii româneşti sau co-producţii cu participare financiară majoritar românească lansate în 2009, până pe data de 18 ianuarie 2010, inclusiv, completând formularul de înscriere disponibil pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro sau la adresa de e-mail [email protected]. Formularul trebuie trimis completat în variantă electronică pe adresa [email protected] şi tipărit, cu semnătura şi ştampila producătorului, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): str. Popa Soare, nr. 52, sector 2, Bucureşti, împreună cu o copie a filmului pe DVD.

Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo sunt lung metrajele de ficţiune, producţii româneşti sau co-producţii cu participare majoritar românească, care au avut premiera şi au rulat pe marile ecrane din ţară timp de cel puţin şapte zile consecutiv, precum şi filmele documentare şi scurt metrajele de ficţiune prezentate pe ecrane, TV sau în circuitul festivalier (naţional şi internaţional), în cursul anului 2009.

Juriul care va decide nominalizările la categoriile competitive ale Premiilor Gopo, cu excepţia Premiului pentru Cel mai bun film european, este alcătuit în 2010 din Dana Băcanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Viorica Bucur (critic de film), Cristian Comeagă (producător, câştigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun film în 2009), Mihai Fulger (critic de film), Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo în 2009 pentru Boogie), Cristian Niculescu (scenograf) şi Irina Petrescu (actriţă). Juriul care va decide nominalizările la categoria Cel mai bun film european, este alcătuit, la fel ca până acum, din cinci critici români recunoscuţi: Dana Duma, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Andrei Rus şi Gloria Sauciuc. După anunţarea nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, până cel târziu pe 21 martie 2010, ora 00:00.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Partenerul evenimentului este Dacia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus