ianuarie 2010
Acest text este, paradoxal, despre ce nu aţi văzut, nu despre ce veţi vedea. Veţi vedea interviul cu Salman Rushdie. 32 de minute exclusiv cu Salman Rushdie. Fără ilustraţie, fără artificii, fără efecte, fără nimic în plus. Chiar nu era cazul. It is Salman Rushdie, for God's sake.

Nu aţi văzut promo-uri din abundenţă, difuzate pe toate posturile TVR, nu aţi văzut ştiri în ziare, în suplimente, în ghiduri, în reviste sau pe net. "Cred că a apărut ceva în TVMania", îmi scria ieri unul dintre PR noştri, "dar fără poză, că nu a mai fost timp". Îmi şi imaginez o notiţă aruncată la ziua de joi, cu un text trunchiat şi total ubliabil. Să mă bucur că am prins un colţ de pagină în TVMania pentru un interviu de jumătate de oră cu Salman Rushdie?

Am din când în când această frustrare. Mă întreb cum ar fi fost trâmbiţat acest interviu dacă ar fi încăput pe mâna unei televiziuni cu mai mult sclipici. Şi îmi răspund tot eu, vorba cântecului: probabil mai kitschos, agresiv, invaziv şi coroziv. Dar lumea ar fi ştiut despre el, nu ar fi auzit din întâmplare. Nu vreau să fiu prost înţeles. Îmi respect "staţia de distracţie" (vorba altui... cântec) şi îi respect pe toţi oamenii cu care am de-a face. Majoritatea sunt profesionişti şi, cel mai important, persoane de dialog. Înţeleg toate argumentele legate de bani, media planning şi resurse umane deficitare. Ştiu ce înseamnă oameni excedaţi că trebuie să comunice simultan două sau trei posturi. Dar tot eu, acest om înţelegător, mă uit pe revista presei alcătuită de serviciul nostru de documentare şi văd că transmisia Globurilor de Aur pe TVR 1 a fost anunţată în presă încă de la începutul anului. Şi mi-aduc aminte că şi eu am anunţat interviul cu Salman Rushdie tot de atunci. Şi am dat text şi imagini de vreo două săptămâni. M-am uitat la Globuri cu mare plăcere, că doar sunt fan al acestor evenimente, dar nu mă pot împiedica să (mă) întreb: Salman Rushdie nu merita, şi el, un pic mai mult? A ţinut prima pagină a ziarelor pe toată durata vizitei în România, e un om vânat (la propriu şi la figurat) şi chiar dacă nu ar fi unul dintre cei mai respectaţi şi mai valoroşi autori contemporani, tot se califică la capitolul notorietate, unde rivalizează cu starurile de la Hollywood.

Îmi înghit frustrarea (ce altceva pot face?) şi mulţumesc frumos Editurii Polirom, pentru posibilitatea nepreţuită de a face acest interviu. Colegilor de la TVR Cultural, care m-au primit cu cel mai lung PPP de până acum, care le-a dat un pic grila peste cap. Colegilor de la Jurnal Cultural, care, de câteva săptămâni, s-au gândit să suplinească golurile de promovare cât se poate şi să insereze ştiri despre emisiunile eveniment. LiterNet-ului pentru că îmi dă şansa şi senzaţia că nu sunt doar o voce în gol. Ioanei, omul prin care curge literatură şi ochiul care mă verifică la cerere. Şi lui Salman Rushdie, pentru toate lumile pe care le generează şi prin care am hălăduit.

TVR Cultural, Joi, 21 ianuarie 2010, Ora 22:25 / reluare, Vineri, 22 ianuarie 2010, Ora 10:30

[email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus