februarie 2010
Sâmbătă 13 februarie 2010 s-a desfăşurat semifinala Selecţiei Naţionale Eurovision Young Musicians, 2010. Din cei 13 semifinalişti selectaţi în prima etapă a concursului, juriul a ales 6 tineri muzicieni care vor lua parte la marea finală din 14 martie 2010.

Cei 6 finalişti sunt:

Dragoş Dimitriu - (pian) Braşov, 19 ani
Voica Andrei - (percuţie) Timişoara, 18 ani
Goicea Ioana Cristina - (vioară) Bucureşti. 17 ani
Cinpoeşu Raymond -(oboi) Bacău, 17 ani
Cazacu Ştefan - (violoncel) Bucureşti, 16 ani
Zdralea Elisabeta - (pian) Bucureşti, 16 ani

TVR Cultural este sprijinit în acest an în organizarea Selecţiei Naţionale Eurovision Young Musicians de parteneri importanţi: Lanto Arte, Asociaţia Culturală Accendo, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Muzical şi Radio România Cultural, precum şi de un juriu alcătuit din importante personalităţi ale muzicii clasice româneşti: Valentina Sandu Dediu (muzicolog, Preşedintele juriului), Horia Mihail (pianist), Răzvan Suma (violoncelist), Alexandru Tomescu (violonist), Ionuţ Ştefănescu (flautist), Oltea Şerban Pârâu (muzicolog), Tiberiu Soare (dirijor), Valentina Băinţan (relizator de televiziune).

Juriul a apreciat nivelul excelent al tuturor interpreţilor prezenţi în semifinală şi au ales cei 6 finalişti ţinând cont de calităţile tehnice şi artistice, ale interpretării, de prezenţa scenică, dar au avut în vedere şi raţiuni legate de structura şi diversitatea spectacolului din 14 martie 2010.

Finala se va desfăşura la Ateneul Român şi pentru prima oară finaliştii vor beneficia de prezenţa Orchestrei Naţionale de Tineret, aflată sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

România a participat deja la 4 ediţii ale Concursului Internaţional "Eurovision Young Musicians". Din 2002 am fost reprezentaţi de Cristian Andrei Fătu - vioară (Berlin), urmat de Octavian Alin Lup - violoncel (Lucerna - 2004), Alina Elena Bercu - pian (Viena 2006) şi Ştefan Beşan - vioară (Viena 2008).

În 2009, TVR Cultural caută un nou reprezentant al României pentru Eurovision Young Musicians, o competiţie desfăşurată sub forma unui grandios spectacol de televiziune, urmărit de milioane de telespectatori, unde tinerii muzicieni vor fi evaluaţi în funcţie de capacitatea lor de integrare şi socializare în cadrul activităţilor adiacente concursului, de auto-controlul pe care îl dovedesc în timpul spectacolului televizat şi desigur, de calităţile tehnice şi artistice dovedite de concurenţi. Sperăm că printre cei 6 finalişti se află cel mai potrivit candidat care să îndeplinească toate aceste cerinţe.

Eurovision Young Musicians - Viena 2010

1. Date generale:

Competiţia Eurovision Young Musicians are loc la fiecare 2 ani începând din 1982. Este cel mai mare eveniment internaţional european televizat de muzică clasică ce doreşte să ofere tinerilor muzicieni talentaţi şansa de a se face cunoscuţi în faţa unui public larg, în vederea construirii unei cariere internaţionale.

Televiziunile din toată Europa, membre ale European Broadcasting Union, sunt invitate să aleagă un candidat care să le reprezinte. Televiziunea Română va organiza o selecţie Naţională structurată pe 3 etape, în urma cărora va fi desemnat, de către un juriu de specialişti, reprezentantul României pentru "Eurovision Young Musicians 2010", care se va finaliza cu un show televizat, desfăşurat în Piaţa Primăriei din Viena (Rathausplatz) în data de 14 mai 2010 şi care va fi urmărit în direct de toate ţările participante. În acest spectacol tinerii finalişti vor fi acompaniaţi de Orchestra Simfonică Radio din Viena condusă de dirijorul german Cornelius Meister.

2. Selecţia Naţională - organizată de Televiziunea Română

Selecţia Naţională Eurovision Young Musicians se desfăşoară după următorul calendar competiţional:
Etapa 1 (de înscriere şi preselecţie):
15 decembrie 2009 - 29 ianuarie 2010 - înscrierile;
2 februarie - jurizarea şi selectarea semifinaliştilor;
3 - 5 februarie - comunicarea concurenţilor calificaţi pentru semifinală

Semifinala (de audiţie şi selecţie intermediară, cu corepetitor): 13 februarie 2010
Finala (cu orchestră): 14 martie 2010

Acest concurs va desemna reprezentatul României la concursul european Eurovision Young Musicians ce va avea loc la Viena, în perioada 7 - 15 mai 2010.