martie 2010
Coral delicios. Pardoseală de lapis-lazuli. Turcoaze incredibile. Smaralde din Thailanda. Diamante albe şi galbene, categoria D (cele mai pure). Ametist violet, aur roz, grăunţe de safir, peridot parşiv, turmaline, perle, jad, onix, rubine... Când vorbeşte despre pietre preţioase, Aura are aceeaşi voluptate ca un chef ce îşi prezintă cele mai savuroase invenţii din tigaie. Îi lasă gura apă să le combine, să le amestece, să le înşire în împletituri surprinzătoare, să le încarce cu energie curată, să le înfigă în armături de sârmă, argint sau piele şi... să le dăruiască. Cel mai des, însă, le vinde. Pe bani mulţi, pentru că multe sunt ideile care înnobilează tăieturile adânci ale gemelor, multe şi ele. Mulţi, pentru că pietrele trebuie culese din găoacele lor de baştină, boabele de Murano, de la Veneţia, turcoazul, din Nepal, jadul, din China, diamantele, de la Londra...

Aura Chirculescu este, poate, cea mai îndrăgostită de bijuterii femeie pe care am cunoscut-o vreodată. Ea onorează podoabele pe care le poartă, se înclină în faţa lor cu neştirbit respect, fie că e vorba de un colier de câteva sute de mii de lire sterline, pe care tocmai l-a imaginat pe hârtie sau de inelul-statement de contesă (un cristal îngheţat URIAŞ), care îi trage discret în jos mâna fină. Inelul acesta, care ne-a polarizat tuturor privirile, este paşaportul spre lumea visată a Aurei, în care liniile din email, topaz, safire colorate şi aquamarin încropesc personaje parcă din cea mai frumoasă perioadă Disney.



Aura face bijuterii. Aura Chirculescu, violonista, desenează şi migăleşte minuni nestemate fie pentru propriul său atelier, fie pentru case de bijuterii pronunţate des pe covorul roşu, la Oscar. Aura povesteşte mult. Aura Chirculescu, violonista adoptată de Tokyo, înconjoară astăzi lumea nu cu vioara în mână, dar degetele ei sunt la fel de agile şi de nervoase atunci când ating apele tari de piatră preţioasă. Aura caută. Aura Chirculescu, autor de combinaţii alchimice, scotoceşte prin poveşti orientale, vechi, ferfeniţite de atâtea interpretări, după sensuri noi pentru podoabele sale. Îndreptare de amestecat culori. Reţete de pecetluit dragostea în coliere. Trucuri de curăţat roca de gânduri nefaste. Dialoguri de taină între mat, scânteietor, dur şi maleabil.

Aura râde des şi o face cu sclipirea şi aplombul unui cristal diamond-cut captiv într-o colivie de aur roz, adevărata declaraţie a unei contese.

TVR Cultural, Joi, 4 martie 2010, 22:25 / reluare: Vineri, 5 martie 2010, 10:30


În curând la Profil. Poveste. Personaj:

Joi, 11 martie 2010 - Florin Cezar Ouatu (contratenor)
Joi, 18 martie 2010 - William Christie (dirijor)
Joi, 25 martie 2010 - Mark Minkovski (dirijor)
Joi, 1 aprilie 2010 - Costum. Colecţie. Carnaval (Veneţia 2010)
Joi, 8 aprilie 2010 - Guerrino Lovato (scenograf şi creator de măşti)


[email protected].

4 comentarii

  • O adevarata placere sa ii asculti ideile
    Cristea Gabi, 05.03.2010, 11:14

    Mi-a plăcut. M-a impresionat atitudinea pe care o are vis-a-vis de bijuterii.
    Mi-ar plăcea să port o bijuterie creată de o persoană atât de dedicată, convinsă şi mulţumită de ceea ce creează.
    Nu pot decât să regret că aceste creaţii se vând doar în Japonia.

    • RE: O adevarata placere sa ii asculti ideile
      Marius, 07.03.2010, 14:01

      Draga Gabi,

      Nu cred ca doar in Japonia sunt disponibile creatiile Aurei. Da-mi un mail pe [email protected] si voi putea sa iti ofer mai multe detalii.

      Multumesc,

      Marius

  • Creatii briliante
    Elena Carja, 19.09.2010, 12:50



    Aura este intradevar un profil fascinant ,o poveste teribila ,un personaj magnific .Nu pot decat sa o admir si apoi sa o felicit pentru creatiile inestimabile.
    Multa inspiratie iti doreste o iubitoare de frumos ,

    Elena

  • eliberare
    lungu, 30.09.2010, 08:46

    Sunt expert contabil si sunt stresata zilnic de legislatia din Romania.Intr-o seara am vazut filmul cu AURA si bijuteriile ei
    si uimitor am simtit o mare eliberare de stresul cotidian ,parca eram intr-o alta lume ,o lume curata ,buna si frumoasa.
    Multumesc Aura.

    Ligia Lungu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus