martie 2010
Premiile Gopo 2010
Una dintre cele mai îndrăgite figuri ale filmului românesc, distribuită în 90 de filme de lung metraj, Draga Olteanu-Matei, este actriţa care va fi răsplătită în acest an cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, înmânat în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 martie 2010, la Palatul Parlamentului - Sala Unirii. Astfel, Draga Olteanu-Matei li se alătura lui Marin Moraru şi Jean Constantin pe lista actorilor distinşi cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate pe parcursul celor patru ediţii ale Galei.

Născută pe 24 octombrie 1933 la Bucureşti, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru şi televiziune. Roluri antologice din filme care au marcat istoria cinematografului românesc de public, precum Cucoana Chiriţa (r. Mircea Drăgan, 1986), Ilustrate cu flori de câmp (r. Andrei Blaier, 1974), Nea Mărin Miliardar (r. Sergiu Nicolaescu, 1979) sau Buletin de Bucureşti (r. Virgil Calotescu, 1982). De asemenea, Draga Olteanu-Matei apare într-unul dintre filmele importante pentru cinematografia românească a anilor 1990, Faimosul paparazzo (r. Nicolae Mărgineanu, 1999).

Draga Olteanu-Matei a debutat în film cu un rol în lung metrajul Blanca (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat cu regizori importanţi, precum Andrei Blaier, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Geo Saizescu sau Sergiu Nicolaescu.

Farmecul, umorul şi spontaneitatea Dragăi Olteanu-Matei se fac simţite şi în scenariile pe care le-a semnat, adaptări după Mihail Sadoveanu (Dumbrava minunată), Vasile Alecsandri (Cucoana Chiriţa şi Chiriţa în Iaşi) sau Petru Vintilă (Patima).

După pensionarea sa de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie: Teatrul Vostru - primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti, rămânând astfel aproape de lumea artelor spectacolului.