martie 2010
Festivalul Internaţional de bandoneon şi acordeon, 2010
Punctul culminant al Festivalului Internaţional de Bandoneon şi Acordeon, care se desfăşoară la Sala Radio în aceste zile este recitalul sextetului Galliano, care va avea loc duminică, 21 martie 2010, ora 19:00. Richard Galliano va cânta la acordeon, accordina şi bandoneon şi împreună cu ceilalţi instrumentişti ne va oferi un adevărat regal cu muzică de Bach, Piazzolla şi Galliano, sub titlul De la Bach la Piazzolla.

Interpret şi compozitor francez, Richard Galliano este cel care i-a conferit acordeonului statutul de vedetă pe cele mai prestigioase scene ale lumii. La 23 de ani s-a afirmat în viaţa muzicală pariziană ca aranjor, dirijor şi compozitor, fiind mereu în preajma jazzului şi colaborând cu vedetele incontestabile ale muzicii franceze: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco.

În 1983 se întâlneşte cu Astor Piazzolla, eveniment care îi marchează profund traiectoria muzicală: Galliano se întoarce spre rădăcinile muzicii franceze, revalorizează întregul repertoriu tradiţional de vals musette, java, tangouri şi iniţiază un nou curent muzical denumit New Musette. Richard Galliano i-a conferit acordeonului statutul de instrument solist concertist, i-a modificat abordarea ritmică, i-a schimbat armoniile şi mai ales a demonstrat că este apt şi pentru jazz. El şi acordeonul său model Victoria, înregistrează o serie de discuri, face concerte, turnee, iar renumele său face încojurul lumii.

La un deceniu de la moartea lui Astor Piazzolla iniţiază proiectul intitulat Piazzolla Forever, realizând un CD (în 2002) intitulat chiar Piazzolla Forever. A urmat turneul mondial de promovare a acestui CD care s-a derulat pe o perioadă de trei ani şi a cuprins 350 de concerte în lumea întreagă, în mare parte prin Europa dar şi în America de Nord şi cea de Sud, Asia şi Africa, în formulă de septet.

Un alt proiect este interpretarea şi promovarea suitelor de Johann Sebastian Bach, de această dată în formulă de sextet. În 2010, odată cu apariţia CD-ului la Universal/Deutsche Grammophone a început şi turneul de promovare intitulat De la Bach la Piazzolla, turneu care include şi acest recital de la Sala Radio.

Concertul de închidere al Festivalului de Internaţional de Bandoneon şi Acordeon va avea loc miercuri, 24 martie 2010, ora 19:00. Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Roberto Salvalaio, îl va avea invitat pe Richard Galliano (bandoneon). În program: Piazzolla, Romero, Lecuona.

Programul complet al Festivalului se găseşte pe site-urile http://orchestre.srr.ro şi www.eventim.ro.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.