iulie 2004
Festivalul de film Anonimul 2004
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL va avea loc între 17 şi 22 august 2004 la Sf. Gheorghe - Delta Dunării.

Programul Festivalului va include, pe lîngă competiţie (cu cele trei secţiuni ale sale: lung-metraj, documentar şi scurt-metraj), omagiul Festivalului, dedicat în anul 2004, lui Liviu Ciulei, cîştigătorul Premiului pentru Regie Cannes 1965 pentru Pădurea Spînzuraţilor - film prezentat în deschiderea Festivalului, filme recent premiate sau prezentate la Festivaluri de film importante din acest an, proiecţii speciale - dedicate în 2004 scurt-metrajelor cenzurate sau cu un puternic mesaj politic produse în Europa Centrala şi de Est şi documentarelor realizate în cel 9 ţări riverane Dunării, dezbateri între public şi echipele de realizatori prezenţi la Festival.

Marţi, 20 iulie, s-a încheiat preselecţia filmelor înscrise la cele trei secţiuni competiţionale ale Festivalului: lung-metraj, documentar şi respectiv scurt-metraj.

Criticii de film Irina-Margareta Nistor şi Laurenţiu Brătan au selectat, dintre cele 95 de filme de lung-metraj înscrise din 34 de tari, următoarele 11:

ALILA de AMOS GITAI (Israel)
Selecţie oficială Festivalul de la Veneţia 2003

AMARTE DUELE / LOVE HURTS de FERNANDO SARINANA (Mexic)
Premiul de Interpretare Masculină Festivalurile de Film de la Mons şi Biarritz

ANA Y LOS OTROS / ANA AND THE OTHERS de CELINA MURGA (Argentina)
Premiul de Regie Festivalul de la Salonic 2003, Menţiune Specială Festivalul de la Veneţia 2003, Menţiune Specială Festivalul de la Buenos Aires 2003

BUONGIORNO, NOTTE / GOOD MORNING, NIGHT de MARCO BELLOCCHIO (Italia)
Premiul pentru cea mai bună contribuţie individuală la scenariu Festivalul de la Veneţia 2003, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film al Academiei Europene de Film

EXAMEN / EXAM de TITUS MUNTEAN (România)
Premiul UCIN 2003 pentru regie, montaj şi interpretare masculină

GET RICH QUICK de SAMUEL GENOCCHIO (Australia)
premieră europeană

IDENTITY KILLS de SOREN VOIGT (Germania)
participant la Festivalurile de Film de la Berlin 2003, Veneţia 2003, Karlovy Vary 2003, Salonic 2003, Moscova 2003

MY VOICE de FLORA GOMEZ (Portugalia)
Premiul Lanterna Magică Festivalul de la Veneţia 2002

THE PROFESSIONAL de DUSAN KOVACEVIC (Serbia şi Muntenegru) Premiul FIPRESCI & Premiul pentru Scenariu Festivalul de la Montreal 2003, Premiul Special al Juriului Festivalul de la Istanbul 2003, nominalizat din partea Serbiei şi Muntenegru la Oscar pentru film străin 2004

SPRING, SUMMER, FALL, WINTER...SUMMER de KIM KI-DUK (Coreea de Sud)
Premiul Juriului FICC Festivalul de Film de la Locarno, Premiul Publicului Festivalul de Film de la San Sebastian

SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY de SRDJAN VULETIC (Bosnia şi Herzegovina)
Premiul pentru Cel mai bun film Festivalul de Film de la Rotterdam, 2004; Premiul Special al Juriului şi Premiul FIPRESCI Festivalul de Film de la Sofia, 2004


Criticul de film Valerian Sava a selectat, dintre cele 140 de filme documentare înscrise din 40 ţări, 12 documentare pentru competiţia finală.


Criticii de film Dana Duma şi Iulia Blaga au selectat, dintre cele 192 de filme de scurt-metraj înscrise din 35 de ţări, 36 de filme. Printre acestea se numără 9 filme româneşti:
Apartamentul de Constantin Popescu
Boborul de Radu Igazsag
Călătorie la oraş de Corneliu Porumboiu
Cuibul sălbatic de Gianina Grigoraş
Daca aveţi un minut, foarte bine de Ivo Baru
Poveste la scara C de Cristian Nemescu
Trafic de Cătălin Mitulescu
Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu
Zbor deasupra unui cuib de curci de Ovidiu Georgescu


Premiile Festivalului vor fi acordate de juriul de la fiecare secţiune în parte şi sunt în valoare totală de 35.000 de dolari.

Cel mai bun dintre cele 11 filme de lung-metraj din competiţie va primi Trofeul Festivalului, în valoare de 10.000 de dolari.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus