iunie 2009
Mozart Rocks
Fiecare vârstă sau generaţie are preferinţele ei şi argumentele cu care şi le justifică, indiferent de domeniul de interes.

Ne aducem aminte cu toţii cum strâmbau părinţii noştri din nas atunci când ne vedeau cu blugii Levi's tociţi, cum ne trimiteau profesorii la tuns atunci când părul ne ajungea un pic mai lung şi ce ciudat se uitau la noi atunci când, la banchet, dansam pe "we don't need no education, we don't need no thought control".

Uitaseră, profesorii şi părinţii, că, la rândul ei, generaţia lor adoptase fusta mini, dansase foxtrot, ascultase la radio melodiile lui Louis Armstrong, deşi bunicii ar fi vrut să-i înveţe valsuri.

De o vreme încoace, asistăm însă la un fel de armistiţiu artistic, un fel de procedură de inventariere şi revizuire a valorilor, tot aşa cum, din când în când, oamenii scot la iveală vechi bijuterii, le şterg şi le dau luciu pentru ca mai apoi să le preţuiască purtându-le în zilele de sărbătoare, într-un context modern.

În 1969, nişte tineri cu părul lung numiţi Blackmore, Lord, Gillan, Glover şi Paice, adică Deep Purple, au concertat alături de The Royal Philharmonic Orchestra, folosind însă orchestra simfonică pentru acompaniament. The London Philharmonic Orchestra a cântat apoi piese celebre ale formaţiei Led Zeppelin, cum ar fi Kashmir sau Stairway to Heaven. Un alt stil de apropiere între orchestrele simfonice şi muzica rock a fost promovat de Yngwie Malmsteen, copilul teribil al rock-ului anilor '80 care, puternic influenţat de Nicolo Paganini, a promovat stilul neo-clasic, concertând în Japonia cu New Japan Philharmonic Orchestra, interpretând însă piese scrise de Malmsteen în stilul clasic.

Cele mai frecvent întâlnite conexiuni clasic-moderne, au fost adaptări ale unor piese clasice, formaţii de rock sau pop preluând teme binecunoscute ca mai apoi să le suprapună unor ritmuri moderne.

În anul 2006, imaginaţia fiind-mi zgândărită de audiţia unei piese clasice interpretate la chitara electrică de un talentat chitarist român, Marius Roşiu, şi de o frântură dintr-o adaptare după Simfonia a 5-a de Beethoven, "rătăcită" pe internet (atribuită în mod greşit lui Steve Vai), mi-a venit ideea unui experiment muzical inedit: acela de a interpreta cu chitara electrică piese celebre ale marilor compozitori clasici, alături de orchestra simfonică. Am reuşit să găsesc încă doi chitarişti deosebiţi, Remus Marius Carteleanu şi George Pătrănoiu, dispuşi să păşească pe un teren care nu le era familiar. După multe repetiţii cu calculatorul şi doar una singură cu orchestra simfonică a teatrului "N. Leonard" din Galaţi, cei trei au urcat cu emoţie (probabil mai mică decât a subsemnatului, care a produs evenimentul) pe scena Casei Tineretului din Brăila, pe 6 decembrie 2006, în ceea ce s-a constituit ca prim act al acestui experiment numit Mozart Rocks.

Organizatorul evenimentului a fost Societatea Filarmonică LYRA din Brăila, cu sprijinul autorităţilor locale. Poate nu întâmplător, chiar în ziua concertului de la Brăila, am fost anunţaţi că R.A.D.E.F., "România Film" a aprobat retrocedarea clădirii societăţii noastre, după aproape 15 ani în care ne-am căutat dreptatea în justiţie.

Căldura cu care publicul de toate vârstele i-a primit pe solişti şi succesul de care s-a bucurat acest prim spectacol, ne-au determinat să revenim pe scena brăileană cu Beethoven Rocks în 2007 şi Bizet Rocks în 2008.

Încurajat de succesul obţinut, am avut ocazia să prezint acest proiect mai multor oameni care au sprijinit ideea din primul moment şi, cu ajutorul nemijlocit al sponsorilor cărora le aduc încă o dată mulţumirile mele, am organizat primul Mozart Rocks în Bucureşti, în 11 octombrie 2008, la Sala Radio, într-un moment aniversar, 125 de ani de existenţă a Societăţii Filarmonice LYRA din Brăila.

Rămânând fidelă crezului său, acela de susţinere a actului artistic autentic, a virtuozităţii instrumentale, a bunului gust în muzică, indiferent de stil şi de vârstă, Societatea Filarmonică LYRA din Brăila promovează în prezent mai mulţi chitarişti români talentaţi, într-o dublă încercare: aceea de a atrage tânăra generaţie către marea muzică folosind sonorităţile instrumentelor apropiate gusturilor lor muzicale şi aceea de a-i convinge pe cei mai conservatori că adevărata valoare transcende vârstele şi generaţiile!

25 iunie 2009
Sala Palatului
Preţuri: 30, 50, 60, 80 RON
.

Biletele pot fi comandate online la adresa: www.ticketpoint.ro.


Ascultaţi două piese din concertele Mozart Rocks aici.


Sageata Ascultaţi piese din concertele Mozart ROCKS aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus