România Liberă / iulie 2004
Parafrazându-l pe Sartre ("infernul sunt ceilalţi") nu am vrea să inducem ideea că Mean Girls ar fi vreun film intelectual şi extrem de sobru. Nici pe departe. El te stimulează să pufneşti în râs şi când nu te aştepţi, pentru că nu urmează stratagemele obişnuite, cu luminile de semnalizare care se aprind când se apropie poanta. Mean Girls rimează poantele nu cu construcţia scenariului, ci cu ele însele şi uneori îţi dă impresia că echipa începe să "se râdă" singură şi duce o glumă până unde poate (vezi păruiala din liceu, care se transformă în haos general).

Fără să fie un pătrunzător film despre sensibilitatea adolescenţilor americani, despre spaimele şi străfundurile lor gâlgâitoare de frumuseţi şi orori, Mean Girls, semnat de Mark Waters (autorul lui Freaky Friday), reţine doar ideea junglei care sunt liceele americane şi pe cea a micilor fiare care sunt uneori adolescentele. Filmul s-a inspirat dintr-o carte cu titlul Queen Bees and Wannabes: Helping Your Daughter Survive Cliques, Gossip, Boyfriends and Other Realities of Adolescence (Matca albinelor şi aspirantele: cum să-ţi ajuţi fiica să supravieţuiască găştilor, bârfelor, iubiţilor şi altor realităţi ale adolescenţei). Cum e titlul aşa presupunem că e cartea şi aşa e cu siguranţă filmul. Adică ia à la légère şi în glumă capacitatea adolescentelor de a tricota intrigi cu andrele otrăvite, de a ţese planuri de atac, strategii în care sunt vizaţi pe rând iubitul, prietenele susţinătoare etc.

Eroina filmului este la început şi la sfârşit o fată bună. Între coperte însă e atrasă de matca liceului, blonda Regina, într-o competiţie care nu o face decât să ajungă să semene cu ea.
Tânjind după inima ex-prietenului Reginei (pe care Regina şi-l reaproprie numai ca să-i facă în ciudă rivalei), Cady ajunge să se îmbrace în miniuri roz, să discute prostioare şi să lucreze intrigi pentru a sabota soclul reginei liceului. Când reuşeşte, are totuşi timp (până nu se termină filmul) să-şi dea seama de pericol, să câştige un concurs de matematică, să-şi ceară scuze de la toată lumea şi să ajungă la bal, unde e aleasă regina anului şi unde băiatul mult visat o invită la dans şi o pupă. Pentru un film de adolescenţi Mean Girls are umor, chiar dacă n-are adâncime. Pentru un film de divertisment asta poate fi tot ce-ţi doreşti.
Regia: Mark S. Waters Cu: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey, Tim Meadows

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus