Cultura / august 2004
Butterfly Effect, The
Teoria Haosului spune că mişcarea aripilor unui fluture într-o parte a lumii poate provoca un taifun în alt punct al planetei. Adus la cazul omului, "efectul fluture" înseamnă că schimbarea unui mic episod din viaţă ne poate schimba cursul întregii existenţe.

Cine nu a visat vreodată să se întoarcă în timp spre a-şi corecta opţiunile greşite şi episoadele ratate? Literatura şi filmul s-au ocupat de aceasta ipoteză. Filmul lui Eric Bress şi al lui J.Mackye Gruber aminteşte de câţiva stâlpi ai creaţiei de gen pe tema călătoriilor temporale, de la operele lui Ray Bardbury sau H. G. Wells la Sliding Doors sau la saga din Întoarcere în viitor a lui Robert Zemeckis.

De câte ori nu ne-am întrebat:"Ce s-ar fi întâmplat dacă....?". În psihologie acest tip de raţionament se numeşte gândire contrafactuală. Este evident că a-ţi parcurge propria existenţă în sens invers comportă riscuri enorme, întrucât datorită "efectului zborului de fluture" din titlu, orice modificare a trecutului se repercutează în mod fatal asupra viitorului.

O va înţelege pe propria piele protagonistul filmului, Evan. Un băiat aparent ca toţi ceilalţi, caracterizat însă de mari pierderi de memorie care îl fac să comită gesturi incomprehensibile (de genul ameninţării cu un cuţit imens de bucătărie a propriei mame).

Filmul porneşte descriind copilăria băiatului în culorile acide ale coşmarului. Nu evită locurile comune precum prietenul de familie pedofil, dar comunică cu forţă şi o neaşteptată maliţie nefericirea acelei vârste teribile şi plină de contradicţii care este adolescenţa. Provincia americană se colorează în negru şi pulsiunile ieşite la suprafaţă se adaugă dificultăţii de a creşte într-o lume ale cărei coordonate par să se schimbe continuu. A doua jumătate a filmului amplifică tensiunea şi oroarea, loviturile de teatru se precipită şi efectul ia locul cauzei.

Bunele intenţii pavează Infernul şi nu ajung pentru a clădi o viaţă ferice. Acesta pare a fi mesajul filmului: nu suntem omnipotenţi, şi nu ne putem schimba trecutul, nici nu putem spera să-l schimbăm spre a face bine altora. Întrucât, oricare ar fi intenţia de la care pornim, cauzăm mai multe dezastre decât binefaceri. Deci nici o cale de ieşire? Suntem condamnaţi să trăim în egoismul nostru orb? Poate că nu, întrucât Evan înţelege în final care este balanţa ideală. Butterfly Effect este clasicul thriller metafizic, un film adeseori politically incorrect, stilistic frumos şi emoţionant.

Regia: Eric Bress şi J. Mackye Gruber Cu: Ashton Kutcher, Amy Smart, Elden Henson, Eric Stoltz

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus