Dilema Veche / iulie 2004
Pentru că este în Italia, Toscana, iar Italia, Toscana e parterul Paradisului.

Pentru că la 10 kilometri există marea, cu plaja "La Dogana" (şezlonguri & umbreluţe verzi) şi restaurantul aferent & omonim (antipasti & fructe de mare).

Pentru că la doi paşi există "Il giardino dei Tarocchi", grădina Tarotului a lui Niki de Saint Phalle (care a murit anul trecut), fabulos Disneyland pentru adulţi & artişti.

Pentru că pe excentrica Niki (autoarea faimoaselor Nanas şi a fîntînii de lîngă Centrul Pompidou) am cunoscut-o acum zece ani la Paris: o amintire de neuitat.

Pentru că la Capalbio se desfăşoară cel mai important festival de scurt-metraje din Italia, ajuns la a 11-a ediţie.

Pentru că motto-ul lui Capalbio Cinema este "Siate brevi" ("Fiţi scurţi"), adică nu se acceptă scurt-metraje mai lungi de 15 minute.

Pentru că la Capalbio a venit şi Oliviero Toscani, celebrul guru al publicităţii, geniul din spatele afişelor Benetton de pînă acum cîţiva ani.

Pentru că Toscani a venit cu un concept încă şi mai "obraznic" - "Short is More" -, premiind scurte nu mai lungi de 3 minute.

Pentru că la aceeaşi ediţie a fost prezent şi maestrul Vittorio de Seta, autorul cîtorva dintre cele mai frumoase scurt-metraje documentare ale anilor '50.

Pentru că "naşul" festivalului este marele Michelangelo Antonioni, iar Antonioni (la 91 de ani) a fost prezent la ediţia 2004.

Pentru că proiecţiile au loc sub cerul liber, în Piazza Magenta, iar Antonioni a fost adus cu un Fiat 500 pînă în piaţă, în aplauzele mulţimii.

Pentru că oaspeţii au fost duşi & aduşi, plimbaţi etc., cu maşinuţele Mini Coopers - unul dintre sponsorii festivalului.

Pentru că ospitalitatea se măsoară în ceea ce Toscana oferă în materie de "agriturismo": camere cu aer condiţionat, seif, pat cu baldachin, grădină cu piscină, hamace & o "prima collazione" demnă de cele mai bune restaurante.

Pentru că nimic nu se compară cu recepţia tradiţională din grădina de la "reşedinţa Ambasadorului", la apus - cu marea sclipind aurie în orizont, pini & platouri, Martini & "Mojito", conversaţie & lume fină.

Pentru că cei doi directori ai Capalbio Cinema - Tommaso Mottola & Sita Alessandra Banerjee - dau tonul întregului festival: gust sigur, eleganţă relaxată, fervoare cinefilă & savoare mediteraneană. Şi - de ce nu - un strop de snobism...


PS: Nu rata fotojurnalul My private Italy semnat de Alex Leo Şerban şi găzduit de Atelierul LiterNet.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus