iunie 2010
După-amiaza celei de-a treia zile de Bookfest a fost marcată de o serie de lansări din colecţia Planeta Bucureşti a Editurii Vremea, o editură apreciată de romanciera Gabriela Adameşteanu pentru că este singura ce promovează "un oraş neiubit". Una dintre cărţile lansate a fost Poveşti cu statui şi fântâni din Bucureşti de Victoria Dragu-Dimitriu, în care sunt prezentate 150 de statui, fiecare cu povestea şi parcursul său. Alte cărţi lansate la Vremea au fost Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe de Claudiu Leonte, Poezia arhitecturii de Alexandru Olian şi Pisici din Bucureşti de Silvia Colfescu.

Paralela 45 a început de la ora 14.00 programul de lansări a câtorva titluri ce fac parte din colecţiile Antologie, Total şi Sapientia. Astfel, cărţile lansate ieri au fost Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc (antologie realizată de Daniel D. Marin), Istoria se înşeală. Noi dovezi privind ipoteza paleoastronautică de Erich von Däniken, Virusul minţii. Cum ne poate fi de folos o ştiinţă revoluţionară, memetica de Richard Brodie şi Surâd, deci exist. Psihoterapie isihastă de Vasile Andru (ediţie revăzută şi adăugită). Despre cartea lui Richard Brodie, Constantin Dumitru a afirmat că dezbate o temă despre care se va vorbi foarte mult şi de acum încolo pentru că trăim într-o lume a marilor manipulatori. Şi în opinia lui Dan D. Farcaş cartea este de interes pentru că ne arată cum ne influenţează automatismele mentale, cum ne comportăm ca hipnotizaţi chiar dacă nu suntem şi cum gândirea noastră poate fi pervertită. Despre cartea lui Däniken, Alexandru Mironov a fost cel care a spus că, "din moment ce toate ecuaţiile pe care le scriu astronomii se bazează pe cunoaşterea a doar 4% din cosmos, iar restul e necunoscut, atunci de ce să nu-i dăm dreptul lui Däniken să construiască şi el ipoteze bazate despre acel 4%".

La standul Tritonic lansările de carte au continuat şi după-amiază cu Labirint obligatoriu de Lucia Verona, Comunicare şi conflict de Laura Maruşca şi Criză şi media de Mirela Abrudan.

Editura Univers Enciclopedic Gold a lansat Mic dicţionar academic, lucrare a Institutului de Lingvistică al Academiei Române. Dicţionarul este cel mai bogat existent, conţinând 175.000 de cuvinte şi variante.

De la ora 15.00, Editura Polirom a lansat, în prezenţa lui Livius Ciocârlie şi a lui Daniel Cristea-Enache, romanul Amor intellectualis de Ion Vianu. "Este un volum de o înaltă ţinută intelectuală, un roman tensionat, cu un discurs delicat", a fost părerea lui Daniel Cristea-Enache. "Aveţi în faţa ochilor un om liniştit, iar în paginile acestei cărţi veţi vedea silueta unui adolescent frământat", a continuat el. Tot la Polirom a avut loc lansarea volumului Exerciţii de supravieţuire de Ileana Mălăncioiu, prezentată de Eugen Negrici, Alex. Ştefănescu şi de Daniel Cristea-Enache. Ileana Mălăncioiu este un scriitor în care talentul face un echilibru perfect cu moralitatea şi rezonanţa etică, au explicat aceştia.

La Editura Humanitas au avut ieri, după ora 15.30, o serie de lansări, precum: Deodată în adâncul pădurii de Amos Oz, Aşteptarea de Rui Zink, Două femei la Praga de Juan Millas, Creangă în lectura lui Mitoş Micleuşanu de pe Planeta Moldova (audio-book), Viaţa mea clandestină de Peter Carey, Orizonturi roşii de generalul Ion Mihai Pacepa şi Certitudine de Madeleine Thien, o carte care pune problema identităţii fiinţei.

Editura Corint a lansat ieri Idolii Forului, de Sorin Adam Matei, prezentat ca fiind un volum "suculent in idei".

La Editura Scripa, George Tenet şi-a lansat cartea În mijlocul furtunii. Anii mei la C.I.A., alături de profesorul universitar Cornel Codita, Ion Calafeteanu şi dr. Constantin Corneanu. Cartea este plină de tensiune, prezentând istoria celui mai mare serviciu de informaţii.

De la ora 16.00, scriitoarea spaniolă Rosa Montero s-a întâlnit la standul RAO cu cititorii săi pentru o sesiune de autografe şi discuţii.

Programul "Spania - ţară invitată" i-a adus în faţa vizitatorilor de vineri ai Bookfest pe dramaturgii spanioli Angélica Lidell şi José Ramón Fernández şi pe cei români, Andreea Vălean şi Ştefan Peca, alături de Andreea Dumitru (critic revista Teatrul azi) - moderator. Sub tema Avangardă şi tradiţie în dramaturgia contemporană, dramaturgii spanioli au prezentat faptul că teatrul este un unul dintre fenomenele cele mai diverse şi excepţionale şi că în teatrul spaniol distanţa dintre avangardă şi tradiţie nu este foarte mare. "Pentru mine teatrul reprezintă maniera de a supravieţui şi de a mă distruge. Nu fac teatru contra tradiţiei, ci pentru că nu ştiu cum altfel să îl fac", a spus Angélica Lidell. "Operele mele nu sunt violente, violenţa este în afară şi mă indignează. Teatrul este modul meu de a mă ridica împotriva violenţei", a explicat ea. José Ramón Fernández consideră că este de datoria dramaturgilor să scrie despre tragedii, pentru ca acestea să nu fie uitate.

Mircea Marin şi-a lansat la Editura ALL cartea Dicţiunea ideilor, "o carte complementară faţă de iluziile române", după cum a afirmat Liviu Ciocârlie. "Gândirea este o experienţă şi este mai mult decât expresia moartă", a fost părerea lui Caius Dobrescu în cadrul lansării. De la ora 18.00, tot la editura ALL, a fost lansata o carte de divertisment, care, spre deosebire de majoritatea cărţilor, surprinde prin faptul că povestea de dragoste începe atunci când în mod normal s-ar termina. Este vorba despre cartea Relaţii sexuale de Michael Birbaeck. O carte foarte apreciată la Bookfest este Calea perfectă a filosofului de origine indiană Osho, editată de MIX. Lansarea sa a avut loc ieri, de la ora 17.00.

Tot la ora 17.00, Cartea Românească a lansat volumele de poezii de debut Şi toată bucuria acelor ani trişti de Mihai Duţescu şi Apasă de Sorin Despot. Ambii poeţi au recitat câteva versuri din poeziile lor.

Dicţionar de artă / Dragoste şi erotism de Stefano Zuffi a fost lansat ieri la Monitorul Oficial. "Este prima carte care cuprinde peste 200 de nuduri, având calitatea de a pune în prim-plan libertatea şi forţa artistului", a considerat Mircea Deac. Eugen Simion a încercat să scoată cartea de sub nota trivialului, explicând că atunci când o temă trece printr-o mare artă, elementele de inconfort din scenele ieşite din comun dispar.

De la ora 17.00, la Cafeneaua literară România liberă, Eikon a lansat seria Theologia Socialis, ce cuprinde Religia în tranziţie. Ipostaze ale României creştine de Radu Carp, Ortodoxia în România postcomunistă. Reconstrucţia unei identităţi publice, volumele 1 şi 2, de Iuliana Conovici şi Ortodoxie şi modernitate. O introducere de Pantelis Kalaitzidis.

Ora 17.30 a marcat lansarea cărţii Francisca de Nicolae Breban, la ERC Press, în prezenţa autorului şi a câtorva reprezentanţi ai Academiei Române. Cartea a obţinut premiul Ion Creangă şi a strâns zeci de cronici. Eugen Simion consideră că "după moartea lui Preda, Breban este cel mai important scriitor al literaturii române actuale".

Luminiţa Voina-Răuţ şi-a lansat ieri, în cadrul Salonului de Carte, Traducerile din poveste, la Editura Vellant. Cartea dezvăluie parcursul său prin care a ajuns să studieze limba spaniolă şi să traducă. Este prima carte de memorii a unui traducător, cartea unei pasiuni.

Două lansări importante ale Editurii Curtea Veche au avut loc ieri, de la ora 18.00. Este vorba despre volumele Căzuţi din cer de Ray Loriga şi Ultimul patriarh de Najat El Hachmi. Reprezentantul generaţiei X, după cum mai este numit Ray Loriga, a spus că volumul său este "o poveste care nu s-a petrecut în niciun loc, este o legendă şi un vis, o poveste de iubire". Alte lansări ale Editurii Curtea Veche au fost La început eram încă un om normal - Iolanda Malamen în dialog cyberspaţial cu Péter Esterházy şi Rănile bătrânului continent al autorului Péter Nádas.

La standul Editurii Nemira a avut loc, de această dată, lansarea unei reviste online: suspans.ro. Revista cuprinde recenzii de carte şi film, interviuri, profile literare, toate aduse în sfera online-ului, pentru a atinge mai multe categorii de cititori.

Începând cu ora 17.00, la Editura Herald a avut loc un spectacolul India, cu momente artistice de dans clasic indian, servire de ceai şi lansările cărţilor Vaisesika Sutra de Kanada şi Advaita Vedanta.

De la ora 18.00, Institutul Cultural Român a lansat albumul Tudor Banuş, Parc(o)urs. La standul Cartea Daath, Tara Meyer Robson din Statele Unite ale Americii a fost prezentă pentru lansarea cărţii Fluxul - 40 de zile pentru o transformare totală a vieţii. Cartea sa este de fapt un prieten - aceasta este impresia pe care ţi-o oferă în timp ce o citeşti, fapt ce se datorează sfaturilor pentru regăsire a sinelui, a liniştii şi soluţiilor pentru rezolvarea problemelor.

A treia zi a Salonului Internaţional al Cărţii s-a finalizat cu un concert ce i-a trecut pe vizitatori prin mai multe genuri muzicale şi, totodată, prin mai multe stări. Concertul susţinut de Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers a fost unul foarte dinamic, plin de momente hazlii, dar şi emoţionante. Piesa Mi-am luat colac a fost prezentată de Gyuri ca fiind una "cvasi-autobiografică, nici prea prea, nici foarte foarte". Gyuri i-a invitat pe ascultători la o sesiune de discuţii şi autografe, la Editura Cartea Daath, unde şi el are publicate patru titluri.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus