iunie 2010
Cea de-a patra zi a Salonului Internaţional al Cărţii Bookfest a debutat cu masa rotundă Jurnalismul cultural şi literatura, la care au participat Paula Izquierdo, Milagros Frías, Paul Cernat, Cristian Teodorescu şi Carmen Muşat (redactor-şef, revista Observator cultural) - moderatoare. Una dintre temele dezbătute a fost compatibilitatea ipostazelor de jurnalist cultural şi de scriitor. Paul Cernat consideră că jurnalismul cult reprezintă o formă eficientă de comunicare dincolo de spaţiul academic. Cristian Teodorescu a afirmat că în orice fel ar scrie un autor, el nemulţumeşte o treime din cititori, nedumireşte 20%, iar restul pot fi de acord. Discutând despre critica negativă, Milagros Frias a arătat că mai multe opinii critice pot alcătui imaginea unei cărţi, nu doar una singură. Una dintre concluziile la care s-a ajuns în cadrul acestei mese rotunde a fost că un jurnalist literar are menirea de a promova cartea, de a face legătura cu publicul, pe când rolul criticului este să realizeze o evaluare onestă a cărţii. O altă concluzie a fost aceea că jurnalismul şi scriitura fac parte din registre diferite şi că, pentru a exista un echilibru între cele două, este nevoie de un anumit tip de experienţă pentru fiecare registru.

Ora 11.00 a fost şi ora la care Editura Etna a lansat primul volum din Personalităţi medicale gorjene, Paralela 45 a lansat mai multe cărţi pentru copii, iar Clubul Şoriceilor de bibliotecă a organizat programul E-basme.

De la ora prânzului, Curtea Veche Publishing a deschis seria de lansări a zilei cu Prezentul trecutului recent (coordonatori: Lavinia Stan şi Lucian Turcescu), Religie şi politică în România postcomunistă, De pe băncile şcolii în închisorile comuniste de Lăcrămioara Stoenescu, Apărarea libertăţii de Ioan Stanomir, Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur de Leszek Kolakowski, Colaborarea de Morten T. Hansen şi Fata din Nazaret de Petru Popescu.

Editura Humanitas a organizat de asemenea la standul său o serie de lansări: Amo(u)r de Maxim Crocer, Rabbit e bogat de John Updike, Cioran şi fascinaţia nebuniei de Dan C. Mihăilescu, Seria aniversară 20 de ani în 20 de cărţi, Leagănul respiraţiei de Herta Müller, Minunea timpului trăit de Monica Pillat. Cu ocazia lansării volumului Aşteptând ceasul de apoi de Dinu Pillat, Dan C. Mihăilescu a spus despre autor că are o natură subtilă metafizică şi un etos creştin minunat.

În cadrul lansărilor Frumoasele străine şi Nimic, poeme de Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea a spus despre autor că "transformă în literatură tot ce atinge". La momentul lansării cărţii sale, Întâlnire cu un necunoscut, Gabriel Liiceanu a explicat faptul că Liiceanul-autorul este cunoscutul, iar necunoscutul este Liiceanu-omul. "Cine sunt eu? Aceasta este întrebarea acestei cărţi", a spus scriitorul. "Gândirea doar picură... nimeni la drept vorbind nu gândeşte în şuvoaie. Suntem singuri, zidiţi în nesinceritatea noastră", sunt tot cuvintele lui Liiceanu exprimate în cadrul lansării.

Ora 12.00 a reprezentat şi momentul lansărilor de carte Gândacul de Rawi Hage la Editura Leda, In vero vinitas de Umberto Lucio Amore la CNI Coresi, Întrebări şi studii de caz privind accesul la stagiu pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi contabil autorizat (cadru general), ediţia a II-a la CECCAR, precum şi a noutăţilor SF şi Fantasy oferite de Nemira. La acelaşi moment din zi, la ERC Press, a avut loc lansarea CD-ului Aventurile lui Lolek şi Bolek în castelul misterelor, din colecţia Să ne jucăm pe calculator. Jocul este unul interactiv şi, totodată, educativ, pentru copiii de toate vârstele.

Seria lansărilor la Polirom a început tot la ora 12.00 cu volumul Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură de Andrei Oişteanu, "o mini-istorie a literaturii române", în opinia lui Mariua Chivu. Cartea povesteşte viaţa unor scriitori dependenţi de narcotice şi pune problema măsurii în care această dependenţă este de stânga sau de dreapta. Cărtărescu a afirmat că a citit această carte într-o noapte, atât de interesantă i s-a părut. "Artistul se hrăneşte din subconştientul său, ba mai mult, din supraconştiinţă", a continuat Mircea Cărtărescu. Cu ocazia lansării cărţii Scotch de Ioana Bradea, Ioan Bogdan Lefter a spus că aceasta "are o substanţă literară, este un poem plin de forţă". Alte titluri lansate sâmbătă la Editura Polirom au fost Originalul Laurei de Vladimir Nabokov, Nu există ţară pentru bătrâni de Cormac McCarthy, Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă, Ambasadorul invizibil de Nichita Danilov, Cerul din burtă de Ioana Nicolaie, Noapte bună, copii! de Radu Pavel Gheo, Provizorat de Gabriela Adameşteanu, Sexus de Henry Miller, Howl şi alte poeme. Antologie 1947-1997 de Allen Ginsberg, Darul unei zile de Anna Gavalda şi Patru femei, patru poveşti de Aurora Liiceanu.

De la ora 12.30, Institutul Cultural Român a organizat o întâlnire pe tema Reţete literare de succes, la care au participat Laure Hinckel (traducătoare), Daniela Zeca-Buzura, Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian (scriitori) şi moderatorul Paul Cernat. Răspunsul a fost oferit din primele minute: nu se poate vorbi despre reţete în literatură. Cu toate acestea, Vosganian consideră că există totuşi nişte condiţii pentru succes, şi anume: autorul trebuie să cunoască foarte bine realitatea pe care descrie, autorul trebuie să respecte cititorul, oferindu-i lucruri care îl interesează, şi, nu în ultimul rând, autorul trebuie să fie sincer. Varujan Vosganian a prezentat şi o statistică privind consumul de beletristică autohtonă în România, concluzionând că "românul se hrăneşte zilnic cu câteva firmituri de literatură românească". Cristian Teodorescu a afirmat că şi-a simplificat foarte tare viaţa când s-a decis că nu va mai scrie decât cărţile pe care vrea să le citească.

Fundaţia România de mâine a lansat cărţile Civilizaţia română modernă de Sorin Cristescu şi Presa românească din afara graniţelor ţării noastre de Mihaela Albu şi Dan Anghelescu. Sorin Cristescu a dedicat în cartea sa un capitol întreg limbii române. Programul "Cu cărţile pe masă" a oferit sâmbătă vizitatorilor Bookfest dezbaterea Industria cărţii - o industrie culturală şi creativă în mişcare. Cultura pe timp de criză. La Editura Eikon, Gaby Michailescu, cel mai mare impresar al teatrului românesc, şi-a lansat cartea Leonard - Soldatul de ciocolată. Cartea este dedicată celui mai mare cântăreţ de operă din lume, care s-a născut într-o mahala din Galaţi, "dintr-un ghiocel şi-o viorea", după cum spune autorul.

Ora 13.00 a marcat mai multe lansări de carte şi de colecţii ale Editurii Litera Internaţional: seria de ficţiune, Wolf Hall de Hilary Mantel, Angelologia de Danielle Trussoni, Ceva de împrumut de Emily Griffin. Tot atunci la standul RAO Loredana Groza a fost prezentă pentru lansarea volumului Poezii şi ghicitori de Vasile Groza. La standul Agenţiei Difuzare Presă au avut loc lansările cărţilor Colorează cu Dovlecel, Dovlecel te învaţă să numeri, Dovlecel te învaţă alfabetul, Dovlecel te învaţă calendarul naturii de Irina Nicolae. La Editura Tritonic s-a lansat cartea Confuzii, greşeli, prostii şi răutăţi în limba română, azi de prof. dr. docent Tatiana Slama-Cazacu. George Corbu a afirmat cu această ocazie că "din această carte răzbate în subtext ideea unei alte crize: a limbajului". Cartea nu are încheiere, capitolul final intintulându-se chiar Fără încheiere.

De la 13.30, Millennium Press a lansat următoarele titluri: Imagini la ora unsprezece de Norman Spinrad, Dune: Bătălia Corrinului de Brian Herbert & Kevin J. Anderson, Povestiri fantastice de Michael Hăulică, Povestiri de duminică de Mircea Opriţă, precum şi numărul inaugural al revistei Galileo Science - Fiction & Fantasy.

Cafeneaua literară România liberă a oferit de la ora 14.00 evenimentul "50 de ani de la procesul lotului Noica-Pillat", organizat de Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.). Evenimentul a cuprins o mini-expoziţie şi o prezentare de carte.

Meteor Press a lansat la Bookfest Fortăreaţa Ploieşti de Jay A. Stout, iar Limes colecţia Bilingua. Adevărul Holding a lansat Găina fără bilet de Ion Cristoiu. Editura Vox s-a remarcat sâmbătă cu titlul Să nu te crezi Don Juan de Gabriel Fătu.

Paula Izquierdo, autoarea cărţii Dependente de sex sau amante, i-a aşteptat pe cititorii săi la o sesiune de autografe, de la ora 14.00, la standul Editurii Nemira. Cartea sa este o analiză a vieţii intime a femeilor faimoase, de la Izabel I a Angliei, până la cele contemporane. Este o carte fascinantă care te duce în lumea plină de senzualitate şi pasiune a femeilor.

Paralela 45 şi-a continuat programul de lansări al zilei cu Cartea cu fleacuri de Livius Ciocârlie, O oglindă purtată de-a lungul unui drum. Fotograme din postmodernitatea românească de Ion Bogdan Lefter, 7 postmoderni: Nedelciu, Crăciun, Müller, Petculescu, Gogea, Danilov, Ghiu de Ion Bogdan Lefter şi primele două volume dintr-o nouă serie de Opere ale lui William Shakespeare: William Shakespeare, Sonete. Furtuna (Opere, vol. I), William Shakespeare, Hamlet (Opere, vol. II). Editura Vremea a venit cu o multitudine de Noutăţi în Colecţia FID - Fapte, Idei, Documente, în colecţia Roşu şi Negru şi Autori români.

Editura Brumar a avut de asemenea un vast program de lansări Arca lui Iona (teatru) de Florentin Sorescu, Tubaj cu şarpe (poezie) de Diana Corcan şi Noaptea pisicilor lungi (proză) de Sorin Delaskela.

A doua parte a celei de-a patra zi a Salonului Internaţional al Cărţii Bookfest, sâmbătă, 12 iunie 2010, s-a remarcat prin masa rotundă Film şi literatură. De la roman la scenariu de film din cadrul programului "Spania - ţară invitată", precum şi prin lansări de carte şi CD-uri.

Cu începere de la ora 15.00, la Editura Corint a avut loc lansarea cărţii Amintiri în alb şi negru, marcând debutul scriitoricesc al prezentatorului TV, Dan Negru, carte prezentată de Marius Ghilezan şi de Cristian Brancu, cu realizare de caricaturi de Ştefan Popa Popa's. Editura Tritonic a lansat cărţile Regina Arkuda şi Parfumul văduvei negre de Oana Stoica Mujea, Să iubeşti un înger de Claudiu Simion şi Hoţii de timp de Ivona Boitan. Cu referire la cartea Oanei Stoca Mujea, Regina Arkuda, Gabriela Popescu a spus că, citind-o, "te urmăresc ideile foarte mult timp; încerci să-ţi cauţi tot timpul un răspuns." Tot în acest răstimp a fost prezentat publicului şi CD-ul Luminile iubirii al actriţei Manuela Golescu, "o îmbinare sublimă între vers şi muzică", după cum a fost caracterizat.

O altă lansare importantă a zilei de sâmbătă a fost Leagănul respiraţiei de Herta Müller, la Editura Humanitas. Aceeaşi editură a lansat şi primul volum din seria de autor "Henry Miller": Sexus. Vorbind despre carte, Aurora Liiceanu a evidenţiat faptul că raportul dintre psihicul uman şi omul însuşi a fost fascinant transpus. Aurora Liiceanu a fost prezentă şi la Editura Polirom, pentru lansarea cărţii sale, Patru femei, patru poveşti: "Am fost tentată să caut femei care să se definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit nemăsurat de mult."

La masa rotundă Film şi literatură. De la roman la scenariu de film din Pavilionul 13 al Romexpo, au participat: Ray Loriga, Paula Izquierdo, Răzvan Rădulescu (romancier, scenarist), Vera Ion (regizor, scenarist) şi Alexandra Olivotto (critic de film şi jurnalist la ziarul Adevărul), în calitate de moderator. Tema de la care s-a pornit a fost adaptarea textului pentru un scenariu de film. Spre exemplu, Vera Ion preia textul şi rescrie unul propriu, lucrând cu actorii pe care deja îi cunoaşte. Ray Loriga, pe de altă parte, consideră că textul este baza scenariului şi nu vede o diferenţă foarte mare între a face film pornind de la o carte sau doar de la un scenariu. Paula Izquierdo a fost de părere că literatura de film si romanul nu se pot compara, întrucât este mai difícil să lucrezi cu propriul roman, să îl transformi în scenariu. Loriga cunoaşte multe filme care au reuşit să pună în valoare povestea romanului. Dacă ar fi să trateze un caz real în film, scriitorul spaniol l-ar trata ca pe orice alt caz imaginar. Paula Izquierdo consideră că avantajul cazurilor reale este că deja cunoaştem finalul. Recomandările pentru cineva care începe să scrie scenarii au fost să vadă foarte multe filme - Răzvan Rădulescu, să îşi aleagă foarte bine echipa - Vera Ion, să nu fie foarte plictisitor - Ray Loriga şi să-şi lase la o parte orgoliul pentru a reuşi să se adapteze - Paula Izquierdo.

Continuând seria de lansări, Editura Vinea s-a remarcat cu Oase de înger de Nicolae Ţone (director Editura Vinea), Institutul de poezie legală de Lucian Vasilescu, Momfa de Ion Es. Pop, Cartea de la curte şi alte 9 topologii de Chris Tanasescu şi Albe@Reci de Djamal Mahmoud. La standul Succes deplin a avut loc o prezentare de culegeri, reviste, teste şi alte materiale didactice pentru clasele I-VIII, realizată de editorul Octavian Pătrăşcanu. Editura Mix a lansat Ce rost am de Aimen Klimmeron, în prezenţa autorului, care a afirmat: "Înplinirea menirii este întotdeauna, fie că ştim, fie că nu ştim, un act de iubire". Cartea sa prezintă o idee importantă în fiecare dintre cele trei părţi ale sale: rostul fiinţei umane pornind de la spusele marilor înţelepţi ai omenirii, algoritm pentru descoperirea menirii şi poveşti ale câtorva persoane care s-au descoperit şi îşi trăiesc menirea.

De la ora 17.00, la Editura Herald s-au lansat volumele Atalanta Fugiens, Rosarium Philosophorum (Grădina Filozofilor), Cartea figurilor hieroglifice de Nicolas Flamel, la Editura Carpathia Press, Radiografia spiritului creol. Cazul Miron Radu Paraschivescu şi Revolta fondului neconsumat. Cazul Zaharia Stancu de Artur Silvestri, iar la Editura Brumar, Poeme şi Focul din tâmplă de Ciprian Măceşaru, Jurnal pe bilete de autobuz de Anni-Lorei Mainka şi Marea pipeadă (poezie) de Iulia Militaru.

Tot la Editura Brumar s-a lansat şi volumul Jurnal pe bilete de autobuz al lui Anni-Lorei Maink, despre care poetul Ion Zubaşcu a spus: "Poemele sunt scrise în registru direct, cu multă culoare. Este o poezie de recuperare a fiinţei din trecut. Se regăsesc foarte multe repere geografice din România şi din lume, dar acestea nu au decât o funcţionalitate discretă; istoria este cea care dă importanţă cărţii". "Poezia doamnei Maink începe acolo unde începe omul", a completat Ion Zubaşcu.

Cartea Românească a lansat sâmbătă Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari, o carte în care se intersectează biografiile a trei prieteni, realitatea devenind ficţiune. Toate personajele se recunosc, deşi vin din culturi diferite iar ideea de apropiere dintre oameni creează o anume magie.

Vei fi acolo de Guillaume Musso, lansată la Editura ALL, este o întâlnire uluitoare, o poveste de dragoste tulburătoare, a cărei tema este ideea de întoarcere în timp pentru a schimba ceva trecut. Editura Rao a organizat un eveniment, împreună cu echipa MTV, cu ocazia lansării ultimului volum al scriitoarei Stephenie Meyer, Noua şi scurta viaţă a lui Bree Tanner. O poveste din Eclipsa.. De la ora 19.00, tot la Rao a avut loc lansarea cărţii Bridge de Dan Dimitrescu şi Nicu Kantar.

Editura Criterion Publishing a lansat titlurile Eliade după Eliade. Crestomaţie de Gabriel Stănescu, Jurnalul inedit al lui Mircea Eliade de Mircea Handoca, Yoga de Nicolae Tufoi, Petre Ţuţea în conştiinţa contemporanilor săi. Crestomaţie de Gabriel Stănescu, Semnificaţie şi imaginaţie. Crestomaţie dedicată lui Mircea Eliade, Istoria prostiei de James F. Welles şi Mircea Eliade, Bibliografie vol. 5 de Mircea Handoca.

Ziua a patra a Salonului Internaţional al Cărţii Bookfest s-a încheiat cu un recital muzical Inima noastră spaniolă, interpretat de Maria Răducanu şi invitaţii ei: Crister Jonsson (chitară electrică), Toma Dimitriu (pian electric) şi Pedro Negrescu (contrabas).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus