iunie 2010
Un loc unde poţi dansa. Asta a fost Sala Palatului pentru cei 3500 de spectatori prezenţi la concertul celebrei trupe de electro-tango Gotan Project. "Bucureşti, un oraş minunat!", au spus la final de spectacol cei trei membri ai trupei, francezul Philippe Cohen Solal (chitară electrică, bass, clape) argentinianul Eduardo Makaroff (chitară acustică şi chitară electrică) şi elveţianul Christoph H. Müller (bass, clape). Alături de ei s-au aflat pe scenă Lalo Zanelli, la pian, Facundo Torres la bandoneon, Ananta Roosens la vioară şi exceptionala solistă Claudia Pannone.
 
Trioul şi-a purtat publicul într-o călătorie muzicală de pe o parte pe cealaltă a oceanului, de pe străzile din Argentina în cafenelele din Paris. Piesele de pe Tango 3.0, ultimul lor album, sunt energice, sofisticate, pline de şarm. Combină melancolia bandoneonului cu ceva din felul de a fi al francezilor, suprapus pasiunilor răscolitoare ale Americii Latine. Gotan Project rescrie forma tangoului fără să-i piardă esenţa provocatoare şi plină de echivoc.
 
La ora 20.15, cei şapte magnifici au intrat pe scena invadată brusc de un roşu orbitor, în aplauzele întregii audienţe. Îmbrăcaţi în costume sobre, monocrome, şi-au început recitalul cu piesa Cuesta Abajo. O infuzie de culori a scăldat scenă, iar proiecţiile video semnate de Prisca Lobjoy - luminile autostrăzii, îngeri decăzuţi, balerine, imagini citadine - s-au succedat halucinant pe ecranul din fundal. Pe Una Musica Brutal, la nici 20 de minute de la începerea show-ului, prima pereche din sală s-a ridicat la dans. N-a fost decît începutul. Recitalul a continuat cu balansul fin între beat-uri, liniştitor şi entuziast în acelaşi timp... Publicul a dansat printre rînduri, celebrând aşa cum se cuvine un gen muzical care a făcut întotdeauna furori pe ringul de dans. Pe Toda Mi Vida sala a vibrat în ritmuri de rapp. Gotan Project a încheiat spectacolul cu două bisuri, unul compus din patru piese: Mil Millones / Queremos Paz, Desilusión, Peligro, Santa María (del Buen Ayre), şi apoi încă unul, cerut cu insistenta de publicul în picioare, Immigrante.
 
Comunitatea tango din Bucureşti s-a pregătit din timp pentru reîntâlnirea cu idolii lor. Un Flash Mob Tango a adus în fata intrării Salii Palatului 12 cupluri formate din reprezentanţi ale principalelor şcoli de tango din Bucureşti: Casa de Tango, Fabrică de Tango, Lucian & Monica, Tango Brujo şi Tango Tangent care au dansat aproape o oră, înainte de începerea concertului, încălzind atmosfera.
 
După terminarea concertului, trupa a plecat către următoarea destinaţie pe harta turneului lor, Ljubljana, în Slovenia, unde sunt aşteptaţi să susţină un show pe 27 iunie 2010.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus