iulie 2010
Festivalul Artmania, 2010
Într-un an în care România a găzduit cele mai mari concerte rock din istorie, ARTmania Sibiului prezintă şase nume grele în programul din Piaţa Mare. Şase premiere naţionale, ediţia cu numărul cinci, patru trupe rele, trei zile de festival, două nume foarte importante în lume şi o singură ocazie: 13-15 august 2010 în cetatea medievală a Sibiului.
 
Renumiţi artişti internaţionali vor cânta pentru prima dată în România. Festivalul începe vineri înainte de apus, în acordurile finlandezilor numiţi Swallow the Sun. Fanii Kamelot au acum ocazia să-şi vadă visul împlinit: Roy Khan şi metaliştii americani vor cânta în Piaţa Mare din Sibiu. the sisters of mercy, o adevarată legendă a muzici, apare din umbră într-un loc de poveste: Vineri, 13 august 2010, în Transilvania, o zi şi o noapte de neuitat.
 
Sâmbătă seară se ascultă muzică tare. Norvegienii sunt reprezentaţi de Sirenia la ARTmania Festival 2010 împreună cu Ailyn, fermecătoarea "prinţesă" iberică. Dark Tranquillity, adică regii Metal de Gothenburg, vor cânta Miserys Crown şi Shadow in our Blood pe scena din Piaţa Mare. Elect The Dead sau primul album solo al vocalului glorioasei trupe System Of A Down, Serj Tankian, va răsuna în Piaţa Mare. Deasupra muzicii Rock asezonată printr-o elegantă orchestraţie clasică, Serj Tankian pune mereu pe gânduri spectatorii  prin versurile sale şi impresionează puternic prin vocea sa. Un spectacol magnific are loc în mijlocul lunii lui cuptor în centrul urban de la poalele Munţiilor Făgăraş, Cindrel şi Lotrului: Sâmbătă, 14 august 2010, Piaţa Mare, Sibiu.
 
Pentru fanii vocii System of a Down, Serj Tankian vine cu primul său album solo Elect The Dead. Aflat pe culmea succesului, Serj Tankian ajunge în România la momentul potrivit şi nu după decenii de aşteptare, aşa cum se întâmplă în general cu marii artişti ai lumii. Împreună cu trupa sa numită The F.C.C, Serj Tankian se pregăteşte acum pentru concertul de la Sonisphere din Finlanda unde va cânta în aceeaşi zi cu HIM, Alice In Chains şi Volbeat pentru 60.000 de oameni. Acelaşi concert va răsuna în Piaţa Mare pe 14 august 2010 în România, la Sibiu.

The Sisters of Mercy cântă din anii '80 şi au scris un capitol important in istoria muzicii contemporane. Pentru iubitorii muzicii SOM concertul din Piata Mare ar putea fi concertul anului, iar pentru cei ce recunosc ritmurile pieselor Temple of Love, Vision Thing şi Dominion va fi mare sărbătoare. Pionieri ai muzicii ultimelor două decenii, britanicii sunt greu de încadrat într-un stil muzical. Dotaţi cu un Drum Machine în loc de tobe şi un bas, chitară şi voce, the sisters of mercy vor încheia prima zi a festivalului pe ritmuri legendare.

Kamelot este o trupă foarte importantă pe scena genului Metal, prestigioasă şi influentă în ultimele două decenii. Faima formaţiei în rândul fanilor şi a presei a crescut progresiv, fiecare dintre cele şapte albume de studio depăşindu-şi predecesorul prin calitatea versurilor şi a producţiei. Kamelot combină diferite stiluri definind o marcă distinctă: "Cântăm Power Metal la fel de mult ca Progressive Metal şi Gothic Metal", spune fondatorul trupei, Thomas Youngblood. Kamelot cântă în 6 august 2010 pe scena de la Wacken Festival în Germania, apoi la ARTmania Festival de unde zboară spre Budapesta pentru a cânta la Sziget Festival.

Dark Tranquillity oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave. Dark Tranquillity propune o muzică elevată în stilul lor personal, rafinat până la forma actuală în peste 20 de ani de metal, prezentat prin nouă albume. In Flames şi Dark Tranquillity sunt regii muzicii metal din Suedia. Împreună, cele două trupe au creat un stil specific numit Gothenburg Metal, o ramură a genului Metal ce conţine muzicalitatea noului val al Heavy Metalului britanic (NWOBHM) transmisă cu intensitatea stilului death metal. Dark Tranquillity ajung în 2010 la ARTmania Festival.

Sirenia se compune dintr-o infuzie de gothic metal şi rock cu influenţe muzicale clasice, perfect împletite cu ramurile întunecatului stil black metal, pe scurt, Symphonic Metal. Trupa a fost înfiinţată în 2001 de Morten Veland când încă mai era membru în Tristania, trupa ce a deschis ediţia 2009 a festivalului de la Sibiu. Recapitulare generală pentru concertul din 14 august 2010: The 13th Floor, At Sixes And Sevens, An Elixir For Existence, Nine Destinies and A Downfall.

Muzica Swallow the Sun este complexă şi bogată în înţelesuri. Finlandezii nu pot trece neobservaţi în scena doom alternând energia muzicii transmisă din colţuri uitate de lumi întunecate până aproape de făpturile ce o ascultă. La cel de-al patrulea album de studio, ei continuă să-şi rafineze stilul şi să experimenteze cu sonorităţi dintre cele mai diverse. Pentru primul album Swallow The Sun a primit nota maximă în Kerrang, binecunoscuta revistă de rock din Marea Britanie, cel mai bun debut în topul Inferno Magazine şi multe aprecieri din partea criticilor ce spun că STS este o trupă genială; aşa începe ARTmania Festival 2010.
 
ARTmania Festival 2010 prezintă şase concerte în Piaţa Mare în zilele de vineri şi sâmbătă, dar şi evenimente alternative în weekend-ul 13-15 august 2010, unde publicul are acces în baza biletelor sau a abonamentelor valabile pentru Piaţa Mare. Acestea sunt disponibile în reţeaua magazinelor Germanos, Carturesti, Diverta, Vodafone, Humanitas, Domo, şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro, adăugând la preţurile de mai jos comisionul de ticketing în valoare de 6%.  În funcţie de perioada achiziţiei costurile sunt: între 1 iunie - 12 august: 90 RON pe zi şi 160 pentru abonamente, iar între 13-15 august 2010: 110 RON pe zi şi 180 RON pentru abonamente.

Pentru mai multe informaţii despre acces, bilete şi program accesaţi site-ul oficial al festivalului: www.artmaniafestival.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus